2 януари 2010 г.

Салата от патладжани


Продукти за 4 порции:
2 големи патладжана

2 зелена и 1 червена чушка (за цвят)
2 домата
5-6 ск. чесън
1 малка глава лук
50 мл прясно изстискан лимонов сок
50 мл оцет
щипка риган
много магданоз (е, щом и аз го ядох swoon)
сол на вкус


Приготвяне:
* Патладжаните се режат на ленти, на кръгчета - кой както му харесва.
* Посоляват или поставят в пресолена вода за час.
* През това време чушките, лука и магданоза се нарязват на съвсем ситно.
* Домата се почиства от семената и сока и месото му нарязва също на ситно.
* Чесъна се счуква, добавя към другите зеленчуци, посолява и подправя с ригана.
* Съдът, в който са поставени се завива с фолио или капак.
* Оставят се да престоят в хладилник, докато се изпържат патладжаните.
* Патладжаните се отцеждат и измиват. Подсушават се в памучна кърпа преди да се поставят в тигана.
* Пържат се в сгорещена мазнина от двете страни до зачервяване.
* Изваждат се на кухненска хартия или на твърда салфетка.
* Сместа се поставя в цедка, тензух или гевгир, за да се отцеди добре от киселия сок.
* Нареждат се патладжаните. Върху всеки се поставя по пълна лъжица от сместа така, че да покрие цялото порче тъничко.
* Затварят се в кутия, чиния или просто завиват с фолио и прибират в хладилник за поне 2 часа да поемат заливката.

***За фризера: нареждат се парчетата патладжан в кутия, поръсват със зеленчуковата заливка, така няколко пласта до запълването на кутията и прибират във фризера.
Размразяват се на стайна температура.

1 коментар:

  1. Лелееее, салатка чудо е това! Страхотна рецепта! Записвам и ще се изпълнява, с половинката много обичаме патладжан :)
    Благодаря ти, Пепинко!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...