25 август 2011 г.

Сос със каперси и сметана. За едни палачинки със сьомга




Защото палачинки всеки може да прави и да гарнира със сладка или солена плънка. Зависи от случая -  дали за десерт, закуска или като предястие. 
Този сос е невероятно вкусен; шеф-готвач Иван Манчев беше много любезен да ми го прошушне във Фейса, след като се изтърва за него в Черешката girl_haha Каква съм досада понякога.


Палачинките:
Правите си по любима рецепта, количеството зависи от броя на  човеците, които ще ги хапват :)) 
У нас през последните години ги правя повече с кисело мляко, отколкото с прясно  и мога да се похваля, че са тънки и крехки. А ако изпусна кашата и тя стане по-рядка - почти като дантели :)) не чак брюкселска, но прозрачни и тънки. За тези горните пънчета обаче не трябва да са чак толкова тънички; освен ако не държим на количеството плънка.
Ето набързо какво слагам за около 20 бр. палачинки:
3 яйца, 1 кофичка кисело мляко (400гр), 1 каф. л. сода за хляб; 500 мл вода, 1 каф. л. сол, 1 ч.л. захар, ок. 50 мл. разтопено масло или олио и около 400-500 гр. брашно  - това вече съвсем на око, но бъркайки, преценям гъстотата - трябва да е като боза.
Следва печене в тиган с незалепващо покритие, който само намазвам с разтопено масло с четка и тънък пласт от сместа. 

Пълнежа: 
Филе от сьомга. Излишно е май, но ще кажа, че може да се получи и с друго филе риба, стига да е добре отцедено от маринатата, в която е съхранявано. 
Вярно, че сьомгата е много по-нежна от херингата, но пък съвсем не е риба, с която да се храним ежедневно :))) 

Нареждат се:  палачинка; намазва се с крема сирене, овкусено с малко сол и копър; пак палачинка и ред пушена сьомга.  Завиват се на руло, което се стяга с ръка и нарязва на парчета - аз си харесвам "пънчетата" като вид рязане -добре стоят в чиниите. 

и идва ред на най-важното при тези палачинки. Сосът nyamnyam  

За два "комплекта" такива палачинки (  2 по 2бр. - излизат 10 бр. пънчета-рулца)

2 с.л. каперси се запържват (силно казано е пържене) в 40гр. масло. за 2 мин. 
Прибавят се 2-3 ск. чесън -ситно скълцани, запържва се минута.
Налива се около. 150 мл. сметана, разбърква се внимателно, оставя да клокне тихо за 2-3 мин. и прибавят  на тънка струя бялото вино и сока от лимон (около 80  мл вино  и 30 мл сок) ; бърка се, докато сместа стане хомогенна  и оставя за минута-две да клокне. 
Приготвените палачинкови рулца се заливат с топлия сос и се поднасят.


Толкова. Много писане за три  изречения. heat
Ще добавя обаче, че този сос бих го пробвала и на палачинки с пилешко месо. А за един език :)) ще си помисля. 

22 коментара:

  1. Пепи,много добре изглежда с това сосче.Иска ми се да ги направя с пиле-как да направя месото преди да го сложа върху палачинките,посъветвай ме моля те!
    Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Ей, голям подстрекател си! Много вкусно звучи това. Чудя се дали ще подхожда на паста? Виждам , че се приготвя лесно, така че тези дни ще го пробвам. Благодаря, че сподели и хубав ден, пеп-4о!

    ОтговорИзтриване
  3. Пепи,що така не се залюбих с каперсите не знам,и със сьомгата не сме си много дружки,обаче пък толкова ти е съблазнителна порцийката,че веднага почвам да мисля за вариант по мой вкус.
    Благодаря за идеята да навиваш палачинките две по две,крадвам си я на момента!

    Прегръдки,скъпа!

    ОтговорИзтриване
  4. Това сосче е идеално!!! Нмам търпение да го пробвам. Със студена паста и сьомга ще стане за дресинг на чудна салатка.

    ОтговорИзтриване
  5. Сьомгата подхожда страхотно с крена сирене (или тип Филаделфия). Яла съм тази комбинация в нещо като лек сандвич.А по твоя начин изглежда още по-вкусно!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря, Жани!
    Много обичам сьомга с всякаква крема-сирене, хубаво е, че мъжете у нас не смесват сирене с риба. Женската част сме доволни :)

    Роси, щом казваш - и на салатка ще го хапнем :) малко по-редичък, че се сгъсти със сметаната.
    Гуинет, виж - щом Сладка Хапка предлага на паста - вярвай и :)

    Еликсирче, може да замениш каперсите с кис.краставичка или ситно нарязани зелени маслини, но приятно-тръпчивия вкус от каперсите няма да се получи. А те като се "посварят" малко са много по-приятни, отколкото натуралните в сол или в саламура.

    Живе, ето виж тези палачинки с пилешко месо http://pep-4o.blogspot.com/2010/04/blog-post_27.html . Дори с един друг сос съм правила само палачинки - пак предварително сварявам месото (само сол и черен пипер) и обезкостявам.

    ОтговорИзтриване
  7. ПП: Живе, копирай си адреса, че нещо не ми се получава да пусна мнението с кода за линк

    палачинки с пилешко месо

    ОтговорИзтриване
  8. е, блогспот-а определено прави номера пак.......

    ОтговорИзтриване
  9. Тези палачинки ме изкушават!
    Комбинацията звучи чудесно!
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  10. Е, не !!!!!!!
    Пеп, вече няма да те чета преди вечеря!!!!!!!
    Страхотно сосче и за език ще стане :)))))
    Прегръдки и вкусна вечер!

    ОтговорИзтриване
  11. Ей сега те убих вече!Ужасна си просто!

    ОтговорИзтриване
  12. И аз като Дани!!! То бива, то може, ама то това се не издържа :)) И какво да търся сега в хладилника, като то освен домати и сирене, друго не остана :))
    И тази рецепта влиза в списъка - сега остава да намеря някой, който да ми я приготви :)))

    Изглежда невероятно вкусно!

    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  13. Да не беше изяла всичката риба снощи :)))

    Йоли, целувки, мила! От всички ни :)))

    Дан, можеш сутрин, с кафето да четеш :))

    Привет, Мъх :) Защо не пробваш?

    jacamaca, хвала!

    ОтговорИзтриване
  14. Пеп-4о,обичам да чета публикациите ти.Рецептата е страхотна и благодаря,че си я споделила с нас,но думата ми е за увлекателното и емоционално представяне на самото приготвяне.Носиш невероятно настроение!Приятен ден ти желая от сърце!

    ОтговорИзтриване
  15. Бети, то у нас и готвенето е емоционално :)))
    Благодаря ти, хубав петък и още по-хубави почивни дни на теб!

    Светлана, благодаря :)

    ОтговорИзтриване
  16. Прекрасни са палачинките, Пепи! Много елегантно поднесени, само мога да предполагам колко са вкусни! Прегръдки с пожелания за хубав уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
  17. Пеп,
    забравих да пиша, че и със сутрешното кафе ми идваше да си похапна:)
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  18. Най-апетитните палачинки ,които съм виждала !

    ОтговорИзтриване
  19. Леле, Пепи... каква е тази вкусотия. Много ми харесва :)
    Поздрави от мен и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  20. Благодаря, Евка, Зори, хубав уикенд и на вас!
    Еви, ако тази риба имаше прилична цена :)) бих си хапвала само нея със соса, да не се "разсейвам" с палачинките :))

    Дани, за закуска са малко ароматни :)) Но тъй като утре е събота, може да помислиш по въпроса, ще ти вървят :))Хубави почивни дни!

    Благодаря ти, Нели!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...