29 декември 2011 г.

Баклава

     В последните дни кулинарните блогове преливат от баници, баклави и тиквеници Laughing Laughing  Следователно е редно да видите и моята баклава. В повечето случаи я правя навита на рулца, на които в Пловдивско приятели казват "Калмарки"  . Но вкусът и си е същия, като тази, наложената, нарязана на ромбоиди. Въпрос на избор за визията и.


Продукти:

800г фини кори за баница/баклава 
300-350 г масло
50 мл олио

600-700 г едро счукани орехи, смесени с 1 пак. канела  
За сиропа:

около 1,5 кг захар
1.5 л вода
кората на два лимона  и сока на един


Приготвяне:

* Маслото се разтапя и смесва с олиото

* Вземат се кори - по (2 или) 3  листа - всеки се намазва тънко с мазнина(с четка)
* Поръсват се навсякъде с орехите и завива на нестегнато руло.
* Набръчква се полученото руло с ръце  - да остане на  2/3 от  дължина долу-горе
* Нареждат се в тавата. След като са всички наредени, се режат напречно на 2-3 части.
* Изпича се на слаба фурна - на около  140-150* до зачервяването  и.
* Оставя се да изстине  smile1 - един ден.

* В тенджера се налива водата, прибавя захарта, настъргва се кората на лимоните вътре и сока им (може и половината сок)   и оставя да поври около 10-15 мин. 

* Охлажда се напълно  сиропа - трябва да е съвсем студен и тогава се залива отлежалата баклава.
* Отново се оставя да почине и поеме сиропа  - едно денонощие.  

***По същият начин правя и наложената баклава, но ореховата смес я поръсвам на три места и всяка кора намазвам тънко с масло. 


Така баклавата я сиропирам студена, със студен сироп и повече ни харесва резултата отколкото студена баклава, топъл сироп.   

***Изпечена и несиропирана баклавата може да се съхрани  2  до 3 седмици.

Посочената доза е за голямата тава на фурната - 44/47 см. :) 


24 коментара:

  1. А, Пепчо най-накрая се добрах до баклавата, стои ми пост отстрани, а ми дава, че няма такава страница! Стопих се от яд:):):). Чудесна е, повече от апетитна. Гледам с галета я правиш, никога не съм слагала, каква роля играят, че утре ще правя баклава, да взема да сложа:). Ще правя от тази дето я режат нали знаеш едно такова празнично като цвете. Ще стане ли с твоята плънка?

    ОтговорИзтриване
  2. Охх Пепи какво е това злато :)). Много изкушаващо!

    ОтговорИзтриване
  3. Кенди, става нарязана като цвете, да. Разпределяш ореховата част на 3 или 4 места да поръсиш. Галета знам от приятелка, че се слага, да я държи по-пухкава; не знам така ли е и колко, но слагам. А галетата от сиропа си набъбва.

    Диде, като сладко злато е, да :))

    ОтговорИзтриване
  4. Ох,къде е онзи облещеният емотикон дето припада ,че като прочета в нещо 2 кг захар и той ми идва много подходящ :)).
    Много е съблазнителна баклавата ти,но ще си я представя по-семпло сиропирана за мен !Или поне с 3 лимона в сиропа :).
    Пепко,хубава вечер и спорна подготовка на софрата в празничната нощ!И да се забавлявате с авджи!

    ОтговорИзтриване
  5. Роси, на мен ми липсва също емотикона :))
    Ама виж сега... баклавата е много, пък и нека да поеме :)) Пък и истина е, че ядем много сладко.
    Но пък се успокоявам, че в последните 2-3 години съм заместила захарта с подсладител на много места, а тук - "разредила" до 50/50 захар/подсладител.

    Благодаря за пожеланието :)) МНого ми е лично :)
    Хубава вечер на теб!

    ОтговорИзтриване
  6. Мерси, много утре ще я правя по твоята рецепта!!!

    ОтговорИзтриване
  7. Ох..... ъъъъъ.... думи нямам....
    Ама тя изглежда уникално.

    ОтговорИзтриване
  8. Ей, Пепчо!!!
    Много обичам баклава, ама вече не мога да понеса нито зрънце захар:-))) Поне до Нова година:-))))
    Обаче после....
    Пожелавам ти весело посрещане на Нова Година и нека бъде здраве цялата година за теб и близките ти:-)

    ОтговорИзтриване
  9. Прекрасно изглежда баклавата, Пепи!
    Обичам я златиста, обемна и сочна, и с канела, и с повече орехи - твоята е неустоимо изкушаваща.
    Сърдечни поздрави и усмихнати празнични дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря, Мъхче! Весело посрещане на Новата година и на теб и твоето семейство!
    Значи казваш през старата да не ядем повече захар, а :))

    Илианка :*

    Candy, чакам отзиви :)

    ОтговорИзтриване
  11. Много обичам баклава , а твоята изглежда страхотно и мнооооого вкусно Пепи !
    Сърдечни поздрави от мен :) и весело посрещане на Новата Година :))))

    ОтговорИзтриване
  12. Пепи страхотна баклава показваш :)
    Весело посрещане на Новата 2012 Година

    ОтговорИзтриване
  13. Много сочна и апетитна, като й дойде реда ще я направя по тази рецепта.
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  14. Ох Пепи, отказвам се да коментирам баклавата, че ми прилошава като я гледам, а ако знаеш как я искам, просто не е истина!!!
    Желая ти весело посрещане на Новата година, Пепи и да попитам на ухо: "Как мислите, ти и авджи, да изгорите всичките тези калории от толкова много сладко???" ;)))).

    ОтговорИзтриване
  15. Сабина, Вики, Зорница,
    Весело посрещане на Новата година на вас!

    Вени, нали се сещаш, че от баклавата до мен и авджи най-малко стига :) Не се притеснявам. Не са много; най-малкото точно тази баклава я ядем не повече от 3-4 пъти годишно. Ама добре, че аз налагам ограничение, други биха я хапвали всяка седмица.

    Весело посрещане на Новата година, Вени!

    ОтговорИзтриване
  16. ЛЕСНО, БЪРЗО, ЕФТИНО - ПАКЕТ БУТЕР-ТЕСТО "ТРАКИЯ", РАЗМРАЗЯВА СЕ, РАЗГЪВА СЕ, ЛИСТА НАРЯЗВАТЕ НА 3 ЕДНАКВИ ПАРЧЕТА, НА ВСЯКО ПЛЪНКАТА КАТО ПО-ГОРЕ, ЗАВИВАТЕ ПАРЧЕТО НА ДЪЛГО РУЛО КРАЯ ОТДОЛУ, НАРЯЗВАТЕ НА ПАРЧЕНЦА И ПЕЧЕТЕ В ТАВАТА...КОГАТО ИЗСТИНЕ ЗАЛИВАТЕ СИРОПА КАТО ПО-ГОРЕ, НО ГОРЕЩ...ПРЕСТОЯВА ЕДНА НОЩ...ПЛЮСКАТЕ И МЕ БЛАГОСЛАВЯТЕ ЗА ТАЗИ ЛЕСНА И ЧУДЕСНА БАКЛАВА!!!... НЯМА МАЗАНЕ НА МАСЛО, НЯМА ДЕСЕТКИ КОРИ ОБИКНОВЕНО СЛЕПЕНИ И РАЗПАРЦАЛОСАНИ, НЯМА РЯЗАНЕ НА РОМБОВЕ И РОЗЕТКИ... НО 10 ПЪТИ ПО-ДОБРА БАКЛАВА!!! ...БУТЕР БАКЛАВА!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. хей Оли, ама тази бутербаклава си я ядем като тригуни :) и са много вкусни, но друго си е с тия кори - по хрупкави са. Беше времето на слепените и скъсани кори в пакетите, сега са добри. Или поне тези, които купувам.

      Изтриване
  17. Тази доза за тава с какъв размер е ? /Диаметър/.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. голямата тава на фурната - размера е 44/47 см :)
      Ще запиша горе. Голяма е дозата, но може да си направите или половината, или да залеете половината, а другата издържа 2-3 седмици (повече не съм пробвала) суха, незалята.

      Изтриване
  18. Може ли да попитам какви са корите за баклавата?

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...