20 юни 2010 г.

Доматена манджа

Много съм писала за нея. И мога съвсем отговорно да кажа, че съм израснала с тази постна манджа. Както веднъж в седмицата баба готвеше пиле с картофи, така и с доматената манджа - веднъж седмично. Е, лятото с пресни домати е най-вкусна. И като че ли съвсем естествено, това беше първата ми манджа, която се научих да правя .......... преди 100 лета. Когато обаче се ожених, заради половинката слагах в нея и кюфтета или кренвирши, ама от ония едновремшните де, от което вкусът и много губеше. После обаче нещата се промениха и сега от време на време си я готвя ей така, съвсем постна.


Продукти за 6 чинии: smile1
1 - 1,2 кг добре узрели домати
4 чушки/пиперки - предпочитам зелени, с тях ми е по-вкусно
3 малки патладжана
3 не големи глави лук
150 гр бамя ( без нея също е вкусна, когато няма - не слагам)
50-60мл олио
1 ч л червен пипер
1 с л с връх захар или мед (3-4 капки подсладител)
1 с л сол (всъщност - на вкус)
250-300 мл вода
няколко стръка магданоз

1 с л брашно

Приготвяне:
* Патладжанът се обелва, нарязва на кубчета и накисва в пресолена вода, за да излезе горчилката
* Лукът, обелените домати и чушките се нарязват на едро или ситно - по желание.  
* В олиото (или мазнината за готвене) се задушава лукът, чушките и отцедените патладжани за 2-3 мин.
* Прибавя се червения пипер, разбърква и изсипват нарязаните домати.
* Изчаква се да заври, затваря се капака на тендежрата и оставя да къкри на тих огън.
* След 15 мин. се прибавя изчистената бамя (оставя се мъничка част от дръжката), водата,захарта и солта и отново затваря да поври още 15 мин.
* Изваждат се 3-4 лъжици сос, разрежда с още толкова студена вода и размива в него брашното.
* Изсипва се в яденето (всички зеленчуци трябва да са добре омекнали, но не разварени), разбърква добре и поръсва със ситно нарязания магданоз.
* Затваря се тендежрата да се задуши 2-3 мин.

Следва хапването smile1
Едни я предпочитаме със сирене и диня

Друг - с таратор smile1

а друг - с пушени ребра, за "обогатяване" Grin на вкуса. Но всички - с чесън. Особено както е сега несъвсем узрял.


*** Зимата се прави от консерва гювеч, само лукът се задушава предварително добре. За тази цел винаги, когато правим консервирани домати, правим някои от бурканите с патладжан (предварително посолен и отцеден от горчивия сок), бамя и чушка.

И както за мен преди много години правеха в буркани, така сега и аз правя буркани - от ония 400 гр.-вите, за едно хапване. Когато е готова, затварям, стерилизирам 15 мин. и........ако нямаш готово ядене, бурканче манджа с парче сирене спасява положението. А това, че е любимо ядене, е само в плюс за мама smile1


29 коментара:

  1. Ммм, преглъщам. Перфектна манджичка.
    Благодаря за рецептата, Пепи (включвам я веднага в менюто)

    Много приятен неделен ден :)

    ОтговорИзтриване
  2. Пепи,
    тези пушени ребърца са много апетитни :)
    Иначе аз бих я хапнала по всички начини ,
    които предлагаш, но задължително с чесън!!!
    Хубава неделя :)

    ОтговорИзтриване
  3. Ох, лелееее, това само мама ми го е правила, аз не съм посягала досега, срам, срам :))))

    ОтговорИзтриване
  4. Дани, ти първо към ребрата ли погледна :)))
    Ивка, това е най-лесната и простичка манджа, хващай се :)
    Много благодаря Ина :)

    С пожелания за хубава и прохладна седмица и на вас, момичета :))

    ОтговорИзтриване
  5. Пепи,тази доматена манджа не е популярна в нашето семейство и не са ми я правили като малка.Ще си запиша рецептата,защото звучи невероятно вкусно:)
    ...ребрата може и да ги пропусна, но чесъна - не :)
    Поздрави и лека седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Аз я наричам бабината манджа...тя много обичаше да я приготвя през лятото...а ние със сестра ми да си я хапваме! :))
    Ама сега гледам да не я правя често,че много хляб изяжда...
    Успешна седмица,Пепи!

    ОтговорИзтриване
  7. Доматената манджа и на баба ми и на майка ми, която като дете така да не харесвах, а сега като че ли точно тя ми липсва като вкус. Хайде да започнем да берем от онези големите градински домати и пак ще надникна тук за справка ;)
    Поздрави, Пепчо!

    ОтговорИзтриване
  8. Ивейн, като дете явно и на мен не ми е била любима, а си спомням как като дъщеря ми сега отделях лука, парчета домат.... На Ники пък дори я прецеждах, да не падне случайно нещо в чинията, освен сок. Хубаво е, че порастваме, ето и той сега яде всичко от нея. Но с онези големи, сладки домати наистина е най-вкусна.
    Краси, а ти някъде да видя хляб, мила ;)))
    Диди, тя съвсем не е толкова позната на всички, както аз си мислех преди две години. Не очаквах, че ще има хора, които да не са я опитвали. Но се радвах, когато много момичета я пробваха и одобриха.

    Благодаря ви, хубава и прохладна седмица и на вас :)

    ОтговорИзтриване
  9. Много обичам бамя и помня, че бях видяла снимка на тази манджа в един форум и те изнудих за рецептата :) Радвам се, че я публикува и тук. Много ми е любима.

    Хубава вечер,

    Цвети

    ОтговорИзтриване
  10. Охо, Цвети, ти ли беше :)
    Забравила съм. Но много се радвам, че ти е станала любима :)
    Хубав и изпълнен с усмивки неделен ден :)

    ОтговорИзтриване
  11. Страхотна манджа! Много благодаря, за веселата рецепта! Аз също съм фен на постните манджички:) С удоволствие бих хапвала всяка седмица!

    Поздрави и усмивки!
    Вики:)

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря за посещението, Вики :) Хайде, излязоха пресните наши зеленчуци, пробвай я!

    ОтговорИзтриване
  13. Ako щастието е птица нека никога не спира твоя полет!Ако живота е път нека винаги да вървиш! Ако любовта е море нека никога да не видиш бряг!
    Очите ти от щастие да греят , сърцето ти от радост да тупти !!!Желая ти здравето на скалите, дълголетието на орлите, младостта на елите и на всички банки парите!!!

    ОтговорИзтриване
  14. Strahotna mandjichka,baba mi redovno mi q praveshe,az ne moga da gotvq no dobre che ima hora kato vas da se ycha :)

    ОтговорИзтриване
  15. Няма нищо сложно в готвенето на тази манджа, защо не пробваш ти?

    Елисавета, интересно пожелание, благодаря!

    ОтговорИзтриване
  16. pep-4o , много се хареса у дома тази манджичка и сега доста често я приготвям , тъй като и е сезона. Искам да затворя и няколко буркана за зимата. Та въпроса ми е така приготвена по рецептата ли я затваряш или суров доматен сок с нарязани вътре сурови чушки и патладжани ?

    ОтговорИзтриване
  17. напълно готова я затварям в бурканите.

    Но майка е правила така - пълни я вряла в бурканите, запечатва, минава капачката с ножа, обръща ги върху капачка и оставя така да изстине.
    Но винаги има 3-4 жертва, а на мен труда ми се свиди :))Пък и като си помисля,че може да измине 300 км. и да не става за ядене, още повече.

    ОтговорИзтриване
  18. рер-4о, да попитам и аз ,тъй като искам да затворя и аз такава манджичка , но в момента имам само печени зелени пиперки мога ли да ги включа тях или трябва да са сурови

    ОтговорИзтриване
  19. Можеш, но трябва да ги сложиш към края.
    Аз като магаре на мост обаче си държа, че по-вкусна е с пресни чушки :))

    ОтговорИзтриване
  20. Не можа да стане като на снимката но пък беше много вкусно :)

    ОтговорИзтриване
  21. което е по-важно, Станислав :) Пък и щом я правиш за пръв път... Радвам се, че се е харесала!

    ОтговорИзтриване
  22. az kato vegetarianka ljtoto si raznoobrazjvam menuto s tazi ljtna domatena mandja, no s nej se pohapva dosta hljb, kakto beshe spomenato po-gore.samo da mojash da si pontrolirash apetita.inache na vkus e strahotna.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вярно е, върви хляба с нея. Макар че, може и с лъжицата да се хапва :)) и по-голямо парче сирене.

      Изтриване
  23. ..и аз имам въпрос -от посочените продукти ,колко буркачета от 400 мл ще се напълнят и ...
    как мислиш може ли патладжана да го заменя с тиквички, поради здравословни причини ...
    Рецептата ти и тази е прекрасна ,а за зимата много обичам готови манджички с дъх на лято затворени в буркачета..
    Геви

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей :)
      Посочените продукти са за една тенджера манджа :) - не повече от 4-5 такива бурканчета. Но можеш малко по малко да направиш няколко пъти и ще имаш за зимата.
      Патладжана може да се замени с тиквички, но на вкус ще се получи различно вече. Но пък пробвай, иначе няма как да разбереш дали ще ти хареса.

      Изтриване
  24. Да запитам аз, кога се слага чесънчето? :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Когато се сервира чинията с манджа; на масата, заедно със сиренето, хляба и т.н. :)
      В манджата не се слага чесън, когато се готви - обръща коренно вкуса и.
      <<>> - обичаме я с чесън, но си го хапваме така, на скилидки. .

      Изтриване
  25. Направих тази вкусна манджа, защото вкъщи много обичаме ястия, в които да си топиш залците, пропуснах патладжана и бамята, не ги ядем, но си стана страхотно. Поредната вкусотия от блога ви, която правя. Благодаря!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моля :)
      Преди години, когато бях млада и злояда аз също не ядах готвен патладжан и бамя, та я правех без тях :) да не споменавам, че и чушка слагах само за аромат :) Моя син също така я ядеше - обираше чорбицата. СЕга яде всичко в нея :) без бамята.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...