10 август 2009 г.

Агнешко задушено


Продукти за 7-8 порции:
2,5-3 кг агнешко месо – нарязано на големи порционни парчета

За всеки килограм месо по:
2-3 глави стар лук
1 с.л. сух джоджен/гьозум
1ч.л.черен и 1 с.л. червен пипер
2-3 сл. олио
1 ч.л. брашно
1 равна с.л.сол

брашно и вода за тестото за залепване на капака

Приготвяне:

* Приготвя се първо гърнето /ако нямате такова ползвайте обикновена тендежра/
* На дъното и се поставя висока чиния, обърната с дъното нагоре.
* Налива се вода, така че да я покрие.
* Смесват се всички подправки според количеството месо, което готвим. Олиото се сипва в широка купа.
* Лука се нарязва на едри полумесци /за 5-6 порции това около 7 големи глави лук/ и нарежда един ред в глинения гювеч.
* Взема се парче месо, овалва с добре в подправките и се притиска с ръце, така че те да полепнат.
* Потапя се в олиото и отцежда 5-6 сек.; поставя върху лука.
* Така се нарежда плътно един ред месо, следва ред лук и пак месо, като се завършва с лука.
* Брашното се разбърква с малко вода на тесто и намазва ръба на гърнето с него.
* Поставя се отгоре капака и притиска, така че да залепне.
* Поставя се в студена фурна, включва първоначално на 250* и след 20 мин. се намалява степента на 150*
* Оставя се така около 2,5-3ч.
* Изважда се, охлажда и внимателно с помощта на нож отваря ръба на гърнето.
* Сервира се порция месо с лъжица от задушения лук. Ако има и дроб-сарма - още по-вкусно е с лъжица от нея :))

Вкусно, крехко и ароматно агнешко, специалитет от мама, който и двамата с брат ми обичаме да готвим smile1  



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...