28 октомври 2012 г.

Пиле с ориз и спанак

     Прозаично, но вкусно. Спанакът е взаимозаменяем с лапад,  лобода и мечи лук (последния наполовина  на количество  спанак). Става еднакво добре с  цяло пиле (т.е. разфасовано, но с кокалите сготвено)  или бутчета, но така, обезкостено и нарязано на хапки само месото се готви по-бързо. И публикуването му днес ще е бързо :smile1: като за неделя, преди вечеря. 



Продукти за 5-6 порции: 
1 кг. пилешко месо
ок. 250 гр. ориз  
2-3 стръка пресен лук или 1 малка глава кромид лук 
600-700 гр. пресен  спанак ( лапад, или друг листен зеленчук)  или пакет от 400-450 гр. замразен (но не пасиран, а нарязан) 
60-80 мл олио и сол на вкус 
10-на листа пресен джоджен или 2-3 щипки сух, стрит.

Приготвяне: 
* Пилешкото месо се нарязва на хапки, посолява и запържва в мазнината за 3-4 мин. (докато побелее само). 
* Прибавя се ситно нарязания лук, 30-40 мл. вода и оставя така под капак да се задушава. 
* Разбърква се от време на време и що изври  водата се прибавя още малко - общо взето  на месото му трябват 20-30 мин. задушаване. 
* Прибавя се добре измития ориз; обърква се с месото.
* Прибавя се  почистения, измит и нарязан  спанак; обърква се, докато си смали обема и налива гореща вода  (или горещ пилешки бульон)  - в съотношение 1/4 части ориз/вода.  
* Оставя се тихо да къкри, докато ориза набъбне и поеме течността. 
* Накрая се прибавя и джоджена и тенджерата захлупва с капака, отстранява от котлона и оставя да си отпочине 10-на мин. 

***Да отбележа, че ако ще се готви във фурната, след задушаването на спанака с месото и ориза, всичко се прехвърля в тава, поръсва се и джоджена, но  прибавената гореща вода или бульон е 1/3 части.  
***Ако пилешкото не е само месо, а с кокал, по-добре е да се свари предварително месото, а ориза и спанака се задушат отделно и тогава прибави свареното месо с горещия бульон към него.



26 коментара:

  1. Ех, че вкусно! И франзелка не бих отказала:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може, ама не чакай аз да я правя :)

      Изтриване
  2. Ох, тази франзелка отзад как срамежливо поглежда!
    Обичам спанак с ориз, независимо дали има месо :)
    Хубава седмица, Пеп!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, спанак с ориз е едно от малкото постни ястия, които се ядат у нас.
      Хубава и дано по-топа седмица и на теб!

      Изтриване
  3. Вкусното си е вкусно....Не е нужно писане,а ядене:))))

    ОтговорИзтриване
  4. Пепи, ти с крема за рулото, аз пък така с оризчето.
    Обожавам спанак с ориз, пиле с ориз, ама не съм се сетила да ги смеся!
    Страхотна идея!
    Хубав есенен ден Пепче*)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ето идея за идната зима :) тъкмо сега има пресен спанак.
      Хубава и дано по-топла седмица да е и на теб, Кате!

      Изтриване
  5. Пепчо, и за мен една порцийка, докато не е свършило!!! Голяма вкусотия! Пожелавам ти прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, и да свърши, друго ще направя :)
      прекрасна нова седмица и на теб!

      Изтриване
  6. Много вкусно изглежда, и с лапад съм го хапвала, и с леорда, и със спанак, и с пилешко, и с агнешко изобщо вкусотия :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ооо с агнешко е разкош, просто :) само да не ми скбръчкват носове у нас на агнешкото :)

      Изтриване
  7. Много вкусна гозба,то се вижда отдалеч!
    Само че посмъртно не мога да ям хляб и оризена манджа :) .
    Побутвам франзелката настрани и си придърпвам порцийката,добро количество,екстра ще ми е за обяд :) !
    Много спорна и приятна седмица,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ок, Роси, на франзелката ще и намеря желаещ :) да ти е сладко :)
      Хубава и много приятна седица и на теб да е!

      Изтриване
  8. М-м, това ми е една от любимите манджички...Бих си добавила само няколко люти чушки...Виж, с левурда още не съм правила, но догодина...
    Усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ее, имаш мечи лук, ще пробваш, разбира се, как не :)
      Само да не забравя да го засея аз.
      Хубава вечер на теб, Диде-Веси!

      Изтриване
  9. Обожавам спанак с ориз и точно това похапнах днес на обед, а с пиле съм сигурна, че ще ми хареса още повече и мисля да пробвам :)
    Няма нищо по вкусно от спанак с ориз, бобена яхния, мусака и все такива ... прозаични, но любими ястия:)
    Много усмихната нова седмица Пепи:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ехе, Иве, какви вкусни нещица ти се въртят из главата :)
      И на теб седмицата да ти е много приятна с любимите хора!

      Изтриване
  10. Колкото и да е прозаично, Пепи, три пъти по толкова е вкусно! Обичам много спанак с ориз във всякакви варианти, а този бе първият, който сама си сготвих и май-най-любимият. :) Страхотна гозба!
    Топла и уютна вечер ти желая! Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. е, ето за това ти е най-любим, защото ти е първата гозба.
      Поздрав най-сърдечен, Ирма и хубава вечер!

      Изтриване
  11. О, Пепи, любимо ястие. И с праз става, и с пресен лук и винаги мноооого вкусно! Благодаря ти за идеята за утрешното меню:)) Поздрав!

    ОтговорИзтриване
  12. Вкусно е, Пепи! Не се и съмнявам, че каквото и да направиш с месото, пак ще се облизвам пред монитора... Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  13. Пепи, прозаично, но вкусно - да, права си. И на мен много ми харесва спанак с ориз, дори да е без месо.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И на теб, Станислава :) Хубави почивни дни!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...