14 юни 2011 г.

Маринован чесън с джанки по Тина-Рина



Да ви го представя тук този невероятен маринован чесън, докато е времето на млечния все още чесън и на малките, зелени джанки. Киселичък, не люти и :)) не толкова  ......... миризлив, казано направо. 


Необходими са: 

За 1 буркан омния:  

80-90 мл оцет 

1 равна с.л. сол, 
1 с.л. захар с връх  

1 аспирин 

глави млечен чесън, 
зелени, кисели джанки 


Ако главичката е много голяма, се разделя на скилидки, или на части. В обикновени буркани (омния, или подобни) се слагат ред главички чесън, ред джанки (може и само чесън). Заливат се с марината - предварително кипната с всички продукти за 1 буркан. Затварят се с топла капачка, обръщат се и стоят така 12 часа.


Готов е за хапване след три дни :)) кой ще ти чака зимата. Но съм заложила още бурканчета.
Следващата  партида ще направя с повечко захар, че  някои трушии ги обичам сладникави :))

С голяма благодарност newsm51


За маринатата: 
Когато напълня бурканите с почистените скилидки чесън и джанки, налея водата и оцета, за да мога да кипна точното количество.  Изсипвам в тенджера и слагам да заври, а през това време сложа солта, захарта и аспирина в бурканите.


14 коментара:

  1. Пеп, невероятно съчетание :)
    Със сигурност не може да се чака!!!!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Утре отивам на пазар ...за чесън,ще го пробвам и аз!Хубава и спокойна вечер,Пепи!

    ОтговорИзтриване
  3. Пеп, "Мара" се присети : продуктите за маринатата ги кипваш нали?

    ОтговорИзтриване
  4. Да, Дани, кипват се, но водата и оцета. Налях в бурканите - студените течности, за да видя колко ще отиде като количество, после ги сипах в купа и кипнах и пак залях. Отива да допълня горе.
    Лека нощ и на теб, Веси, ще чакам отчета :)

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря, Пепи :)
    Чесъна е купен, следват джанките и...
    го правя!

    ОтговорИзтриване
  6. Хе хе, Дани, голям си бързак :) Ще чакам да кажеш дали ти харесва.
    Аз си отивам днес при мама, ще направя по-голяма партида за зимата вече.

    ОтговорИзтриване
  7. zdraweite
    moje li proporciite na oceta , solta i zaharta :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей :)
      Там горе, в публикацията, където пише "Ето я рецептата на Валя" - това е линк. Като кликнеш на него се отваря рецептата.
      Ето и пропорциите - оцет до резката на буркана, 1 с.л. сол, 1 с.л. захар, 1 аспирин и гореща вода до ръбчето на буркана

      Изтриване
  8. kolko mililitra e burkan omnia

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. буркан Омния винаги е бил 800 лв.
      Дори да го направите в по-малък буркан, измерете оцета до ръбчето долу (ако има) Ако не - разделяйте пропорциите за Омния на Вашия буркан.

      Изтриване
  9. Ааааааааа, ама не така! Три дена го киснем във вода със сол, като всеки ден се подменя с нова саламура, а после като киселите краставички и повечко копър! Така направен не мирише!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Киснете си го, нямам нищо напротив! Аз нямам проблем с миризмата му :) все пак е чесън и много ни харесва така маринован! И без копър! Приключих преди години с кисненето и сменяне на води!

      Изтриване
  10. Аспирина е вреден може ли без него?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще трябва да ползвате друг консервант, натриев бензоат, калиев сорбат.... или да ги държите в хладилника. Защото без някой от тези няма да изтраят до пролетта.
      Но ако разделите 1 аспирин на количество чесън от 800мл, а човек изяжда по една главичка чесън от този...И това са 10-на буркана за цяла зима........

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...