29 юни 2010 г.

Петровски пилешки курбан

На Петровден - 29 юни, ритуални за трапезата са млечния, типично български специалитет "бял мъж", ябълки-петровки и задължителното - ястие от петел. Древната митология е приемала петела за знак на висшето, небесното, който като слънцето отмерва времето и е символ на възкресението. Така свързаният с живота и смъртта петел символизира плодородието и продуктивността.


Продукти:
1 пиле около 1.2 кг.
1 гл. лук
2-3 моркова
1 гл. пащърнак (или 2 с.л. замразен)
1/2 връзка магданоз
стръкче салвия (градински чай - не е фатално, ако няма)
10-ина зърна черен пипер
3-4 картофа (не много големи)
150 г пресни гъби
1 зелена чушка тип сиврия и една люта по желание

Приготвяне:

* Пилето се нарязва на порции, лукът се разрязва на четвъртинки, морковът - на едри парчета.
* Поставят се в тенджера заедно с магданоза (отделят се 4-5 стръкчета от него) и салвията и се заливат със студена вода. Слагат се на огъня и се варят, докато месото омекне.


* Прецежда се бульонът. Месото се измива и връща в него.
* Отделят се морковите и се нарязват на дребно, както и чушките, картофите, гъбите, отделеният магданоз и пащърнакът. Прибавят се към заврялото отново ястие.
* Оставя се да поври още 10-ина мин (до омекване на картофите) и се маха от котлона. По желание месото може да се обезкости преди сервиране

27 юни 2010 г.

Чийзкейк с шоколад, ягоди и боровинки



пак и отново. Този път - с шоколадова платка, боровинки и ягодов конфитюр.
След първия вкусен опит, най-после харесан от домочадието, логично дойде и втория. И съвсем предсказуемо за нас - вече шоколадово.

Продукти за платката (форма с d =23-24 см.):
1 пакет меки бисквити (пак Роден край с какао 150 г. )
80 гр. шоколад (на копчета, или друг, не сладък, с колкото може по-голям процент какао)
100 гр. масло
2 с.л. пудра захар
1 чаша (от 200мл) едро смлени сурови лешници (при мен не бяха обелени, затова бланширах, обелих, подсуших и смлях) или други ядки

Продукти за крема:
200 гр. крема сирене
250 гр. сладкарска сметана
150г. заквасена сметана или цедено мляко 
2 с.л. пудра захар
2 белтъка и 3 с.л. пудра захар
1 бурканче (200гр.) сладко от боровинки

ок. 150 гр. замразени боровинки (или пресни)
1 бурканче (200 гр.) конфитюр от ягоди (най-добре е да се направи прясно желе от ягоди, докато им е сезона) ***


Приготвяне:
* Бисквитите се мелят или натрошават ситно - с машинка за ядки или между два пласта хартия за печене
* Смесват се с разтопените заедно масло и шоколадов кувертюр (в микровълновата фурна го правя), захарта и смлените ядки -едро или ситно, по желание; Объркват добре с лъжица, докато се събере на топка сместа.
* Форма с разкопчаващи се страници се застила със стреч фолио (или полиетиленов плик голям). Този път я правих на голяма чиния, като използвах ринга, с който правя солените торти - той е със същия диаметър. Намазва се съвсем тънко с олио.
* Полученото "тесто" се разстила на дъното и притиска добре, така, че да се получи платка, дебела ок 7-10 мм.
* Прибира се в хладилник, докато се приготви крема.
* Белтъците се разбиват със захарта, докато се посгъсти крема. 
* Течната сметана се разбива до сгъстяване. В купа се поставят крема сиренето, захарта и сладкото от боровинки. Пасират се. Всички кремове, заедно със заквасената сметана  се объркват добре.
* Изважда се блата от хладилника и с издърпване от единия край се отстранява стреч фолиото.
* Намазва се обилно с готовия крем.
* Боровинките се нареждат отгоре.
* Сладкото от ягоди се загрява на водна баня или в микровълнова фурна за 2 мин. на слаба степен (50% от мощността), смесва с 3 с.л. вода и разлива равномерно върху боровинките.
* Оставя се готовия сладкиш за поне 2 часа в хладилник да стегне.
* Ринга се раздвижва няколко пъти в двете посоки внимателно и изважда, или:
* Изважда се формата и потапя за 2-3 сек. в гореща вода, след което се отваря - така крема се отлепя бързо и равномерно от металните страници.
* Рязането става равномерно и лесно, като ножа е предварително потопен във вряла вода и подсушен - реже се бързо.



*** Вместо конфитюр от ягоди, този последния е с конфитюр от кайсии. Също много вкусен, а сладкото от кайсии е малко по-киселеещо и ни харесва :)

24 юни 2010 г.

Печени пилешки крила (португалски стил)

Пилешки крила, но с много по-различен вкус от класик-а. Които много, много ни харесаха. Чудесен аромат.
Това беше първата рецепта, на която попаднах в блога на
Dragon's Kitchen и чаках да и дойде времето. Или по-скоро, аз да имам време да направя. Със съвсем малки промени от моя страна, знаейки нашите вкусове.
Много ми харесва сухото мариноване, а и като време ми е удобно - сутрин ги мариновам, вечер пека. Така имат достатъчно време да поемат подправките.




Продукти:
2 големи скилидки чесън, фино счукани
1дафинов лист
1ч.л.червен пипер
1ч.л.сол
1/2ч.л.каенски пипер има на Котани такъв
1/4ч.л.суха люта чушка
1/2ч.ч.смлян черен пипер
2 с.л.зехтин
1 с.л. балсамов оцет - това аз го добавих
около 1.2-1,5 кг. сурови пилешки крилца
1 с.л. корнфлейкс - и него от мен

50 мл бира и 50 мл вода

Приготвяне:
* Подправките се мелят в блендер (или стриват ситно с ръка) без корнфлейкса, смесват се със балсамико и зехтина, разбъркват добре.
* Поставят се в торбичка, в която са сложени и почистените крила и размачкват отвън така, че навсякъде по тях да полепне смес.
* Затваря се плика и прибира в хладилник за една нощ, или 1 ден - 12 часа.
* Изваждат се да починат на стайна температура, през което време се загрява фурната.
* Нареждат се в тава, в която вече са поставени бирата и водата, поръсват отгоре с натрошения корнфлейкс, завиват с фолио и пекат - първо на 250* - 10 мин, следват ок. 40 мин. на 180*, развива се фолиото и запичат под горен реотан за още 10 мин. на 250*

***В Dragon's Kitchen се пекат само на горен реотан по 15 мин, обръщайки ги от двете страни. Но ние ги предпочитаме да са хем с коричка, хем сочни, затова както винаги ги пекох първо под фолио.

21 юни 2010 г.

Пилешки бутчета по гръцки


Не знам колко са по гръцки, но така е оригиналното заглавие на рецептата от блога на Мarcela, с благодарност flower където ги гледам от много време.
Единствената разлика е, че при нея са без кожата, но това ще го отчета по-долу в коментара си. И - явно у тях домашните са по-нетърпеливи, от колкото у нас, не е успяла да ги снима в готов вид
GrinGrin
Всъщност те са толкова вкусни, че - да си призная, ние пък ги изядохме горещи.



Продукти:
4 пилешки цели бутчета (моите са по ок. 400гр.)
1 и половина лимони
7-8 скилидки чесън
по 1 кафяна лъжица: сол, риган, черен и червен лют пипер (или сладък, за необичащите люто)
1 кубче бульон - пилешки
3-4 с.л. зехтин
шепа маслини (аз имам "Червена Реджина", безсолни, големи, с много месо - половината цели с костилка, половината почистени, нарязани)
50 мл вода
50 мл бира

Приготвяне:
* Две чаши за бира се поставят в хладилника.
* Скилидките чесън се счукват, кубчето бульон се стрива ситно.
* Прибавят се всички подправки, сока от половиния лимон и зехтина, разбърква много добре сместа.
* Бутчетата се намазват хубаво със сместа, като тя се втрива в тях и нареждат в тавата за печене.
* Целия лимон се нарязва на кръгчета и нарежда по бутчетата.

* Покрива се съда със свежо фолио и прибира в хладилник за .............. колкото повече, толкова по-вкусно LaughingLaughing Аз приготвих сутринта, а привечер изпекох. Много удобно е да се приготвят сутрин преди работа, а вечерта да се изпекат. Естествено, ако ви се занимава с това сутринта.
* Преди печене се прибавят и маслините около бутчетата, наливат водата и бирата, но така, че да не измиват подправките от тях, завива се с фолио и пече в загрята фурна - 10 мин. на 250*, 30 мин. на 180*; развива се фолиото и пече още 10 мин. на мах. градуси, докато кожата придобие приятен "какаов" тен Laughing
* Време е онези чаши от хладилника да бъдат извадени drinks 



***Веднага след печенето първо наклоних тавата така, че да се отцедят, после ги извадих за по 2-3 мин. на кухненска хартия.
Моите бутчета са с кожа (какво по-вкусно от препечената кожа на едно бутче,
smile3506 освен кожата на две бутчета. Освен това големи. На голямото бутче има повече месо :) Затова, следващия път ще пропусна зехтина, ако пак става мазно и бульончето (което е основно мазнини), а ще редуцирам истински бульон от пиле - без мазнини, от 500 мл (имам такива замразени бутилки с пилешки бельон) на 50 мл.
Но ще направя съвсем скоро. Защото това е едно от най-вкусните пилешки печени меса, които сме яли. С аромат на риган, маслини и лимон.




Това цяло пиле е по същата рецепта, но с двойно повече подправки и мариновано 24ч.
Много, много, ама много вкусно drinks



20 юни 2010 г.

Доматена манджа


Много съм писала за нея. И мога съвсем отговорно да кажа, че съм израснала с тази постна манджа. Както веднъж в седмицата баба готвеше пиле с картофи, така и с доматената манджа - веднъж седмично. Е, лятото с пресни домати е най-вкусна. И като че ли съвсем естествено, това беше първата ми манджа, която се научих да правя .......... преди 100 лета. Когато обаче се омъжих, заради половинЪт  слагах в нея и кюфтета или кренвирши, ама от ония едновремшните де, от което манджата   въпреки вкусните тогава кренвирши -  много губеше. После обаче нещата се промениха и сега от време на време си я готвя ей така, съвсем постна.


Продукти за 6 чинии: smile1
1 - 1,5 кг добре узрели домати
4 чушки/пиперки - предпочитам зелени, с тях ми е по-вкусно
3 малки патладжана
3 не големи глави лук
150 г бамя ( без нея също е вкусна, когато няма - не слагам)
50-60мл олио
1 ч л червен пипер
1 с л с връх захар или мед (3-4 капки подсладител)
1 с л сол (всъщност - на вкус)
250-300 мл вода (Ако доматите са много сочни - без вода)
няколко стръка магданоз

1 с л брашно

Приготвяне:
* Патладжанът се обелва, нарязва на кубчета и накисва в  солена вода, за да излезе горчилката. 
* Лукът, обелените домати и чушките се нарязват на едро или ситно - по желание.  
* В олиото (или мазнината за готвене) се задушава лукът, чушките и отцедените патладжани за 2-3 мин.
* Прибавя се червения пипер, разбърква и изсипват нарязаните домати.
* Изчаква се да заври, затваря се капака на тендежрата и оставя да къкри на тих огън.
* След 15 мин. се прибавя изчистената бамя (оставя се мъничка част от дръжката), водата,захарта и солта и отново затваря да поври още 15 мин - по-точно до омекване на бамята, ако слагате такава.
* Изваждат се 3-4 лъжици сос, разрежда с още толкова студена вода и размива в него брашното.
* Изсипва се в яденето (всички зеленчуци трябва да са добре омекнали, но не разварени), разбърква добре и поръсва със ситно нарязания магданоз.
* Затваря се тендежрата да се задуши 2-3 мин.

Ей тук е моментът, в който си цопвахме филии в манджата, да се напоят, а като извадим в чиния -  поръсвахме със сирене :) Най-вкусната филия, поставям я дори пред   циганската баница Следва хапването smile1
Едни я предпочитаме със сирене и диня

Друг - с таратор smile1

а друг - с пушени ребра, за "обогатяване" Grin на вкуса. Но всички - с чесън. Особено както е сега несъвсем узрял.


*** Зимата се прави от консерва гювеч, само лукът се задушава предварително добре. За тази цел винаги, когато правим консервирани домати, правим някои от бурканите с патладжан (предварително посолен и отцеден от горчивия сок), бамя и чушка.

И както за мен преди много години правеха в буркани, така сега и аз правя буркани - от ония 400 гр.-вите, за едно хапване. Когато е готова, затварям, стерилизирам 15 мин. и........ако нямаш готово ядене, бурканче манджа с парче сирене спасява положението. А това, че е любимо ядене, е само в плюс за мама smile1


19 юни 2010 г.

Конфитюр от ягоди


Не бях правила сладко от ягоди от три години.
Пропорцията на мама спазвах - 2 чаши вода с килограм захар варя на гъст сироп, после ягодите и бъркам............ докато капка от сладкото, поставена в чиния се охлади и не се стича. Винаги, когато докарвах до там, сладкото ми след изстиване в бурканчето ......трябваше да се реже с нож. Някъде бърках и спрях да правя, вместо да намаля времето на варене.
Това първо. Като второ - моите деца не обичат да има плодове в сладкото - обичат го смляно, на желе или в краен случай на маааалки парченца да е. И след като миналата година открих гелфикса на Д-р Йоткер се възползвах от бързия и безотказен начин на правене на боровинки.
Тази година започнах с вишнапа. Падна едно чистене на костилки...... Леко кисел, с много приятен аромат. В крайна сметка втората доза почистих с безопасна игла, вместо с джаджата за вадене на костилки, но беше по-лесно с нея. Получи се страхотен конфитюр.
Черешите прескочих, доста сладникави са, което не ми компенсира люспите на плода, затова пък ягодите се оказаха чудесни за конфитюр. Ако сте над 30-те, представете си онзи стария конфитюр от ягоди, който се маже прекрасно на филия, хем е като желе, хем е с парченца истински ягоди в него. Мънички, ненатрапчиви, но ароматни. И с точната гъстота на ягодовия конфитюр.

И тъй като утре сутрин ще ставам по-рано, да направя последната доза сладко от ягоди, ето дозата и двата начина. С Гелфикса на д-р Йоткер е.

Продукти за 1 доза - излизат 7 бурканчета от пюре, по 190 (или 200) гр.

1 кг. почистени ягоди - аз искам да ми оттеглят 1,100кг, когато изчистя дръжките остава точно 1кг. плод


на пакета с Гелфикс 2 в 1, пише 1 пакет от него, объркан с 2 лъжици захар, но тъй като ягодите са доста сочни, аз слагам 1 пакет + 1 равна чаена лъжица от него
500 гр. захар

Приготвяне:

Първи вариант:
Ягодите се поставят цели в тенджера, след като са измити, почистени и малко подсъхнали, заедно с гелфикса, който е объркан с 2 лъжици захар. Разбръква се добре и включва да клокне.

Когато това стане се изчаква 2-3 мин, прибавя се захарта и бърка почти непрекъснато.
Оставям да ври 2-3 мин.
След което пасирам. Да, пасирам ягодите. Аз лютеницата пасирам, дето излиза бурканчета в трицифрено число, та ягодите ли няма wink1wink1 Не напълно, но да се раздробят всички плодчета. И внимавам, че е вряла, сладка, лепкава маса, да не пръсне. След това връщам на котлона и варя още 2-3 мин. като отпенвам.
Тук обаче се получава доста пяна от пасирането - около една чаша, която събирам с лъжица отгоре и махам. Това е недостатъка на този вариант, но първия път ги направих така.
След това пълня в бурканчета така, както е вряло, затварям с капаче и обръщам за 1 час.


Втори и по-добър вариант:

* Нарязвам ягодите на дребно. От там нататък - както по-горе. Първо с гелфикса да заври, след това захарта и оставям 5-6 мин. да поври.
* Пак отпенвам, но пяната тук е съвсем малко - 1-2 лъжици.
* Пълня в бурканчета и обръщам.

Само час престой и:
филия хляб, масло и сирене
nyamnyam найс, а :) 


13 юни 2010 г.

Печена паста по Дейвид Роко

този Дейвид Роко.

Всичко за него е в линка, но аз да споделя моите впечатления - много лъчезарен, темпераментен и обаятелен млад човек. Като италианец :smile1:  независимо, че е роден в Канада. Който обича да готви за приятелите и семейството си. А както в едно предаване каза и негов приятел „Не може да играе футбол, но готви страхотно!” - епизод, в който изгубиха на футбол с неговя отбор, затова пък им спретна ей тази невероятна паста, която е толкова вкусна, че ми идваше да си я хапна с хлебец, както казва наш приятел. Ако можех и снимка да докарам свястна..... ама тя пастата е един такъв нефотогеничен продукт (абсурд вината да е в задапаратното устройство exclaim


Ето и рецептата му, заедно с моите дреееебни промени

Продукти за 6-7 порции:

1 пакет паста 400 г (без значение каква, аз вече казах, че ще ядем лингуини wink1wink1
1 консерва домати 700-800 г.
1 голям патладжан (ок. 400г)
1 малка глава лук
5-6 скилидки чесън
сол на вкус
1 равна с.л. захар
60-70 мл зехтин exclaim не олио
шепа сушени домати (накиснати в оня зехтин, дето ще готвим с него)
и още две - маслини, без костилки
две три щипки риган (по оригинала на Дейвид е с босилек, ама аз и босилек sick
парче пушено сирене около 180-200г (най-вкусно е със скаморца) 
парче моцарела около 200г  
200 г  варено пушено филе (това от мен) blush2 blush2

ПП: 8 години по-късно :)  босилек отдавна съм включила в менюто :), а пастата е еднакво вкусна приготвена както с босилек, така и с риган. 

Приготвяне:
* Патладжанът се бели, режи на кубчета и поставя в купа с пресолена вода
* През това време пастата се поставя да свари според указанието на пакета. Искам да отбележа, че аз не я мия, когато е готова, но я варя в много вода - 1 пакет в 3-4 л. вода
* Патладжанът се измива добре и задушава с 3-4 с.л. вода и зехтина до омекване. Изважда се с решетъчна лъжица в тавата за печене.
* Лука и чесъна се нарязват на ситно, запържват в останалата мазнина за не повече от минута, прибавят се доматите - пасирани или намачкани, заедно с нарязаните сушени домати и задушават за 10-на мин. Посолява на вкус, прибавя се захарта, ригана. Изваждат се при патладжана и пастата, прибавят се нарязаните маслини, нарязаното пушено сирене и филе.
* Обърква се добре. Отгоре се нарязва моцарелата и поставя да се запече докато се разтопи - фурната се излючва, тавата  оставя за още 2-3 мин. вътре, за да получи приятния загар :) 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...