5 септември 2010 г.

Универсална зеленчукова подправка



Време и е. Вече има глави целина, пащърнака (българския) също сега излиза на пазара.
От няколко години я правя и както често я наричам, тя е "на всяка манджа мерудията". Особено зимата.
Правила съм и заварена такава, за капачка, с по-малко сол. Но аромата, който придава после на ястията не е същия.
Всички зеленчуци и подправки са ситно нарязани. Ако се смелят - ще се "изгубят" в яденето, както и ефектността им при ориз и други гарнитури.

магданоз, целина и копър - по 1 голяма връзка;
1 глава лук, половин (или един) стрък праз и 1 глава чесън;
4-5 средни моркова, 3-4 зелени чушки и 3-4 червени чушки;
1 глава целина и 2 пащърнак
сол - около 250-300гр.

Всичко се обърква добре със солта, пълнят приготвените бурканчета и притиска добре - отделя се сок, който същосе налива в тях.
Не се заваряват.
Солта ги държи до следващото лято без проблем.


Може да се прибави и дивесил и други зелении, или изключат такива, които не са любими.

Тук солта е много, но exclaimexclaim не слагам друга сол в яденето. Първоначално е важно да се хване "цаката" с количеството - ако се готви малко ядене - 3-4 порции, 1 супена лъжица, каквато слагам аз на тенджера е много. Трябва да се намали. Ако пък се готви в голяма тенджера (поне 3л., имам такива приятели), тогава е малко. Затова се започва по малко и с опит се достига нужното количество от нея, което трябва да се прибави.
Защото и количествата на подправките и зеленчуците е ориентировъчен - аз поне никога не меря солта, съвсем на око.
Подходяща и за фризер е. Стига да има място. Осолява се малко, колкото да не сбива съвсем продуктите. Така вече не посолява цялото ядене :)


18 коментара:

  1. Пепи, правих миналата година и имам още от нея.Познай обаче какво се случи когато за първи път сложих от нея...ами като с лещата чорба, нали се сещаш за какво иде реч....
    Но пък е една много добра подправка, само трябва да и хванеш цаката...

    ОтговорИзтриване
  2. Толкова добре ухае на есенни зеленчуци и зелени подправки :)
    Честит празник, Пепчо и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Направо да я почне човек...
    А аз днес напразно чаках ли ,чаках да дойдеш...! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Мани, мани, госпожата с пресолената леща не мина да ме вземе :))) Че и на Панаир няма да идвам :)
    Но обещавам да дойда на гости и да се обадя на вашата група :) Спорна седмица, Краси!
    Норче, Дани :)
    Хубава седмица на вас!

    ОтговорИзтриване
  5. Пепи,
    виждам че подправката е нарязана на по-едри кубчета. Може ли да по-ситно или както пишеш ще се загуби аромата им?

    ОтговорИзтриване
  6. Дани, дребно е, но купичЕто е мъничко и така се вижда - ориентировъчно колкото зърна леща са (е не от най-ситните)
    Ако нарежеш още по-ситно ще е добре, губи се ако е смляно.

    ОтговорИзтриване
  7. Впечатли ме тази рецепта,Пепи!Всичко,което се слага ми е много любимо,особено това,с което си започнала - целина,пащърнак,после девисил.
    Харесва ми,че няма изваряване и замразяване.А с по-малко сол драстично ли се съкращава срока?

    ОтговорИзтриване
  8. Не знам Диди, не съм пробвала. Преди години когато направих за пръв път сложих нормално сол - на килограм готов продукт - около 2-3 с.л. сол, но държах в хладилник.
    Ако е в шкаф, едва ли ще издържи, ако не е добре осолен, но колко-малко да е солта, че да търпи - не знам.
    Ако имаш място в хладилник - направи с по-малко сол, но съхранявай там на студено.

    ОтговорИзтриване
  9. Тази е моята подправка от години, но е в по-различна комбинация, а именно:
    1 кг. моркови
    1 кг. пипер
    1 кг. лук'
    1 бр. целина, заедно с главата
    0.500 кг. сол
    Според членовете на семейството, съответно, се редуцират съставките.

    ОтговорИзтриване
  10. Пепи, днес направих подправката, при мен без праз, защото още нямаме, даже я пробвах за супа на децата одеве- разкошна, то аромат, то чудеса. Мерси, че сподели с нас.
    Успешна нова седмица.

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря, Мими, радвам се, че си доволна от подправката :)
    Хубава и успешна нова седмица и на теб!

    ОтговорИзтриване
  12. всичкото го разбирам много добре. но при тази универсална подправка, когато се сложи на боб и леща, празът не се ли усеща и какъв вкус ще предаде на ястието?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. От 1 с.л. общо подправка на тенджера от около 2л. трудно се усеща праза. Като се има предвид, че много пъти съм получавала съвети да готвя лещата с праз, че ставала страхотна, а отказвам, защото не харесахме - наистина не се усеща.
      От друга страна погледнато - половин до 1 стрък праз, на 10 бурканчета с подправка е почти нищо.
      А от трета - винаги може да се пропусне.

      Изтриване
    2. Пак аз :) А боба много си подхожда с една салата от праз - ситно нарязан, овкусен с оцет, сол и олио. Колкото и да мирише праза, много добра салата е за бобена яхния.

      Изтриване
  13. А - извинявам се, ако е говорено вече в друга тема - дали би могла да се изсущи? Иска ми се да я слагам и в манджите на бебето след време, а малко се притеснявам от солта...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може да, като изсушиш поотделно различните продукти, защото всички съхнат за различно време. Аз суша в сушилнята по малко и различни и смесвам в бурканче после.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...