8 април 2010 г.

Пиле с кока кола

Или както в къщи му казваме - дрогирано пиле toothtooth
Но много го харесвам, заради леко тръпчивия вкус от колата и кафето.


Продукти за 4-5 порции:
1 пиле около 1,5 кг-1.8кг. (или бутчета, крилца)
1 бутилка кока-кола 250мл
100мл сварено кафе
4-5 с л соев сос
100мл кетчуп
сока на 1 лимон
подправки (черен, червен лют пипер)

Приготвяне:
* Пилето се нарязва на порции, парчета, или на четвъртинки - въпрос на гледна точка :) 

* Всички останали продукти се смесват.
* Пилето се маринова в тях поне за 3-4 часа, като през това време порциите се обръщат два-три пъти
* Поставя се в тавата за печене заедно с 2/3 от маринатата и след това във фурната , като се пече най-напред половин час на долен реотан само.
* Порциите пиле се обръщат  и фурната се включва и отгоре (или на вентилатор) да пече на 200*.
* За около 30 мин. е готово (остава малко сос, който е доста пикантен).

***Ако се пече без маринатата става по-бързо, но не е толкова сочно месото.

10 коментара:

  1. Ох, Пепииии! Обяснявам ви аз че искам да мина на диета, вие не та не:)
    Подобна рецепта ми бяха казали преди няколко години, но аз тогава не се престраших да я пробвам. Мисля, че и назря момента:) Ние у нас кола не пием и по този случай ми залежава една бутилка, която купувах по празниците за гостите...

    ОтговорИзтриване
  2. И не давай на децата да ядат много от него, току виж организирали празник среднощ :)
    Лулу, моят половин преди 6-7 години се смееше на разказа на наш приятел, върнал се от САЩ, как американеца (племенника му) си мажел пържолите с мед или ръсел с кола, докато се пекат. Е много смях беше, как ги "орезилявал".
    Докато не отидохме на китайския ресторант и не опитах аз едни крилца. Малко по малко му пробутвах сладникавия вкус и сега го предпочита на печени меса.
    Но за някои хора е все още странно.
    Тук газираното прави месото крехко, а кетчупа и сладкото му придават тази сладникавост.

    ПП: А какво е това диета :)))

    ОтговорИзтриване
  3. И у нас не пием кока-кола, но тази рецепта си заслужава "жертвата"
    А и харесваме леко сладникави вкуснотии:))
    Слънчев уикенд, Пепи!!

    ОтговорИзтриване
  4. Пепи,
    изглежда много апетитно глазирано и запечено.
    Чудесна рецепта - харесва ми!
    Слънчев, усмихнат петък и хубав уикенд, Диана

    ОтговорИзтриване
  5. Хм, уж съм отворена за вкусове, а това леко ме смущава с кафето, не толкова с колата, в пиле...
    Но щом Пепи казва, че е вкусно, ще и повярвам!

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Може да сложиш съвсем малко кафе, Самодивке, или да го изпечеш без маринатата. Ако ти харесва, следващ път може да увеличиш количеството. Поздрави и хубави почивни дни и на теб :)

    Дианка, Дани,
    благодаря ви :)
    Слънчев и вкусен уикенд ви пожелавам :)

    ОтговорИзтриване
  7. Интересна рецепта наистина. Ние правим пилето с марината от сове сос, мед, доматено пюре, чесън, лук, подправки и става страхотно.

    Тази рецепта ще я пробвам, но май без кафето, дано стане нещо. Ако не ще се прежаля. :)

    ОтговорИзтриване
  8. Интересно решение е да се използва кола и кафе

    ОтговорИзтриване
  9. Пилето е голямо и това количество кафе не му се отразява значимо. Леко тръпчиво е, предупредила съм горе.
    Георги и Краси, ние ядем много често пилета и ни харесва да разнообразяваме. С чисто доматено пюре обаче не съм правила, все кетчуп (домашен де, истински е) слагам. Ще пробвам твоето предложение.
    Ако решиш да правиш пилето, имай предвид че и колата и кетчупа сладят, така че може да ги намалиш.
    Приятни почивни дни на вас :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...