29 септември 2011 г.

Вити банички

Банички като банички.  Сигурно има безброй в нета, но тези са си мои и са с  мая.  Което ги прави по-пухкави от тези, с готовите кори, или добрата стара мамина баница със сирене - но без мая в тестото. На вкус наподобяват  месеница (тутманик, масленица), но с повече коричка.
За хора, които не ги мързи да точат в къщи.  Или дори не-можещи да прехвърлят из ръцете си съвсем тънки кори.


Продукти:
350 мл вода 
50 мл. олио 
1 с.л. захар
1 ч.л. сол 
1 с.л. оцет
30 гр. прясна мая за хляб 
около 750 гр. брашно

Още:
400-500-600  гр. сирене (колкото повече-толкова по-вкусно)
1 пак. масло (125гр, което трябваше да е мас. Тестените изделия с мас са несравними, въпреки мисълта, .......... че е мас. Просто има неща - като курабиите и месеницата, които без мас губят своя чар :))))
1 жълтък, 3- лъж. прясно мляко, 2 лъж. олио


Приготвяне: 
*  В малко топла вода се разтваря маята и захарта,  прибавят  се 3-4 лъж.  брашно, разбърква, завива със свежо фолио или влажна мека кърпа  и се оставя за 10-на  минути да шупне.
* Останалото брашно се поставя в дълбока купа, прави се кладенче и в него поставя шупналата вече мая.
* Прибавят се оцета, олиото, водата и  се измесва тесто - по някое време сместа се прехвърля на работен плот или маса, докато се получи мека, но не лепнеща топка тесто.
* Връща се в купата, завива с влажна кърпа или стреч фолио и оставя на топло да втаса (около 15-20 мин), докато удвои обема си.
* Отново леко се примесва и се разделя на 6 топки. icon_idea Тук вече мама точи всяка една от тези топки на голяма, тънка кора, която после завива на баничка, но тъй  като аз не се справям с  тънкото-до-прозрачност точене на голяяяяма кора, аз разделям всяка топка на още две. 
*  Работния плот се поръсва съвсем леко с брашно, а след като кората е готова - разточена (дори тук там да е накъсана) - се поръсва с разтопеното масло, натрошеното сирене и завива на руло.



* Рулото се завива на охлювче, а следващата кора - се увива около него така, че да го обгърне. Ако трябва- се поиздърпва малко с ръце, да се удължи.  И както се сещате - ако тези двете са една кора - тук се получава едно охлювче.
* Така се оформят и следващите топки тесто - на охлювчета; поставят се в голямата тава на фурната :))) около 40/40 см. като се разпределят равномерно (не се допират) 
* Жълтъка се разбива с олиото и млякото и намазват баничките.



* Поставят се в студена фурна, включва се на 100*, след 15 мин.  се увелича на 220* и пече до зачервяване. 
* След като се извадят могат да се напръскат с вода; завият, за да омекнат, а могат  и да не се завият - така онази коричка остава хрупкава :) А какво по-вкусно от топла, препечена коричка  със сирене :))

***По желание - може да се поръсят към края на печенето с малко сирене или кашкавал. 
***Тези вити банички преди години, когато майка ги научи, ги правеше  във вид на триъгълници - кората наляво, надясно.... прегъваше, докато получи триъгълник.. Разбирате, че разлика във вкуса няма, тъй като пак са индивидуални банички със собствено крайче :)
***Тук може да видите на Жоро витите по подобие  щирници 

24 септември 2011 г.

Есенно :) и върхарки. Втори сезон - пържено пиле с чушки и чесън


Старата серия е тук.   Най-вкусни ми са зеленчуците  в началото на юли и края на септември -  през юли са първите от градината, които на фона на гумените или хрупащи от пазара са  наслада за небцето - не само на салата, но и в манджа :))  а септемврийските - сладки, наситени с  последните  слънчеви лъчи.  И преди да е дошъл октомври и да са заложени бурканите и бидончета с трушия,   време е да си сготвим последните дребни чушлета, неуспели да пораснат за печене или пълнене, но пък достатъчно вкусни и сладки, за да разнообразнят  приготвянето на някое месо.  Пилешко, в случая.  А добавена и домашна лютеница към него прави вкусът му невероятен :)))  Иначе пиле и чушки си е класика, която може да се приготви по всяко време - като  това Пиле на лютика на Ели , което е  в дъното на това



Продукти (за само 2 порции) 
500 гр. бяло пилешко месо (1 голямо филе "пеперуда")
350-400 гр. червени чушки и 1-2 печени червени
1 неголям домат (около 100-150гр)
2 с.л. лютеница 
60-70 мл олио 
1 глава чесън (10-на скилидки, не от огромните-китайски) 
сол на вкус, 1 ч.л. захар

Приготвяне: 
* Филето се нарязва на хапки, посолява и изпържва до готовност в олиото. 
* Изважда се с решетъчна лъжица в чиния, добре отцеждайки от мазнината. 
* Чушките се почистват от семената, нарязват се на едри парчета и поставят в същия тиган (с капак), заедно с настъргания домат. Задушават се, докато останат на мазнина.
* Посолява се, прибавят се  захарта, нарязаната на едро печена чушка, нарязаните скилидки чесън  и изпърженото пилешко месо. 
* Запържва се  още 6-7 мин. и прибавя и лютеницата. Обърква се много добре, изключва се котлона и затваря с капак да "почине" 10 мин.



Снимките, които виждате долу.... не са от прерията. От село са :) моето. Бизони насред полето, на фона на единия от трите  ТЕЦ  "Марица-изток". Нечия....една идея..... за ловен туризъм; производство и износ на  много ценно месо бизонско месо - екзотично, но бедно на холестерол,  търсено в Европа....До момента  на етап - осигурила на десетина  човека от селото  работа.


19 септември 2011 г.

Рулца от патладжани с карамелизиран лук

За рулцата са необходими: 
патладжан/и - дълги е за предпочитане, олио, сол. Количества - по желание.
За плънката:
4-5 глави лук, 2 ч.ч. шампанско (според общите разбирания - иначе - шампанизирано вино), 1 с.л. захар, малко сол, риган; 2-3 ск. чесън;  олио и масло - по 1 с.л. 

кашкавал (и пармезан) за поръсване

Приготвяне: (като че ли не знаете вече Laughing)
* Патладжаните се режат на тънки (3-4 мм) , дълги филии. Посоляват се и оставят да се отцедят за 30-40 мин. 
* Поставят се на хартия за печене или фолио, намазват се с четка с олио от горната страна и пекат за 10 мин. в загрята фурна на 200*
* Обръщат се, намазват и от другата страна, пекат още 10 мин.
*Охлаждат се.
* Лука се нарязва на тънки полумесци, стрива се с малко сол и оставя да престои около 20 мин.
* Измива се, отцежда добре от водата (на кухненска хартия или мека, без власинки кърпа) 
* Маслото се разтопява, прибавя се олиото и поставя лука в него. 
* Запържва се 3-4 мин. и прибавя шампанизираното вино; оставя се да къкри отворено, докато се изпари течността;  прибавят се счуканите скилидки чесън и запържва  още 3-4 мин ( да се освободят захарите в лука, които започват да го карамелизират), прибавя се захарта, разбърква още 2-3 пъти в продължение на 5-6 мин. - да се получи  прозрачно-карамелен цвят;  поръсва с риган и отстранява от котлона. 
* Охлажда се.
* Взема се филия от патладжана, поставя се плънка в единия край, завива на руло и нареждат в чиния / чиниите, в която ще бъдат сервирани. Завиват се и останалите. Моите патладжани бяха малко,  това количество стигна за 2 такива порции. Остана мъничко лук, но той ... в една друга салата)
* Поръсват се с настърган кашкавал (и пармезан)  и запичат до разтапянето му и зачервяване под грил (или на горен реотан) 

Това е :))) чудесни за предястие, или за постна, лека вечеря :))

13 септември 2011 г.

Печено пиле с картофи


Или не ми обръщайте внимание - нищо  ново под слънцето, само едно прозаично Печено пиле с картофи, което се налага по спешност със започването на новия семестър.
Искрено (от мен) и лично ( към теб) набързо, защото знам, че времето на студента е толкова ценно, колкото и месечната помощ. 
Пиле, нарязано на парчета по ставите. Или бутчета, крилца... всякакви части от пиле, които се продават. Провери добре парчетата месо или пиле за перушина, почисти, измий, подсуши на кухненска хартия, твърди салфетки, а ако няма такива екстри - поставя се на широка чиния, леко наклонена, за да се отцеди добре водата от миенето. 
Количество на пилето - от 500 гр. до 2кг. за една тава.
Зависи от размера на тавата;
Зависи колко гладни човека ще я наобиколят;  newsm22
Зависи в кой период от месеца се готви яденето - ако е първите дни от месеца, наблегни на картофите.
Наличните парчета пилешко месо се поръсват с малко сол, една лъж. червен пипер, 2-3 лъж. олио, 2-3 лъж. соев сос, едно стрито кубче- бульонче и   подправки - каквито има в наличност, но е желателно да бъдат някои от тези  - черен пипер, червен пипер, мащерка, риган, тези листа, които се виждат горе - салвия, чесън на прах. 
Всичко се разбърква добре и се оставя по възможност 20-30 мин. да престои така. Или поне, докато се приготвят картофите.

Картофи - колкото, толкова. Важно е, когато се нарежат на дебели пръчки (колкото палеца ти)  да задъниш добре тавата.  Разбрахме се, че може и повечко да са :))
Картофите се мият, преди да се обелят. Вече обелени, отново се измиват. Когато се нарежат - не се мият. 
Поставят се в тавата, в която ще се пекат. Малка глава лук се реже на съвсеееееем ситно (на дъска, нали) и се  прибавя   при картофите. Отново някакви подправки - копър (сух), черен пипер, отново стрито кубче бульон, чесън на прах, ако няма да излизаш някъде :)) малко сол - се поръсва на картофите, още 2-3 лъж. олио, разбъркват се добре (може и с лъжица вече) и разстилат в цялата тава.
Отгоре нареждаш  парчетата месо, а ако е останала някаква течност от мариноването - изсипваш в тавата. Ако искаш - сложи почистени скилидки от една глава  чесън, или пък  цяла - само добре измита и без мустачета -  придава хубав аромат  newsm53   Тук можеш да сложиш и парчета моркови - хем са вкусни, хем с тях става по-пъстро в тавата :)
Прибавяш  вода (или бяло вино, но предполагам то е екстра) - толкова, че количеството течност да не бъде над половината височина на тавата! ), завиваш  с парче фолио, краищата  на което се подпъхват под ръбовете на тавата, поставяш в добре загрялата през това време фурна и печеш. Първо на мах около 15 мин, след това - 1 час. на 180-190*.  Внимателно се изважда врящата тава, маха се фолиото и се запича 10-12 мин. на 250*. 

Бирата студена ли е вече? beer3 beer


9 септември 2011 г.

Яйца в сос от синьо и топено сирене


"Чуеш ли в съня си кудкудякане, значи ти предстои да чуеш тревожни вести"
Така тълкуват  съновниците. В моя случай - тревожните вести са, че нямам нищо за обяд. 
След доволно количество изядени хамбургери-тостери-сие, закуски, кренвирши и всякакви колбаси, супи и чорби от близка кръчма, в които месото по разкладка е силно изтъняло, или пък шницел (последния) от който получих стомашни болки следобяда, 
Яйцата (с голямо Я chef)  са продукт, спасявал ме много често след такъв размисъл относно качеството на поетата храна и въпреки подкрепата им  на холестерола - предпочитан продукт.  До кудкудякане 😍
И далеч не само в такива пристъпи, ами и понякога вечер, когато манджа няма. 
Неудобното в такива случаи е, че четиримата присъстващи ги ядем по 4 начина. Един - бъркани - с варианти добавка на суджук или пресен лук,  друг на омлет с ... нещо,  девойчето само  варени, последния от опашката, сиреч аз -по панагюрски,  добре, че открих как и в микровълновата мога.  
Извън горните, предложения на яйца се приемат всякакви.  Това с капризите се проявява само ако сбъркам да задам въпроса "Как искаш яйцата", който се научих да подтискам. 
И преди да е станало утре, показвам два от видовете, които са по-различни от "просто бъркани яйца" . 

Яйца със сос от топено и синьо сирене



В тиган (или друг съд) с капак се налива около 100 мл прясно мляко (или сметана за готвене) и 100 мл вода. Поставя се малко кубче масло - колкото кибритена кутия.
Прибавя се и  около 150  гр. топено сирене;   
Когато сместа заври се чукват яйцата, поставят се няколко парчета синьо сирене и поставя капака на тигана.
За около 5-6 мин. от чукването на яйцата са готови. Рохки, или твърди - зависи от времето на задушаване.
По желание - отгоре се поръсват с лют пипер - червен или черен.  По желание - зелена подправка.
Това количество сос е за 2 порции (6 :)) яйца)
 
Тези, със соса, спасяват обяда ми вече няколко години в такива дни, когато "чуя насън кудкудякане", а другите - видях преди няколко седмици в блога на Алели със звучното име "Яйца по Сардски". Нейното предложение е доста "по-сухо" и подходящо като предястие - на 6 яйца - 3 лъж. зехтин и 3 лъж. хлебни трохи. Моите :))) бяха добре напоени с масло (като ще е холестеролна бомба, да е) и  засищащ обяд. Единственото ми успокоение е не, че яйцата са домашни, а  че са снесени от новата партида кокошки и  размера им е мини S  Wink



И това е за 1 порция яйца, като основно: 

3 сварени (не до посиняване) яйца
2 с.л. масло 
2 с.л. балсамов оцет  (или само оцет)
сол, черен пипер 
2-3 ск. чесън, магданоз 
средата на 2 филии сух хляб (моя е ръжен, затова тъмнее така)

А се правят така:
* Сварените яйца се срязват на две по дължината, посоляват се- 
* В касерола или малък тиган се загрява маслото, прибавя  се балсамовия оцет и когато тихо заври, се поставят половинките  от яйцата.
* "Пържат" се от двете страни за по 1-2 мин, през което време оцета почти се изпарява. 
* Изваждат се в чиния и поставят с жълтъците нагоре. 
* В останалата мазнина се поставят добре стритите трохи от хляба, ситно нарязаните магданоз и чесън и щипка сол. Не повече. 
* Запържват се за 2-3 мин, докато оберат мазнината и разпределят върху яйцата. 

***Ако в това количество масло и балсамико се сложат два  пъти повече хлебни трохи, те ще останат хрупкави, а яйцата - както вече писах - да бъдат едно ароматно предястие.

7 септември 2011 г.

Хрупкави чушлета


 Много люти, приятно люти или чорбаджийски. Без значение какви са чушките, те си остават хрупкави. Хубавото им е, че може да се приготви голямо количество чушлета или по малко - с останала шепа излишни, които сме си набрали, но не-изяли smile1   И за да не хвърлим.
Приятно кисели и леко люти са тези - камбички и рибки.
И  съвсем не люти са чорбаджийските. 
От най-лютите не съм документирала, но още не съм направила от тях - 3-4 бройки все ще успея да направя до края на септември. 
С едно уточнение, че в последните години им прибавям по 1 аспирин. Знам, че е лекарство, но вкусът с натриев бензоат не ми харесва. Още повече аспиринът е от 100 мг, направените бурканчета с чушки са около 20, а изядените от нас - наполовина. Продължавайки в цифри, може да го сметнем на 4-5 човека колко аспирин се пада. Двама така или иначе пият аспирин профилактично, другите двама   ако може ще хапват на крак, камо ли чушки да си извадят, ако са сами.
Дори без аспирина, чушките остават хрупкави и твърди, но престоявайки, на дъното се образува бяла утайка - от млечната киселина; нищо отровно, но за някои - неприятно. Или капачката се надуе малко. От ферментацията е.


И така, точна рецепта за тях разбира се няма,  така или иначе никога не мога да позная  какво количество бурканчета ще напълня. А и различни буркани   подбирам, за да мога да отварям в зависимост от случая - малък или голям. Затова давам пропорциите на буркан от 700-800 мл. Като последно ще добавя, че имам приятелка, която ги предпочита много кисели - вместо с вода, допълва буркана с оцет. Това е въпрос на вкус, киселината и сладостта може да се коригират. 

В един такъв буркан се слагат: 
1 равна с.л. сол - 15 гр. 
1 с връх с.л. захар - 25 гр. 
1-2 скилидки чесън 
70-80 мл. оцет 

следват чушлетата - измити, с отрязани до дъното дръжки, а чорбаджийските - без дръжки и срязани на две - ако са  дълги, за да могат по-лесно да се подредят (прави) и запълни по-добре буркана. 

Отгоре - няколко стръка магданоз, целина/кервиз или листа от дюля, толкова, че да покрият плътно отгоре чушките, за да остават най-отгоре на сухо (ако все пак са останали сухи - имайте предвид, че те са.... едни по-тъмни на ц вят, аз ги хвърлям тях.). Част от течностите се поема в чушките отдолу и затова след известно време се вижда как водата в  бурканите е намаляла.  По тази причина слагам отгоре поне 1см. дебел пласт от  зелените листа. 

Пълни се с вода  буркана :)) не до ръбчето, ако може и мъъъничко по-нагоре, пак заради предното обяснение - чушлетата поемат вода; поставя се 1 аспирин, ако ще се поставя (ако е по-голям от 100мг- половинката), затваря капачката/запечатва буркана.
Оставят се на сравнително хладно място за 2-3 дни, като се разклащат (или обръщат) от време на време.
След това се прибират в мазето.
Могат smile1 да се консумират  5-6 дни след като се направят. 


3 септември 2011 г.

Бухти

 
Бухтички това лято се подвизават  много често из блоговесайтове, форумите, а преди няколко дни Цецето ги показа и във вид на пирожките на мамата на Марито. С което съвсем ме довърши и не съвсем доброволно се залостих в една от близките сутрини пред котлона да правя пак. Това лято ми се случи втори път. Зимата и пролетта е по-обяснима тази тиха лудост   newsm03 .
Бухтите принципно са ни "суха закуска", затова най-често или ги хапваме с мед, сладко и айран, или в самото тесто слагам сирене. И пак с айран. За къде без него на закуска :))  



Ето и рецептата,  по която ги правя откакто се помня, или по-скоро по която мама ги прави, откакто се помня. 

Продукти: 
250 г. кисело мляко
30-40 мл. олио 
2 големи или 3 малки яйца 
2 с.л.  захар (ако нямат сирене вътре - захарта е 150г. ) 
щипка сол
1 пълна ч.л. сода за хляб (10г.) 
брашно - за меко  тесто, което да може да се точи - около 450-500г.

сирене - около 250 г., колкото повече  и е по-твърдо - толкова по-добре

олио за пържене - маслена баня  (поне 3см  в съда за пържене)

Приготвяне: 
* Яйцата се разбиват с вилица, прибавя се млякото, олиото и после всички останали продукти - содата - с брашното.
* Ако са със сирене - накрая се прибавя и едро настърганото сирене и доомесва тестото.
* Тестото трябва да е меко, но не лепкаво.  Всичко се бърка и събира на топка с лъжицата.
* Върху поръсен с брашно плот се точи на кора, от която се изрязват форми по желание - ромбове, квадрати, кръгчета с чаша и т.н.
* Пържат се в предварително загрятата мазнина - не на най-силна степен, а на 2/3 от мощността, за да не остават  сурови вътре. Изваждат на абсорбираща хартия да се отцедят.

***Пирожки се получи по "упътването" на Цецето и Марито.
Нова, различна  форма за добре познатите бухти.  За целта - тестото се оставя  лепнещо, 30-40 гр. от брашното се спестяват, или трябва да се сложи малко повече кисело мляко. Ръцете се потапят в олиото, къса се топче - голямо, колкото топче за пинг-понг, овалва се и издължава на пръчица - с дебелина (и големина) колкото  показалец. Веднага се пускат в мазнината, а при пърженето - те сами се обръщат. Ако намерите кой да ги изважда с решетъчна лъжица :)) още по-добре. 

Да ви е сладко! Дали със сладко, или със сирене :))

1 септември 2011 г.

Скони с лимон и червени боровинки


Сконите  вече ги избистрихме какво са. Както и при солените, сладките са също така "мързеливки" и "аламинутки". Дебели бисквитки,  изрязани в различни форми.  Което изрязване другия път ще спестя, защото тестото е лепкаво, така или иначе ги дояждаме под името "бисквитки".

Идеята е от тук 

Друга рецепта мислех да пускам днес, но тези бисквитки толкова ми харесаха и  грабнаха, че предпочитам тях да споделя първо. 
И от сега съм сигурна ,че ще ги пиша повече време, отколкото ги правих. Заедно с печенето smile3506  
Месене-рязане - 15 мин., печене - 2 тави по 20.


Продукти: 
150 гр. масло
150 гр. захар
420 гр. брашно  + още малко за точене (брашното ми е пълнозърнесто,  което обяснява мъъничките кафеви точици по повърхността)
60гр. сок от лимон (от плод, не химия) 
2 малки яйца  или 1 голямо (малките бяха колкото топче за пинг-понг)
100 мл течна сметана  (моята е неподсладена)
10гр. бакпулвер (малко пакетче ) и 5гр. сода за хляб.
щипка сол
220-250 гр. червени боровинки

За глазурата: 
2 с.л. сок от лимон и 2 с.л. пудра захар



Приготвяне: 
* Студеното масло се нарязва на тънки филии. 
* Брашното се поставя в купа, заедно с бакпулвера, солта и содата, прибавя се маслото и претрива през ръце така, че да се получат едри трохи. Не е проблем, ако някъде остават малки топчета масло. Прибавя се захарта и отново претрива. oops Цялата операция може да се извърши в блендер.
* В друг съд с вилица се разбиват яйцата; прибавят се сметаната - разбърква;  лимоновия сок - разбърква отново.
* Тази смес се прибавя по малко към  маслената и разбърква, докато се получи гъсто и лепкаво тесто. 
* Прибавят се и боровинките, обърква се всичко добре. 

***Тук ще вмъкна, че  бях решила да ги правя като класически скони - триъгълни,  с глазура, затова направих това, което ще опиша по-долу. Следващата партида обаче  за по-чисто и по-бързо ще оформя  с лъжицата  на топчета.  Така  няма да се налага допълнително поръсване с брашно, или прекаляване с него и няма вероятност тестото да стане твърдо, в последствие - и бисквитите.  Целта е да останат пръхкави.

Могат да се направят и с черни боровинки, стига да не са съвсем меки, че ще оцветят тестото. 

* Работния плот се поръсва обилно с брашно, върху него се изсипва тестото и с набрашнени ръце разпределя на дебел пласт - около 2-2,5  см.  С точилка се изтънява и изравнява "кората" до около 1,5 см..
* С нож се изрязват широки ленти, от тях - триъгълници, или на кой както му хареса, но при рязането ножа всеки път се "потапя" в чаша с брашно - тестото е лепкаво.
* Пак с помощта на ножа (или тънка шпатула) се прехвърлят в тава за печене, застлана с хартия (или намаслена).
* Пекат се на 175* в предварително загрята фурна до блееедо зачервяване (около 20 мин) на средна скара, ако не искаме да са много хрупкави, или  малко повече, ако обичаме хрупкави бисквити.  Но тъй като е скони - препоръката е дебело разточено тесто и съвсем леко зачервени. 
* Охлаждат се и заливат с глазурата - сока и пудрата захар се разбиват непосредствено преди използването им. 
* От тази доза излязоха 1 и 1/2 тави на фурната  - ок. 42/36 см. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...