17 август 2012 г.

Петъчно - Кулинарно приключение


      Петък е, време за гости  smile3503

     Със следващата ми гостенка имам удоволствието да общувам отдавна и да се наслаждавам на майсторските и умения и влечението и към Средиземноморската кухня. 

     Щастлива съм, че Интернет пространството ( или по-точно казано отново  форума на Гответе с мен)  ми даде тази възможност - да се наслаждавам на нейните  финес, деликатност и талант.  А срещите ни с нея напоследък се оказва, че са все в малките часове на нощта.... когато нормалните хора спят :) будуват тези, с малките деца, които са ги приспали и  седнали  да починат пред компютъра, или тези, с големите деца, дето ги чакат да се приберат.... О да :)) и около едни смокини със сирена се срещаме често тези дни :))

     Стилните снимки и  изискания вкус  пленяват от пръв поглед, но са само прелюдия към приготвените с голяма любов  ястия, от които се долавя аромат... на Средиземноморската кухня в голямата си част, която очевидно е нейната страст. Впечатлява нестихващото и въображение особено при десертите и тортите -   прецизна и майсторска изработка на всеки детайл, за да се превърне всяко нейно произведение в кулинарно приключение. Убедена съм, че голяма част от вас вече са попадали в нейното красиво и вкусно кътче, а ако не сте - непременно го посетете.
     С огромно  удоволствието  ви представям  Виолета Иванова - Lety, дамата, която стои зад блога Кулинарно приключение. С нея насладата за всички сетива е гарантирана! 

    А на теб, мила Лети много благодаря за специалното меню, което направи за гостуването, средиземноморския ми привкус  и красотата,  която внесе тук! (изчерви ме, да знаеш! ) Пожелавам ти хубава почивка, изпълнена с прекрасни емоции и много, много  усмивки!  smile3525

******************************************************************

Отдавна се възхищавам на Пепи – тя е жизнена и земна жена, откровена и с чувство за хумор, съпричастна към околните и винаги готова да подаде ръка. Тя е един от първите хора с които се запознах (за съжаление все още само виртуално) във форума „Гответе с мен” и една от първите, която ме подкрепи, когато създадох кулинарен блог.
Нейното виртуално кътче – „Храна за мойте канибали” е едно от най-посещаваните и интересни местенца в кулинарното блог пространство и има защо да е така. Там човек може с часове да разглежда невероятно многообразие от рецепти, снимки и техники в кухнята, при това поднесени с много ведрост и позитивизъм. Накрая се оказва, че не просто разглеждате или търсите нещо, а истински се забавлявате :)
Сега, като ви разказах,  драги читатели и приятели на „Храна за мойте канибали”, каква е Пепи в моите очи, сами разбирате каква радост ми донесе поканата да й гостувам – това е чест и голямо удоволствие. Да приема поканата беше радостно и лесно, трудното обаче, беше да измисля какво да приготвя. Когато попитах Пепи, дали има някакви предпочитания, тя ми каза следното: „Каквото избереш, ако обаче имаш на сърце нещо от средиземноморската кухня и сладкиш ще бъда щастлива”.
           Кажете, не е ли страхотна тази жена? И да нямах наум или на сърце нещо такова,  заради нея непременно бих го приготвила. Тези от вас обаче, които ме познават или пък са надничали в блога дето си го списвам, знаят каква слабост ми е средиземноморската кухня. Даже, сега много и ще отгатнат накъде веднага ще се обърна. Ами да! Към Италия и невероятната, неповторима италианска кухня, естествено! Сега, ако очаквате да донеса при Пепи нещо като паста или пица, няма да го бъде.  Не че не ги обожавам (то кой ли не ги обича), но идеята ми е друга. Този път искам да покажа чрез три италиански рецепти, колко лесно, бързо и надявам се вкусно можем да приготвим цяло меню и как тази кухня може да бъде очарователно многообразна. Рецептите адаптирах от броеве на любимото си италианско списание Cucina moderna”.
Салатата избрах да бъде по-лека, за да балансира основното ядене. То от своя страна, трябваше хем да има мръвчица, защото на масата на Пепи закъде без месце,  хем да е и типично италианско и същевременно достатъчно интересно. Десерта избрах да е плодов, защото Пепи ги харесва, само дето не е точно сладкиш и няма от любимия за семейството й шоколад, но се надявам все пак да й хареса. 
Пепи, за мен е огромна радост, удоволствие и истинско кулинарно приключение да ти гостувам! Благодаря ти от сърце за поканата, за доверието, за милото отношение и за подкрепата, които винаги си ми оказвала! Благодаря ти и за удоволствието да надничам в кухнята на твоето семейство, чрез чудесния ти блог :) Прегръщам те и се надявам в недалечно бъдеще да се запознаем и в реалния живот!

 

Салата с круши, горгонзола и карамелизиран лук / Insalata con gorgonzola e pere
Продукти за 4 порции:
½ зелена салата,
½ червена салата,
3-4 круши,
1-2 с.л. лимонов сок,
около 50-80 гр. Сирене горгонзола (или друго синьо сирене),
шепа стафиди,
2 глави червен лук,
1 с.л. оцет балсамико,
2 ч.л. мед,
 зехтин
за дресинга:  1 с.л. оцет балсамико, 3 с.л. зехтин,  щипка сол, щипка бял пипер

Измийте салатите, подсушете внимателно, накъсайте на едро и поставете в салатна купа или в индивидуални салатни чинии.
Измийте крушите, нарежете ги на резени, като отстраните сърцевината със семките и ги поръсете с лимонов сок, за да не потъмняват. 
Обелете лука и го нарежете на филийки. Загрейте зехтина в тиган и запържете лука, докато не започне да става златист, прибавете меда и 1 с.л. оцет балсамико и дръжте на огъня, докато лука се карамелизира.
Гарнирайте салатата с крушите, сложете от лука, поръсете със стафиди и натрошено сирене горгонзола (или друго синьо сирене, каквото сте избрали).
В малко бурканче смесете съставките за дресинга, сложете капачката  и разклатете енергично, като шейкър, докато  всички съставки се смесят и консистенцията стане еднородна. Опитайте на вкус и ако желаете може да добавите допълнително от балсамикото.
Преди сервиране поръсете с дресинга.
Кюфтенца от полента с наденица и доматен сос / Polpettine con salsiccia al sugo di pomodoro
Продукти за 4 порции:
150 гр. царевичен грис за полента (по нашите магазини – за качамак),
1 яйце,
70 гр. настърган пармезан,
20 гр. масло,
500 гр. сурова наденица,
600 гр. пресни домати (или консерва  500 гр. доматена пулпа),
1 глава лук,
4 с.л. зехтин,
сол и черен пипер на вкус,
нарязан на ситно магданоз
Сложете на котлона 530 мл. вода със щипка сол да заври. Когато заври отдръпнете от огъня и започнете да добавятес една ръка на тънка струйка царевичния грис, като същевременно бъркате непрекъснато с другата ръка. Върнете на котлона на слаба температура и бъркайте, докато се сгъсти. Оттеглете от огъня и добавете маслото и настъргания пармезан. Разбъркайте много добре, за да се усвоят в сместа и оставете да изстине, докато стане топла, но не гореща. Добавете яйцето и отново разбъркайте, докато се поеме от полентата.
Оформете от царевичната смес малки кюфтенца ( малко по големи от топчета за тенис на маса).
          Разрежете ципата на наденицата по дължина и я отстранете, нарежете вътрешността на парчета. Обелете лука и го нарежете на ситно. Разполовете доматите и настържете на едро ренде, като отстраните накрая ципата.
 Загрейте в голям, дълбок тиган (или по-широка и не много висока тенджера) зехтина и сотирайте лука, докато омекне. Прибавете наденицата и запържете за 5 минути. Прибавете настърганите домати, черен пипер на вкус и оставете да къкри на слаб огън 20-тина минути. Ако е необходимо,  може да добавите малко вода.
      Към края на готвенето добавете сол на вкус и разбъркайте, след това добавете внимателно топките полента, захлупете с капак яденето и гответе на слаб огън още няколко минути.
Накрая поръсете със ситно нарязан магданоз и сервирайте.

*** Ако няма да сервирате яденето веднага, подгответе го до етап добавяне на полента. Довършете малко преди сервиране, като подгреете отново наденичката със сос, добавите топките полента и готвите няколко минути.
Причината е, че ако яденето престои след като вече сте добавили кюфтенцата от полента, те ще „дръпнат” соса и ще остане прекалено малко при сервиране, въпреки че вкуса на ястието няма да пострада от това.
Гриловани праскови с рикота и мед / Pesche grigliate con ricotta e miele
Продукти за 4 порции:
4 праскови,
250 гр. рикота,
100 –тина грама бланширани бадеми,
около 6- с.л. мед,
½  лимон,
2 с.л. пудра захар
Нарежете бланшираните бадеми на тънки филийки и ги запечете леко на сгорещен сух тиган, като ги разбърквате често  с дървена лъжица или с разклащане на тигана.
Измийте прасковите, подсушете ги, разполовете ги и отстранете костилката.
Загрейте на котлона грил-тиган и запечете прасковите с отрязаната част надолу за около 1-2 минути от всяка страна .
Сложете в блендер рикотата, сока на половин лимон и 2 с.л. пудра захар, разбийте, докато получите еднородна кремообразна смес.
Разпределете от сместа на дъното на десертни чинийки, подредте по 2 пполовинки праскови  на порция една върху друга или една до друга, сложете в дупчицата от костилката също малко от рикотения крем, поръсете с бадеми и полейте прасковите с  около 1 ½  с.л. мед.



28 коментара:

  1. Ехааа!
    Всичко тук изглежда ммммм!!!
    Прекрасна гостенка имаш отново, Пепи :)
    Лети, с удоволствие се настанявам и си взимам от всичко.
    Толкова е примамливо и вкусно!

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасна гостенка-харесвам блога на Лети.А представените тук рецепти са наслада за очите...
    Поздрави и за двете ви-прегръдки и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Пепи,Лети,
    Чудесни сте и двете във всяко отношение!Така ви усещам, чрез това, което приготвяте, с ведрите си постове!
    Лети, отново страхотни предложения!

    ОтговорИзтриване
  4. Пепи, хитруша си ти. ;))) Точно в петък, някой да готви за теб и то всеки път да си оближе човек пръстите. Отново имаш гостенка-мечта. Невероятни вкусотии е показала!
    Лети, за мен е огромно удоволствие да се запозная с кухнята ти. Очарована съм!

    Прегръдки, мили Дами и пожелание за един прекрасен петък и весели събота и неделя! :)

    ОтговорИзтриване
  5. И аз се настанявам удобно, слагам си лигавче.... и започвам!
    Обичам да "приключенствам" с Лети и с удоволствие се наслаждавам на днешното гостуване!
    Както винаги всичко е чудесно, уханно и перфектно поднесено!
    Прегръдки и за двете и благодаря за удоволствието, което ми създавате:)

    ОтговорИзтриване
  6. Както всеки петък, тук винаги е интересно и много, много вкусно и цветно!
    Ведра и позитивна домакиня и гостенка с изискан вкус!
    Сърдечни поздрави и на двете!
    Ина

    ОтговорИзтриване
  7. Прекрасно е всичко! Уж ядох преди малко, а каква стана:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И е вкусно. Току-що направих наденичките с полента . Чудесни са.

      Изтриване
  8. Много ми беше приятно да ви прочета мили дами. Всичко сготвено от Лети е прекрасно, особено десерта ми е фаворит. Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  9. Доколкото ти познавам вкуса,Пепи,Лети ти е подготвила меню абсолютно по твоята част,мога даже да се обзаложа!
    Тази твоя идея с петъчни гости е отлична,Пеп,и днешния ти избор също е не по-малко добър,защото Лети и невероятно талантлив презентатор,а предполагам от снимките и кулинар!
    Освен това е много емоционална,мила,приказлива и за мен е много приятен и увлекателен събеседник ,когато се срещнем!
    Лети,страхотно,блестящо представяне,красиви композиции,много интересен подбор на рецепти!
    Сърдечни прегръдки и за двете мили дами от мен! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мда, от вашия регион всички сте емоционални, мили, приказливи :))
      За другото - не предполагай, а виж наденичките, направи и ще се убедиш, че е добър кулинар, с такава вкусотия, която предлага.

      Изтриване
  10. Пепи, имаш невероятна гостенка - и като човек и като готвач. Роси най-точно е казала, че е много емоциална, мила и увлекателен събеседник, с нея имаме и обща страст - Италия и обикновено трудно може да ни вземе думата човек като се съберем. Менюто е точно по мой вкус, даже ще си копна рецептите и ще се "възползвам" от тях още утре!
    Прегръдки и за двете ви!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хайде, Мими, днес е утре. Аз вече използвах едната рецепта :)) ето ги наденичките с кюфтенца от полента
      Наистина са много вкусни, само ги опитах, сега ще ги вечеряме. Но носят на още сирене отгоре :))

      Изтриване
    2. Пепи, направих аз прасковите, залях ги със сосчето, отидох да взема фотото и нещо се замотах в другата стая. Връщам се, "ламята" ме гледа усмихнат до уши и вика "мамо, много вкусни бяха тия праскови". :))) Даже не ги опитах, само близнах от соса. Та ще има повторение тия дни.

      Изтриване
    3. Ехх, че сладур е! Нищо, щом му е сладко! Сега поне праскови има в изобилие, пак ще направиш. Обаче :)) сложи фотото под ръка да ти е, да не се налага да излизаш пак :)

      Изтриване
    4. Ако знаете как се радвам, че са ви харесали рецептите и на вкус, а не само на вид и и снимки :))
      Пепи и Мария, страхотни сте! Благодаря!

      Изтриване
  11. Пепчо,
    знаеш ти кого да поканиш;) А и Лети е приготвила нещица все по твоята част;)
    Поздравления и за двете и хуабв почивни дни.

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря ви на всички за чудесните думи! Страхотни сте!
    Пепи още веднъж благодаря за поканата, невероятна домакиня си! Бъди жива, здрава и все така чудесна!

    ОтговорИзтриване
  13. Дами, радвам се, че харесвате гостите ми. За мен е удоволствие, че те се съгласят от една дума и ...(леле.. толкова ли съм страшна) всички се приготвят за гостуването с ястия, които са съвсем по мой вкус. За което съм изключителна благодарна пък.
    Лети,
    Благодаря ти отново! Здрава и все така креативна и позитивна да си!

    ОтговорИзтриване
  14. Пепи и Лети, благодаря ви за приятните емоции и чувства, които породиха вашите текстове - знак за безкористно и чисто приятелство.
    Радвам се, че съм макар и незначителна част от кулинарното блогърско общество заедно със вас, дами.
    Прегръщам ви!

    ОтговорИзтриване
  15. Ох, не ми стигат твоите вкусотии, ами и покани и Лети:)! И двете сте страхотни и ви се радвам много и ви се възхищавам! Менюто е трепач и аз обичам средиземноморски рецепти!:) Поздравявам ви и ви благодаря за насладата! Удоволствие е човек да гледа такива красоти!

    ОтговорИзтриване
  16. Чудесно гостуване! Доказано, че: "С нея насладата за всички сетива е гарантирана!". Напълниха ми се очите (на първо четене) :))) Приятен ден, Пеп4о!

    ОтговорИзтриване
  17. Невероятна наслада за всички сетива сте поднесли и двете, Пепи! Невероятна гостенка си избрала, а менюто е неустоимо! Прегръдки и за двете! :)

    ОтговорИзтриване
  18. Благодаря Еви, Кате, Елти, Станислава!
    Радвам се, че и за вас беше наслада за сетивата, каквато бе и за мен!
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  19. Пепи, аз пропуснах, но сега наваксвам. Наистина всяка седмица си имаш гостенка! Хубаво е така - и да ти сготвят и друг да измие чиниите ;) Успокоявам се, че е виртуално, иначе бих ти завидяла :)) Отличен избор си направила! Отлична гостенка! Поздравления!
    Лети, разкошно меню, невероятно представяне! Много вкус, колорит и стил си събрала на масата! Чудни снимки и убедена съм, много вкусни ястия! Записвам си кюфтенцата от полента, за по-хладните есенни дни, макар че с удоволствие бих си хапнала и сега. От всичко!
    Адмирациите са за теб, Лети!
    А прегръдките и за двечките!

    ОтговорИзтриване
  20. Страхотно меню и още по-страхотна гостенка! Възхищавам се искрено и на двете.

    ОтговорИзтриване
  21. Преди да прочета поста на тази изкусителка, първо похапнах. :) Че то гладен седи ли се, и да гледаш само вкусотии!
    Чудесно представяне, както винаги. Удоволствие за очите, а сигурно и за небцето:)

    ОтговорИзтриване
  22. Даре, Ирма, Дианка,
    Няма как да не се възхищава човек на Лети, нали :))

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...