15 април 2011 г.

Сырники


Не знам как точно е превода на тези "Сырники", затова ще ги оставя с това име.  За мен ще си бъдат "изварени кюфтенца"  - не много благозвучно, но пък подразбиращо се име.
Преди няколко дни ги видях в блога на Виктория - ЖЖ и  Laughing любов от пръв поглед, знаех си, че много ще ми харесат. Е, истината е, че най-много си паднах по предложението с пушената риба. А това е и варианта, който най-много ми хареса на вкус.  Разбира се с малки изменения. Абсолютно ми е невъзможно да спазя стриктно дадена рецепта. 
След това прегледах и мненията на чичко Гугъл за "сырники-те" - оказа се много правени в руската кухня, а в един англоезичен сайт пък бяха обяснени като "руските пенкейкс". Ще си позволя донякъде да се съглася с тях, защото повечето рецепти, които прочетох бяха с набухвател - мая или бакпулвер и  доста брашно;  някои - пекат, други пържат; но почти (да не кажа ) всички се поднасяха със сладко.
А моята страст  е соленото. Ако е за сладки - аз  отдавна правя понички с извара  - но в повечето случаи ги пържа.
От тези една част изпържих, друга - изпекох на хартия. 
Нездравословните - пак по мое мнение  - леко хрупкави,  с пикантен вкус, невероятно вкусни! 
А здравословните -  така или иначе не бяха толкова хрупкави, останаха да си ги хапваме наследващото  ядене - нямаше какво да им се отрази на вкуса. 

 
Продукти: 
100 гр. извара (кашкавалена или домашна, с по-голям процент масленост)
1 пак. крема сирене - българско, което си е пак извараnewsm12
2 белтъка 
20 мл сок от лимон
40 гр. настърган пармезан
40 гр. ситно настърган кашкавал
50 гр. царевично нишесте
щипка сол, щипка захар, две мащерка :)
1 каф.л. едро смлян лют червен пипер (по желание) 

олио за пържене  - около  3-4 мм. в съда, в който ще се пържат

Приготвяне: 
* Изварата и крема сиренето се размачкват  в купа, заедно с белтъците и лимоновия сок, сол, захар и мащерката. 
* Прибавят се пармезана, кашкавала, нишестето и обърква добре. 
* Получава се доста гъста смес, от която с намокрени ръце  се оформя топче, притиска леко с ръце и пържи в загрятата мазнина за по една-две минути (до зачервяване) от двете страни.  
* Изваждат се на кухненска хартия, поставена върху решетка да се отцедят.

След това вече се разпределят по направление :)

Едните в

САЛАТА  СЪС СЬІРНИКИ


Дресинга за тази салата е много, много вкусен. Занапред ще си го използвам и за други салати, познавам се :)

1 ч.л. едро смлени семена синап; 3 с.л. ябълков оцет и 3 с.л. зехтин, щипка сол и щипка захар. 
Всичко се поставя в малко бурканче от пюре, разтръсква добре и оставя в хладилник за 20-30 мин.  Ако имате едрозърнеста горчица няма да е проблем, че няма да мелите семена от синап. Но аз предпочетох аромата на прясно смления.

Приготвената - от  някакъв вид зелена (или друга) салата, накъсана дребно се залива с отлежалия дресинг. Отгоре се нареждат изварените "кюфтенца" и поръсват с още малко настърган пармезан :) колкото повече, толкова повече, както казва любим  детски герой. 


А другите може и като  предястие, или (не съвсем) лека вечеря с тях в комбинация с  (вече хубаво)  крема сирене (Филаделфия), парче пушена риба и  копър.
А следващия път аз просто ще прибавя и пушеното рибно филе към салатата :))
Въпросът е -  чаша бяло вино или халба студена бира newsm53




14 коментара:

  1. Пеп, толкова красиви си ги направила, че няма как да не ме изкушат и да си взема две. Прегръдки и хубави празнични дни ти желая!

    ОтговорИзтриване
  2. Пепи, страхотни са, а в комбинация с рибката...
    изкушаващи :)
    Усмихнат уикенд!

    ОтговорИзтриване
  3. Много хубави "Сырники", Пепи,
    а в комбинация със салатата -
    чудесно пролетно предложение.
    Поздрави и много усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване
  4. ммм толкова са апетитни...

    Хубав уикенд и от мен :)

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря, Цвети, хубав празничен ден на теб утре!
    Дани, Дианка, благодаря ви, поздрави и хубави слънчеви празнични дни!
    Евка, сменям няколко за порция равиоли със спанак :)
    Лека нощ и хубаво утре!

    ОтговорИзтриване
  6. Хих, аз приготвям вкъщи извареники, така ще ги нарека на български, но никога не ми е хрумвало, че може да се поднесат като част от салата, предимно за закуска ги хапваме :)
    Чудесни са ти се получили, а идеята за салатката и предястието с рибката ще ги открадна :))

    Хубав празник, Пепи :)

    ОтговорИзтриване
  7. Пеп-чо, като видна любителка на изварата оставам безмълвна - кра-со-та! За вкуса съм сигурна, че е зашеметяващ, но виж, за алкохола - няма да се спогодим. Но нищо не ми пречи да си ги хапна и така, без...

    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  8. Пепи, караш ме да преглъщам :)
    Вкусни ще да стават тези Сырники, и на мен ми харесва идеята за салатата.
    Хубав празник!

    ОтговорИзтриване
  9. Много вкусни и апетитни изглеждат! И тази салата... Отивам да си сипя една бира, поне да не преглъщам на сухо:)

    ОтговорИзтриване
  10. Наздзраве, Лулу!
    Диди, да имаш предвид, че в салата от дресинга мааааалко омеква коричката им, а на другите е хрупкава.
    Мариета, ти да не мислиш на работа с алкохол вървят :))( не-е-е-е-е, и със сокче може :)
    Хубава нова седмица, момичета!

    ОтговорИзтриване
  11. Леле жестока салата, тъкмо руската кухня сега ми е на сърце, ще се пробват съвсем скоро. Поздрави:)

    ОтговорИзтриване
  12. Много красиви, изкушаващи и 100% вкусни:)

    ОтговорИзтриване
  13. Пепи,
    невероятна рецепта. Лесна и здравословна! Пеп, прекрасно!

    ОтговорИзтриване
  14. Благодаря, Дани, ако е печено - здравословно е :)
    Sweetness, радвам се да те видя тук :) Сега отивам да ти разгледам вкусотиите :)
    Надежда, благодаря! Хубав, макар и дъждовен ден на теб!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...