5 март 2010 г.

Пилешки хапки с меден лук и кашкавал

Една любима у нас рецепта, не бях я правила сигурно година, но младежа си поръча този път хапките да не са пържени, а печени и се сетих за нея. Много бързи са и много вкусни. Месото е крехко, ако се маринова ще стане още по-вкусно, сигурна съм, но кой да го чака smile1

Продукти:
5-6 порции; време за приготвяне - 1 час

1,2 кг пилешки гърди
5 с л светъл соев сос
сока на 1 лимон
2 с л горчица
1 к л мащерка
60мл олио (зехтин )
1 к л сол (ако трябва)

5 средни глави лук
сок от половин лимон
3 с л мед
1 к л сол
3 с л оцет
50-60мл олио

200-250гр кашкавал

Приготвяне:
* Включва се фурната на мах
* Месото се нарязва на хапки.
* Обърква се със съставките, написани под него
* Веднага се слагата във фурната да се "пече" в тава завита с фолио или в йенска тенджера
* През това време се приготвя лука.
* Нарязва се на едри полумесци и се задушава "под капак" в тиган ( на котлона вече) заедно с оцета, лимоновия сок, олиото и солта докато се изпари течността - около 20 мин.
* Прибавя се меда и се оставя да се задуши още 5-6 мин.
* Така задушения лук се изсипва върху пилешките хапки (които трябва да са готови през това време)
* Обърква се хубаво и отгоре се настъргва кашкавала.
* Запича се за още 5-7 минути (до леко зачервяване)

ПП: Вариант с гъби. Слагат се нарязани под лука :)


17 коментара:

  1. О, да, определено много вкусно ще да е :)
    И този лучец отгоре.. ммм
    Благодаря за рецептата, pep-4o
    Спокоен уикенд :)

    ОтговорИзтриване
  2. О, Пепи, този лук е божествен :))
    Благодаря за рецептата.
    Топъл и усмихнат уикенд, че това мартенско време...
    Ама ние си го знаем!

    ОтговорИзтриване
  3. Ина, Дани, благодаря ви :)
    И на вас хубави почивни дни!
    Дани, ние цялата зима изкарахме с толкова променливо време, пък сега март ли ще ни уплаши :)

    ОтговорИзтриване
  4. Там където има лук на полумесеци за мен винаги е вкусно:)...да не говорим за останалите подправки и меда ...ммм.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Мерси Диди, поздрави и хубав, макар и студен неделен ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Пепчо, направих я рецептата още тази вечер. Чудесно съчетание на аромати и вкусове, много ни хареса на всички. И най малкия си хапна, нищо че не обича месо :) Благодаря! Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  7. Моля, моля,
    радвам се че ви хареса, Кате!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  8. Пепи,
    чудесна и бърза идея -
    благодаря.
    Честит и усмихнат празник днес,
    и не само, Диана

    ОтговорИзтриване
  9. Честит празник,Пепи!
    Много любов,усмивки и щастие!

    ОтговорИзтриване
  10. Честит празник, Пети! :)
    С най-добри пожелания и много слънчева усмивка, макар и адски уморена, в това студено време: Ина

    ОтговорИзтриване
  11. Чудесно предложение и поднасяне! Ще ги пробвам задължително!
    Честит празник, Пепи! Обичана и винаги желана жена бъди!

    ОтговорИзтриване
  12. Времето студено, но сърцето топло, нали Ина :)
    Благодаря ви, Диди, Ина, Ева!
    Усмихната седмица на вас!

    ОтговорИзтриване
  13. Честит празник, Пепи!
    Бъди винаги обичана, обичаща и много щастлива!

    Спорна седмица:)

    ОтговорИзтриване
  14. Това предложение си го харесах за днешната вечеря :)

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  15. Поздрави се приемат след вечерята :)

    Ще се радвам, ако ти е харесало.
    Хубава вечер и на теб :)

    ОтговорИзтриване
  16. вкусно!
    аз ще я опитам цялата на котлона, без фурна и ще ти кажа!
    Чао

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...