14 февруари 2012 г.

Медальони от свинско бонфиле с картофено пюре и карамелизиран чесън


       Днешното предложение от мен е за тези  чудесни медальони от свинско бонфиле, а от вас - виното и любовта :)) Втория празник ще го пропусна по религиозни причини, тъй като не съм католик. Но  честит празник на празнуващите Св. Валентин, а чаша вино за Трифон Зарезан ще пием довечера, а тези, които имат лоза около себе си - и ще зарежат. 
       Бонфилето е много крехко и му трябва един час за мариноване и половин час за приготвяне. Най-големия му недостатък е, че от един брой бонфиле излизат 3 порции....



Продукти: 
1 бонфиле около 600/700 гр. 
1 малък портокал
1 лимон
10-на скилидки чесън
50-60 мл бяло вино 
2 с.л. масло и 2-3 с.л. зехтин или олио 
1 ч.л. черен или шарен пипер 
1 ч.л. кимион
сол на вкус

6-7 картофа 
2 с.л. масло
60-70 мл прясно мляко 
сол на вкус

Приготвяне: 
* Филето се нарязва напречно на дължината (на медальони, дебели по ~ пръст).
* Не се начукват, притискат се с длани към дъската само - това месо е твърде нежно, за да се начуква. 
* Кората на лимона и портокала се настъргва; сока се изцежда и смесва с виното. 
* Поръсват се с пипера, кимиона, посоляват и заливат с течността, без плодовите стърготини. 
* Завиват се със свежо фолио и оставят да престоят час. 


* Загряват се олиото и маслото и  поставят медальоните вътре, а между тях и скилидките чесън. 
* Запържват се, докато се изпари течността, обръщат се от другата страна и налива по малко от марината им. Обръщат се периодично, докато се изпари цялото количество течност.  Скилидките чесън се обръщат по-често и когато се види, че са готови, карамелизирани се изваждат.
* През това време се варят в подсолена вода обелените, нарязани на едро картофи до омекване. 
* Отцежда се водата и намачкват с вилицата, заедно с маслото и прясното мляко. 

 
* Когато е изпарена почти цялата течност от медальоните, върху тях се поставят плодовите сружки, обръщат се още 2-3 пъти да запържат и с тях и изваждат.
* Оставят се 2-3 лъж. мазнина в тигана, а другата отцежда.
* Поставя се грубо намачканото картофено пюре в тигана, заедно с карамелизираните скилидки чесън и запържват за 3-4 мин., размайчкайки пюрето и чесъна заедно. 
* Сервират се по няколко медальона в чиния, малко от пюрето и поръсва с черен/шарен пипер.

***Картофеното пюре така е грубо, но от чесъна и мазнината от медальоните е по-различно и ароматно от обикновеното.


23 коментара:

  1. Пепи, като ти дойда на гости, точно с това да ме почерпиш.
    Благодаря предварително.
    И наздраве за св. Трифон Зарезан.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре, Ели.
      Твърдо обещавам.
      Снощи пийнахме вино, наздраве :)

      Изтриване
  2. Усещам аромата им вече.... С чашка червено вино ще са убиец!

    Весели празници на теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Краси. Много си подхождат с вино.
      Добре дошла :)

      Изтриване
  3. Изглежда доста вкусно!Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Соня!
      И са такива, според нас :)

      Изтриване
  4. Пепи, чудесно и много вкусно предложение! Честит празник и наздраве!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате!
      Хубаво утре на теб!

      Изтриване
  5. Неповторима си, Пепи! Изглеждат толкова крехки, ароматни и вкусни, че дори за закуска няма да ги откажа. Хубава нова седмица! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Закуска, която ще те засити за цял ден :-)
      В последно време закъснявам с отговорите, затова хубав край на седмицата на теб, Евка!

      Изтриване
  6. Пепи, много ароматно предложение :)
    И идеята за пюрето е прекрасна!
    Наздраве за довечера, че късно прочетох :)
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наздраве, Дани :) Кога да е. Нали знаеш, че харесвам карамелизирани луци, чесъни...
      Лека нощ и хубаво утре на теб!

      Изтриване
  7. Като ще е празник-да е,нали така!С тези медальони определено е бил по-изтънчен,много ми харесват мариновани в цитрусите,обезателно ще залегне в списъка за правене!Чакай да преглътна още веднъж и да ти пожелая лека нощ,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Такова... Роси... те са ония, дето преди месец каза, че ще им чакаш рецептата :))
      Лека нощ да е :)

      Изтриване
    2. Пепи, царица си на мръвките! Никога нямаше да се сетя за подобен вариант, а харесвам цитрусовия вкус...и картофеното пюре, приговено по този начин, би ми допаднало много...а за празниците, и вкъщи не тачим Св. Валентин, по-скоро Зарезан, ама то тази година в този студ и лозето неможахме да зарежем. Дано не е измръзнало само, че тези медальони много вино пият...
      Поздрави и лека нощ!

      Изтриване
    3. Няма да замръзне в снега. Щом не е рязано, държи на сняг лозето (поне така казва тати) Но пък да компенсира снега и да роди повече, задето нямаха възмовжност хората да зарежат лозята.
      Поздрави и лека нощ и на теб!

      Изтриване
  8. Ох, Пепчо, направо огладнях като ги гледам тези медальони;)
    И също като теб зарязвам Св. Валентин, но виж лозата- в неделя ще зарежем, че вечер,по средата на седмицата не става.
    Пак да кажа- чудни мръвки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче, не знам при вас, но тук всичко е в сняг. Едва ли ще се раздига и до неделя :) май през март ще ги режем :)
      Дръпни си едно медальонче и стискай палци... да не вали повече, то ако беше сняг... хубаво. Ама всичко е в лед тук.

      Изтриване
  9. Изглежда страшно вкусно! Представям си вкуса им ....ммммм :)))
    Спокоен неделен ден!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...