6 ноември 2009 г.

Капама от овче месо



Продукти:

Около килограм и половина овче месо – бут и ребра
4 връзки пресен лук
2 връзки пресен чесън
500гр. спанак
30-40гр. (1 малка каф. чаша ориз )
100мл олио
1 връзка пресен джоджен/гьозум
1 връзка магданоз
сол на вкус

Приготвяне:
* Месото се нарязва на хапки и запържва за 4-5 мин.
* Прибавя се около 700-800мл вода, посолява и оставя да заври.
* Припенва се добре и намалява степента на котлона, затваря се тенджерата с капака , оставяйки месото да къкри на слаб огън.
* Когато омекне /вари се поне 2 часа/ се прибавят нарязаните спанак, лук и чесън.
* След 10-15 мин. задушаване отново на слаб огън се отстранява тенджерата от котлона.
* В тавичка се сипва добре измития ориз, олиото, ситно нарязаните магданоз и джоджен/гьозум.
* Върху него се изсипва задушеното месо, разбърква. Ако трябва се добавя още малко топла вода за набъбването на ориза /той е малко; толкова, колкото да поеме бульона от задушаването на месото/ и поставя в гореща фурна за 20-тина минути.
* Може да се поднесе с лъжица гъсто мляко.

2 коментара:

  1. Пепи,
    чудесна празнична рецепта за Архангеловден.
    Здраве, щастие и късмет за именника,
    и цялото семейство!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Диди, ще предам на именника!
    Хубави почивни дни на теб,
    целувки от мен и Жул.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...