16 август 2012 г.

Пърленки



       Моята "среща" с пърленките беше за пръв път с тези на Весето преди 6 години, когато ги показа в Гответе с мен.  Така навлязоха пърленките у дома, естествено в началото правени на скарата. А там от жарта наистина ухаят прекрасно.  По-късно и при невъзможност за скара - биваха печени на грил-тигана.
     Тестото на Веси  е с кисело мляко,  а моето любимо тесто е равни части прясно мляко и вода плюс малко олио. В чести случаи и само с вода, каквито са тези горните. Така че, тестото може да бъде всяко любимо тесто за работа или такова, от което сме правили  баница, пица, мекици, месеница или каквото и да е друго тестяно изделие и е останала топка тесто. Дори такова, което се обърква с лъжицата, колкото да се събере на топка, както правя в много случаи с тестото за пица и пърленки.  И дори такова, което се продава в магазините :)) А в последните две години  вместо на грил тигана ги пека на тостер-сандвича, където стават много по-пухкави и се  изпичат  равномерно от двете страни.  Без значение с кои плочи - тези за гофретите, или тези за сандвичите (моя тостер има 4 вида плочи)
     Ето и най-простичкото тесто за пърленки, а ако искате - може да замените половината количество вода с  прясно или кисело мляко. От  това тесто излизат  5 бр. пърленки, малко по-големи от една женска :)) длан. 



Пърленка 


Продукти: 
250 мл. вода 
~ 60 мл. олио 
1 равна ч.л.  захар
1 пълна ч.л. сол ***
брашно около 550-600 гр.
1/3 до 1/2 пак. жива мая (21гр. или 1 пак. суха - 7гр.)

Приготвяне: 
* Маята се размива с  2-3 лъж. топла (37-40*)   вода, захарта,  и прибавя лъжица брашно, да стане на каша. Завива се със свежо фолио и дебела кърпа и оставя да се активира маята за около 10-15 мин. на топло.
* Прибавя се  затоплена останалата  вода, солта, олиото и   приблизително 2/3 от  брашното. 
* Първо се разбърква с тела за яйцата или голяма вилица, докато стане на каша, след това се прибавя останалото брашно и обърква с лъжица толкова, че да се получи топка тесто, което не лепне. И тъй като брашното е с различна плътност, може да се наложи прибавяне на още  малко брашно. Може и с ръка, разбира се, да се омеси. 
* Намазва се с олио и поставя в найлонов плик (или поставя топката тесто в намасления предварително  плик) ; завива се с кърпа и оставя за 30 мин. да почине (през което време втасва). 
* Тестото се разделя на 4, 5 или 6 топки, които се изтъняват (с намаслени ръце) на питки и пекат..... на скара, на грил-тиган, на сух тиган, на плоча или в тостер-сандвича.  Пекат  се до зачервяване от двете страни, след което се намазват с масло и поръсват с шарена сол или подправки по желание.  Ако са в тостер-сандвича  питките се се оставят по-дебели - около 1см.и печенето на всяка отнема по около 3-4 минути, зависи от мощността на тостера.



*** Често правя пърленки с плънка. Ако плънката е със сирене - слагам съвсем малко сол в тестото. Идеите за плънка са ситно нарязани колбас, сирене, кашкавал... В такива случаи поставям плънката на едната половина на изтънената питка и  покривам с другата половина от тестото и така изпичам. 
Тестото за пърленките може да се съхранява в намасления плик в хладилник до 2-3 дни.  Вадя го от хладилника 30-40 мин., преди  печене. 


Горе: Пърленка с ементал и дебърцини; шунка, маслини, сирене 
Долу: Пърленка с песто, сирене, маслини,  шунка 




И пак  Пърленка с песто, в случая от мечи лук.





Тази тук е пърленка с чесново масло и сирене - тестото е разточено на тънка кора ~ 7-8мм.  Намазана е с разтопено масло, смесено със счукана скилидка чесън (по желание), а отгоре настъргано сирене и кашкавал по малко. Пече се в предварително загрята на 220* фурна ( поставям кората в тава на хартия за печене)




Последен, но  най-бърз "модел" пърленка - с бъркано тесто. Всички продукти за тестото ръзбърквам в купа - с телта за разбиване на яйца. Брашното е малко по-малко -  на 1 ч.ч. течност от 220 мл  (вода, прясно мляко) - брашното е 2 ч.ч., май - 1/3 от кубчето  - 14 г.(отново щипка сол, захар и 3-4 лъжици олио)  
 Не трябва да се омесва на топка тестото, а  да остане лепкава, много гъста смес, която с лъжицата  сипвам на хартия за печене.  с намаслена ръка разстилам това "тесто" на цялата хартия, която е поставена в тавата  за печене. Една такава доза е достатъчна за правоъгълната голяма тава на фурната.  получава се отново тънка кора.  Поръсвам с любими  миришки :) - чубрица, риган, мащерка и  и чесън на прах. Съвсем малко настъргани кашкавал и сирене. 
Когато бързам дори не оставям    да втасва - разстилам "тестото" в тавата, поръсвам подправки, настъргвам сирената..... и слагам в студена фурна, която включвам на 250*. За около 20-25 мин. е готова. В момента, в който изваждам от фурната или поръсвам  с 2-3 лъжици зехтин, или   с нарязано на ситни кубчета масло - около 30-40 грама. 
Ето тази долу е такава 

И тъй като тази доза е малка, аз обикновено замесвам тестото в голямата купа, с около 600-700 мл  течност и пропорционалните му брашно...... и държа тестото в хладилник с купата, покрита със свежо фолио. със сигурност издържа 2-3 дни.   




32 коментара:

  1. Изглеждат страхотно! Щом се съхранява в хладилник тестото, непременно ще ги направя!

    ОтговорИзтриване
  2. И аз обичам прясно, или кисело мляко в тестото :)
    Много са апетитни, Пеп!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Грабвам една и бягам!
    Много са хубави. У нас все не им стигат...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. у нас стигат :)) особено когато сме двете с Жул и си направим :))
      Хайде, вземи си и дим да те няма!

      Изтриване
  4. Чудесни са пърленките ти, Пепи. И ние много ги обичаме, много са вкусни! А твоите са неустоими, както всичко, което приготвяш.
    И аз като Илианка грабвам една-две и да ме няма. Но преди това ти пожелавам весела вечер и прекрасен ден утре, идва краят на седмицата, ммм... :))))

    ОтговорИзтриване
  5. Пепчо,
    за аромата от жарта, неоспоримо вкусно е! Много са ти хубави пърленките, вземам една без да ме убеждаваш повече;)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре, Марти, вземи си. Пак ще направя :))
      Лека нощ!

      Изтриване
  6. Пърлинки обичаме всички в къщи,но щом тези се изпечат добре на тостера ще последвам тази рецепта.Благодаря ти ,Пепи и приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Живе, само трябва да им хванеш цаката за дебелината в тостера ти. Но най-късно на третата си готова :)
      Лека нощ и хубав, спорен петък да ти е!

      Изтриване
  7. О, прекрасни са, Пепи! Ще си чупна едно крайче... Прегръдки и хубаво утре! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ти е сладко, Еви :)
      Прегръдка и хубаво утре и на теб!

      Изтриване
  8. Ухааа, че са хубави! много обичам, грабвам една преди да са свършили :) тестеничко ако е веднага се изкушавам, а ако са пърленки - дваж повече :)
    Прегръдка и хубаво утре!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. охо, Лети, пак среднощно си наминала тук :)
      Хубави почивни дни да са на теб!

      Изтриване
  9. Пепи, изглеждат страхотно!
    Досега не съв се престрашавала да правя, понеже ди мислех, че трябва тостер за сандвичи, скара или други такива сложни уреди, с които не разполагам :). Имам само един оребрен тиган и един електрически грил. Но щом казваш, че стават на много места, в скоро време задължително ще ги пробвам :)))
    Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мира, ще стане на оребрения, точно на него ги правех. Ако не е равномерно изтънено тестото, след като се изпече от едната страна и обърнеш, постави нещо... широка чиния върху пърленката, за да може да притисне равномерно и да се изпече и от другата страна. На скарата не трябва, но при тиганите и плочите ми се е налагало :)
      Поздрави и на теб и хубав уикенд!

      Изтриване
  10. Пепи, чакай сега да се разберем за дланта - моите ръце са малки, няма да стане. Ще меря по мъжовите, инак - гладни ще стоим :))...шегата настрана, много обичаме, обаче с плънка не съм пробвала, изчезвам в кухнята.
    Поздрави и пожелания за прекрасен край на седмицата

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, Ети, значи колкото мъжка длан в твоя случай :)
      Пробвай и с плънка, така пък са перфектна закуска.
      Хубави събота и неделя и на теб!
      ПП: А какво ще правиш в кухнята :))

      Изтриване
  11. Пепи, страхотни пърленки!Как огладнях само! Знам си аз, че трябва да разглеждам само сита, но....Сега ще си преглъщам...
    ПРегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, а ти защо не си закусила до това време :))
      Прегръдки и на теб!

      Изтриване
  12. Снощи ги изгледах тъкмо два пъти,чакай и тази сутрин да им се порадвам,че са прелестни!
    Имахме навремето такава машинария,обаче я харизахме някъде,защото рядко я ползвахме.Сега имам едно нЯщо,дето пече сандвичи,прави ги на триъгълничета,дали пък с него ще стане,ще трябва да опитам някой ден като замеся.
    Отивам да се изкажа и за тарталетите,мммммм!
    Прекрасен петък,мила! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. и там става, Роси, на триъгълниците. Поставяш по топче тесто във всеки триъгълник, но гледаш да не е огромно. Докато им хвана размера на моите пърленките се надуваха вътре и повдигаха капака на тостера :)) Пробвай, като ти остане тесто от нещо си. Ти често месиш :))

      Изтриване
  13. Не съм правила пърленки, май...
    Харесват ми:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. направо не вярвам как не си правила, при все, че толкова често месиш. Пробвай непременно!

      Изтриване
    2. И още не съм пробвала:) Трябва да се поправя:)

      Изтриване
  14. А ще стане ли да се изпече в гофретника?И без това последно време го използвам за препичане на филийки , сандвичи и др.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще стане, разбира се. Моя тостер-сандвич е със сменящи плочи за гофрети, райета, триъгълници.. Важно е, да се изпичат от двете страни.

      Изтриване
  15. перфектно изглеждат вашите пърленки,поздравления!но ако се пекат върху скарата няма ли да залепнат?меги

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Обикновено не, тъй като тестото се раздърпва с намаслени ръце. Но ако ви притеснява да не залепнат - скарата може да се намаже с олио, или парче сланина, както се процедира с печенето на месо и зеленчуци на скарата.

      Изтриване
  16. Здравейте,
    Благодаря много за рецептата за пърленки и идеи за плунки. Тъй като нямам скара, то много се радвам, че ще мога да ги правя на тостер-сандвича. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей и на теб :) Надявам се да ти харесат :) аз на скарата почни те правя вече, тостера е винаги под ръка.

      Изтриване
  17. Здравейте, последния "модел" пърленка е страхотна. Поздравления )))

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...