30 ноември 2009 г.

Печено пиле с мащерка и лимон

едно много простичко, но много ароматно печено пиле.


Продукти за 4 порции:
1 пиле, около 1,5кг :/или бутчета, или друго пилешко месо/

една връзка мащерка /моята е прясна, но може и 2 с.л. суха/
2 лимона
1 ч.л. мед
по 1 ч.л. червен сладък и червен лют пипер /лютия е само по желание/
сол на вкус
100 мл бяло вино
100 мл вода
100 гр. масло

Приготвяне:
Мащерката се нарязва ситно /стрива/ в маслото; прибавя се солта, червения и лютия пипер и намачква добре с вилица.
С тази смес се омазва добре пилето отвън и отвътре /пилешкото месо/, завива в свежо фолио и оставя в хладилник за 4-5 часа.
Лимоните се изстискват, прибавя се меда, солта, виното и водата. Разбърква се до разтапянето на меда.
Залива се пилето, отново завива и прибира за още час-два в хладилник.
Поставя се в тавата за печене, изсипва се маринатата при него, завива с фолио.
Пече се около 1,5 часа - първите 20 мин. на мах. мощност, след което намалява на 150*
Развива се фолиото и включва на грил за 7-8 мин. да зачерви.

2 коментара:

  1. Изглежда страшно апетитно, Пепи! Пък и като те знам каква прекрасна домакиня си, просто няма и съмнение, че е адски вкусно !
    Поздрав с усмивка :)

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти, Ваня, ама не ме засрамвай така - всички от любимия ми форум сте такива!
    Приятна почивка на теб!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...