12 февруари 2012 г.

Месеница



Или масленица, тутманикмазна пита, усукана пита.......... кой знае колко още имена има тази питка със сирене. А по Мишовски това е и онази "блага баница" дето трябва да се яде с "често мляко". 
Големи различия в приготвянето и няма, поне между двете мои села, с тази разлика, че в моя край се прави ей така завита, а свеки  я нарежда на пластове и нарязва на квадрати. Тук пък много често (а и по-лесно е) се корите се нареждат една върху друга, завиват се на руло, нарязват се на дебели парчета и поставят със срязаната част в намаслената тава - така се получават розички, или охлювчета (снимката е на сладка хапка) и доста по-лесно, отколкото да се усуква цялото тесто на една голяма кора.
И още една подробност - в миналото задължително се правеше с мас. Не знам до колко е  здравословно, но пък е много вкусна с нея. Сега я правя с равни количества масло и олио. Пак се получава. Но за мен маста е незаменима за някои тестени изделия - като тази месеница и курабиите. 


Продукти (за тава с d ~ 34см.)
250 мл прясно мляко
100 мл вода 
1/2 кубче мая (20 гр. или 1 пак суха мая от 7 гр.) 
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1 ч.л. оцет
2-3 с.л. олио 
1 яйце и 1 белтък 
около 400 гр. сирене 
около 80 гр. масло и 80 мл олио
около 700 г. брашно (тук е точно определено "колкото поеме за меко тесто" - тъй като различните брашна са с различна плътност; на мен ми отива около 700 г за една такава месеница. Точно тук съм  ползвала типово и пълнозърнесто - видимо е и по цвета на питата.
И още малко брашно за месенето и оформянето
1 жълтък, 2-3 лъжици прясно мляко и 2 лъжици олио за намазване 

Приготвяне: 
* Маята се размива  в 50-60 мл топло  млякото, заедно със солта,   захарта и малко брашно - на гъста кашичка. 
* . Завива се купата със свежо фолио и кърпа и оставя на топло, докато шупне (и си удвои обема)
*  Прибавят се останалото топло мляко, оцета, яйцето и белтъка , олиото и постепенно брашното, докато се получи меко, но еластично тесто, което да не лепне по ръцете.
* Тестото се поставя в намаслена купа, завива с памучна кърпа без власинки и оставя на топло място да втасва,  докато удвои обема си. 
* Маслото се разтопява и смесва с олиото. 
* Разделя на 5 топки, които се разточват на правоъгълни кори (не съвсем равномерни, не е задължително да са прецизни правоъгълници)
* Кората се  поставя встрани на  работния плот; намазва се обилно с мазнината и поръсва с натрошеното сирене.Когато следваща е готова - върху нея, пак мазнинка, пак сирене...
* Така се процедира и с останалите кори до последната, която не се поръсва със сирене. 
* Хващат се всички кори  заедно от широката страна и се навиват на руло, което се и усуква и издърпва, за да стане с еднаква навсякъде дебелина (е, почти еднаква) .
* Поставя се, завивайки на голям охлюв в намаслената тава за печене.  Или върху хартия за печене, поставена в тавата. 


 ( или се нарязва завитото руло на парчета, които се нареждат в намаслена тава изправени като пънчета, както писах по-горе) .
* Месеницата се оставя да втаса за  около 40 - 60 мин, на топло място, завита със свежо фолио и дебела кърпа (да си удвои обема поне. Времето за втасване зависи от топлината в  стаята).
* Намазва отгоре с разбития жълтък с олиото и млякото и се пече на  ~ 200*  в предварително загрята фурна, докато хване златиста коричка (и отвътре разбира се е изпечено тестото) 
* По желание се поръсва с малко вода и покрива с дебели кърпи,  за да омекне кората, но аз само завивам с кърпите  - така остава леко хрупкава.

Бързата процедура, по която не оставям втори път да втасва е: Поставям в студена фурна  тавата с питката и включвам на 50* за около 15 мин. Изключвам фурната и оставям тавата вътре, така за около още 15 мин. е втасала добре и тогава намазвам. 


Ето и месеница, приготвена с бяло брашно 


37 коментара:

  1. Още веднъж : чудесна е :)
    Спокойна нова седмица, Пеп!

    ОтговорИзтриване
  2. Еееех... "голяма въздишка е това" :) огладнях отново по никое време :)
    Божествено изглежда :)
    Хубава нова седмица от мен, Пеп :)

    ОтговорИзтриване
  3. Въх мале!Пепи,като една месечина е ограла тази месеница!
    Скоро правих,но с три кори,а ти с цели пет,а браво!Великолепна е и с много сиренце,супер!
    На Сладка хапка я знам,правила съм я и нея,страхотна е и тя!
    Много ми хареса днешната ти публикация,аз нали все по тестените залитам,оплакнах око доволно!

    Лека нощ и спорно утре!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесна месеница, Пепи! Много апетитна и предизвикателна. Неустоима коричка!

    Пожелавам ти една прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Ейййййййй,това е страшно!Обожавам го вече!

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотно апетитно изглежда мсеницата!
    Какъв златист загари и хрупкава коричка...вкусотия!
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Невероятна е и аз ще направя със свинска мас. Прегръдки с пожелания за спорна нова седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Пепи, не знам как се казва, но я грабвам цялата, а за последната снимка нямам думи.

    ОтговорИзтриване
  9. Пепи, сън не ме хвана....и останали нещо и за Мише?
    А Дани пожелава спокойна седмица....хич не ми е спокойно след тази гледка: златна хрупкава коричка, пластове между тях надничат сиренца....оооххх, не се издържа....:))))
    Ти сърце имаш ли ? :P Приятелка....нервно ми е...
    Целувки
    Нора

    ОтговорИзтриване
  10. За месеница не бях чувала, но и не е важно как и се вика на тази питка :-) Изглежда великолепно и мен като Зори ме налегна свиреп глад още от рано само при вида на снимките :-)

    Спорна и усмихната нова седмица, Пепи!

    ОтговорИзтриване
  11. Eх, Пепи, страхота е! Ще се пробвам да я направя, защото е голяма вкусотийка.

    Успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  12. Страхотно е! Отдавна съм си купила мас, точно за такъв тутманик му казвам аз и все още не съм се наканила! Крайно време е, след твоите изкушаващи снимки!

    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  13. Пеп, както е това апетитно чудо :) Голяма вкусотия! Трябва да придобия повече смелост по отношение на месенето и да се опитам да я спретна :) Хубав понеделник!

    ОтговорИзтриване
  14. Пепи,как си я извъртяла само- и с тази препечена коричка....страхотия.
    Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  15. Добре си я забъркала, както и там да се казва вкусотията :)
    Eдна забележка ;) - не дръж така парчето, а го стискай здраво, че ще ти го отмъкна изпод носа :))
    Хубав следобед, Пепи :)

    ОтговорИзтриване
  16. Пепи, чудна месеница. Заповядай в кулата на гости. Имам пита, която оформям по същия начин, но продуктите са други. Това е болярската пита. Препоръчвам ти я.

    ОтговорИзтриване
  17. Леле, Пеп, докато се натуткам сигурно и трошичка не е останала! Чудесна месенциа, цял ден ще ми е в главата!
    Честит Трифон Зарезан и Ден на влюбените - пияни, но от любоб, да сте цялата година с половинката!

    ОтговорИзтриване
  18. Пепи това е вкуса на моя край :)) Баба ми, мир на праха и, винаги ни посрещаше с Месеница. Тя я правеше с мас. Облизвахме си ушите :))) и я хапвахме с чесън и домашно овче мляко..... леле ако знаеш колко назад във времето ме върна :))
    Чудесна ти е месеницата!!!

    ОтговорИзтриване
  19. О, тая месеница е страхотна! Гледах я, и дори мисля я коментирах, ама гледам не съм писала. Странно!
    Та, Пепи, чудна е станала и е много изкушаваща!:)

    ОтговорИзтриване
  20. Благодаря ви, дами!
    Радвам се, че ви харесва. Явно е свързана с вкуса на детството на много от нас, но и няма как - такава вкусотия е!

    ОтговорИзтриване
  21. Фантастична е Пепи! Скоро ще я направя и ще се похваля! прегръдки*)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате :) и за теб!
      Ще се радвам да споделиш отзиви.

      Изтриване
    2. Леле Пепи ... това нещо е фантастична нашенска класика :)
      Мама я правеше точно така тази "баничка" :) Направо се върнах в детството си!
      Чакахме с нетърпение с брат ми, да я извади мама от фурната :)
      А как ухаеше у дома ....

      Изтриване
    3. Я да направиш сега ти, че да заухае кухнята отново, Дани :)

      Изтриване
  22. Благодаря за страхотната рецепта,стана превъзходен тутманик или там както му е името.:):):)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се :) Както и да се казва е ужасно вкусен, нали?

      Изтриване
  23. Искам и аз да благодаря :) за рецептата! Стана много вкусен и пухкав тутманик.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Браво на теб, значи си го направила много добър :)

      Изтриване
  24. Изглежда много добре, но имам няколко въпроса. Какво означава свежо фолио? Колко горе долу минути се пече на 200*С и на коя скара във фурната се поставя? Благодаря предварително.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Свежото фолио е онова като найлон. Стреч фолио. Което се ползва вместо найлоновите торбички, за да завиеш нещо плътно. Печене на 200* - по средата на фурната, където си печеш други тестяни изделия (ти си знаеш фурната каква е)
      Пече се около 30 мин, зависи колко дебела е станала месеницата - зависи от тавата, в която си сложила - гледаш коричката отгоре , като се зачерви, повдигаш леко от едното крайче и виждаш дали е изпечена отдолу, пробождаш с шишче, да видиш дали вътре лепне още от тестото....

      Изтриване
  25. Много вкусно ,благодаря . Рецептат е много успешна.

    ОтговорИзтриване
  26. Замесвам я тази вечер. И друг път съм правила подобна, а като видях снимката се присетих да я направя пак за закуска. Разкошна става!

    ОтговорИзтриване
  27. На тази месеница отдавна и се канех, имам три рецепти, въобще не се поколебах коя да използвам :) Мнооого вкусно! :) Благодаря ти, Пепи за прекрасната рецепта! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мими :* Радвам се, че ви се е усладила :)

      Изтриване
  28. Здравейте! Имам следния въпрос. В списъка с продукти фигурира 100мл. вода, а в рецептата не виждам кога се прибавя. Вероятно с млякото и останалите съставки?

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...