1 юли 2010 г.

Пилешко филе с ябълков сос

Пилешко филе, но с по-различен вкус.
Филето е мариновано с джинджифил, който много добре допълва ябълковия сос със синьо сирене.
Адаптирано от Perla


Продукти за 4 порции:
пилешко филе - 2 броя големи пеперуди, или около 1,2 кг.
2 щипки (онези, дето се щипват с три пръста smile1 ) джинджифил
сока на 1 ябълка и половин лимон
2 с.л. светъл соев сос
2 с.л. зехтин
щипка сол

За соса:
2 ябълки
по 150 мл бяло сухо вино и вода
1/4 пак. масло ( 30гр)
1 с.л. нишесте
парче синьо сирене, около 100 гр.
1 с.л. царевично нишесте

Приготвяне:
* Пилешкото филе се почиства от ципите, правят се няколко напречни разреза (по желание) и маринова в горните продукти. На студено, в хладилник, в покрит съд с капак или свежо фолио.

* Ябълките се нарязват на филии и изпичат на грил тигана (или друг сух тиган с дебело дъно) до омекване.
* Изваждат се и всички парчета, освен 2-3 за гарниране, се поставят в затворен съд, да омекват.
* Пилешкото филе се отцежда и изпича от двете страни до зачервяване. Затваря се в съд, за да останат топли.
* Омекналите парчета ябълки се почистват от семките и люспите и заедно с виното се пюрират до гладка смес.
* Разрежда се с водата и поставя в дълбока тенджерка или касерола на котлона да кипва.
* Прибавя се и маслото, а щом заври се намалява степента на котлона и оставя да къкри 10-12 мин.
* Поставя се натрошеното сирене, пасира отново до не съвсем гладка смес. Оставя да клокне за 1-2 мин.
* Нишестето се размива с 2-3 лъжици студена вода и прибавя по малко към соса, докато се получи не много гъст сос - когато изстине още се сгъстява.
* Чиниите за сервиране са предварително затоплени.
* Поставят се по 5-6 лъж. от соса, парче или две пилешко филе и гарнира с изпечено парче ябълка.


***Хубавото ядене се готви с хубаво вино. Тук идва момента да се налее по чаша студено бяло вино от онова, с което направихме соса и да се наслаждаваме на ароматното пилешко филе. smile1

6 коментара:

  1. И как само ми се прияде пиленцеее.. Пепи :-D

    Поздрави летни и сърдечни за теб!
    Хубав и вкусен юли пожелавам :-)

    ОтговорИзтриване
  2. Фантастична рецепта, невероятен златист загар и прекрасно поднасяне, Пепи, като в изискан ресторант!
    Поздравления и прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Пепи,
    направо ме разби :джинджифил и ябълки със синьо сиренце за "разкош" :)
    Поздравления за прекрасното предложение!
    Хубав петък!

    ОтговорИзтриване
  4. Дими, май не само аз съм пощенлива :)
    Еви, комплимент от естет като теб ме кара да проверя дали не са ми поникнали крилца :)
    Дани, разкош, нали :) ГГЗ :-) това ще ти го обясня какво е на мейл-а :)

    Благодаря ви, мили дами за поздравите, хубави и вкусни почивни дни ви пожелавам :)

    ОтговорИзтриване
  5. Пепи, това звучи и изглежда чудесно!Винаги има нещо изкусително вкусничко при теб.
    Хубав петък и приятен идващ уикенд!

    ОтговорИзтриване
  6. Пепи,
    много примамлива рецепта...Пиле, ябълки, вино - звучи неустоимо. Може довечера да я спретна на мъжа. Благодаря ти мила.
    Хубав и прекрасен петък :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...