9 декември 2009 г.

Казанлъшки понички


Благодаря на Роси за чудесната и сладка рецепта newsm51


Продукти:
500 г. брашно
500 мл. вода
½ кубче прясна мая /т.е. 20гр./
1 с.л. захар (мед)
щипка сол

Приготовяне:

Стопля се водата. Захарта/меда, солта и маята се разбъркват вътре.
Прибавя се маята и разбива добре в топлата вода.
По малко и с бъркане се прибавя и брашното, докато поеме цялото количество.
Тестото е с рядка консистенция – като много гъста каша.
Оставя се да втаса около 30 - 40 мин
Втасалото тесто се поставя в шпирц /пош/ за понички (такива има във всички добри магазини за домашни потреби, включително „Двата щъркела" и ТСМ)
Шприцоват се поничките в съд с поне 5-6см. врящо олио.
Пържат се в маслената баня много бързо, обръщайки се от двете страни.
Изваждат се на решетка, която е поставена върху кухненска хартия или тава, за да могат да се отцедят. Ако се изваждат направо на хартията, от долната страна омекват и губят хрупкавостта си.
Поръсват се с с пудра захар, мед, сироп или топинг на вкус.

* Ако нямате такъв уред за понички, същите могат да бъдат шприцовани с голям шприц, или дори поставени с лъжица във врящото олио. Тайната им е в гъстотата на тестото. 




35 коментара:

  1. много апетитно изглеждат от мен имаш 10

    ОтговорИзтриване
  2. десет понички, или десет пръста :)
    Мерси

    ОтговорИзтриване
  3. станаха много хубави моите каниба.и също я ха,есаха но искам да си наме,я шп,иц от къде?

    ОтговорИзтриване
  4. в магазините за домашни потреби. Но не тези, дето са за 1 левче или 1 евро. Има хубави магазини с качествена стока (и не скъпи тип Щъркелите)
    За кой град питаш?

    ОтговорИзтриване
  5. Правих ги в неделя, с лъжица, поради липса на шприц. Много хубави станаха, като купешките, хапнахме си ги с пудра захар. Благодаря за сполучливата рецепта :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моля :) И браво, че си се сетила за лъжицата.

      Изтриване
  6. Zdraveite! Moje li da mi kajete na kolko grama suha maya se ravnia 20gr priasna? Blagodaria predvaritelno

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. 1 към 3 части - суха/прясна мая.
      Трябва ти 1 пакетче от 7гр. суха мая

      Изтриване
  7. barzi,lesni,vkusni i malko nacapani kupi...strahotni sa...bravo na avtorkata...blagodarq za prekrasnata recepta....

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря Ви за рецептата!
    Точно нея търся от много време!
    Досега попадах на други варианти с разточване, месене... които не стават за шприц, както се правят истинските Казанлъшки понички!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се да ги харесаш и на вкус :) то си е тесто за мекици, можеш да направиш и с друго, но да оставиш по-рядко, да минава през шприца.

      Изтриване
  9. Привет, поничките изглеждатмного хубави, но искам да попитам дали биха станали печени в уред за понички, тези уреди, които приличат на гофретници.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. трябва да е малко по-гъсто тестото, това е за пържене и вътре остават кухи. онези, печените са малко по-плътни като структура. Напиши в гугъл "понички Бордовски" и ще ти излязат едни други на Жоро, които са хубави печени, правила съм ги и пълня с шоколад дори тях

      Изтриване
  10. Здравейте, имам този уред, но не можах да се справя от първият път със него.Искам да попитам отдолу маха ли се нещо или така си се използва? Благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нищо не се маха. Просто трябва да улучите тестото да ви стане такова, че като натиснете, долу се отваря и излиза прилично о оформено кръгче.
      Обаче :) Да питам -този моя уред е немско производство, от магазини Щъркелите. Виждах такива (купувах за приятелки и пращах) китайско производство, доста лошо изпълнение - имаше луфт долу при отвора. Дано не сте случили на такъв

      Изтриване
    2. Тестото е точно по вашата рецепта, и май да точно такъв китайски имам, луфт като че ли няма.
      Но ще потърся друг такъв уред, поничките изглеждат прекрасно, а аз обичам да се плескам.
      Благодаря, желая ви здраве и много успехи.

      Изтриване
  11. Не ми се получава нещо с тестото. Може би го оставям много течно и поничките при пържене поемат много мазнина. Не стават така добре оформени като на снимката. Моля ако някой има изпитана рецепта да я сподели. Моята е 500гр. брашно, 500 мл. вода, 1/4 кубче мая, шипка сол и захар.

    ОтговорИзтриване
  12. Не ми се получава нещо с тестото. Може би го оставям много течно и поничките при пържене поемат много мазнина. Не стават така добре оформени като на снимката. Моля ако някой има изпитана рецепта да я сподели. Моята е 500гр. брашно, 500 мл. вода, 1/4 кубче мая, шипка сол и захар.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Маята ми е двойно повече. По-бързо се надуват и естестевно - по-бързо пържат и от там поемат по-малко мазнина. Пробвай с повече мая.
      Друг - горе писах - зависи какъв ти е шприца. Ако е от китайските, за които писах - те не режах хубаво тестото - като стиснеш, кръгчето не се отрязва веднага да падне равно кръгче, асе точи и стават неравномерни. Това от личен опит. Както и момента с много доброто втасване на тестото - това с рязането/пускането от шприца трябва да става много, много бъроз и да се пържат пак много бързо, за да не поемат.
      Другия начин е да намерите тесто за печени понички ида ги изпечете.

      Изтриване
    2. Благодаря, ще опитам с повече мая. Ще увелича и брашното защото като натисна бутона тестото изтича, а не се реже. Щприца ми е поръчка от интернет - DONUT MAKER

      Изтриване
  13. Здравейте момичета и момчета, правих понички и ползвах уред, който си купих от Джъмбо и мога да каза, че е качествен

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. от Джъмбо уредите са с доказано качество :) имам и аз от там разни и съм доволна :)
      Благодаря, че споделихте!

      Изтриване
  14. Може ли да споделите рецептата?

    ОтговорИзтриване
  15. Правих ги с шприц и стават много сполучливи. Само че поемат много мазнина. Чувала съм, че ако към тестото се добави 1 ч.л ракия няма да стават толкова мазни. Някой пробвал ли е?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. чувала съм и слагах на всички пържени тестени изделия преди време, но някак си им хванах цаката на Т* на пържене и сега не слагам.

      Изтриване
  16. Много хубави станаха! На вкус станаха леко като мекици и на визия не можах да ги докарам с пош. Обаче твоите изглеждат фантастично!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ама то тестото си е точно като за мекици :) Може и с друго тесто, за понички да направиш - в което има яйца, мляко... ама на нас ни е по-жилаво, та затова така :)
      С пош е трудно, по-добре замеси малко по-гъсто тестото и изрежи на кръгчета с дупки :) така остави да втасат малко на хартия, или кърпа и ги изпържи.

      Изтриване
    2. Много разправия :) Следващия път обаче мога да се възползвам от идеята ти за понички Бордовски.

      Изтриване
  17. Случайно някой да знае какъв аромат слагат на казанлъшките понички?

    Благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ароматът е от различните топинги, с които ги заливат.

      Изтриване
  18. Станаха страхотни, благодаря за рецептата.

    ОтговорИзтриване
  19. По тази рецепта колко на брой понички стават

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...