26 ноември 2012 г.

Пълнени пилешки филета със сирене и спанак





     Или едно вкусно петъчно събуждане.  Ден за пътуване до София, а в такива случаи в четвъртък вечер се готви на поне два котлона и двете скари във фурната. Едновременно.  И задължително нещо в Крок-пот-а, което не ще иска много наглеждане. При готвенето в Крок-пот пара не се отделя, обаче има едни манджи, които докато се готвят, аромата им се разнася малко по-надалеч.... особено, ако са отворени и вратите. Киселото зеле е един пример,  след който ми е забранено да го готвя вечер - на ЧовекЪт му се приискало през нощта да стане и опитва. Да е станал пък, няма само аз да ровя нощем в хладилника. Е, вече готвя зелето през деня и други такива силни аромати не сме усещали. До петък ранна сутрин, когато усетих аромата на печеното прошуто и салвия :girl_in_love:. Откакто за пръв път направих пилето-салтимбока, този аромат ми е много, ама много любим. Фаворит сред ароматите мога да кажа. И тъй като аз готвя у нас, налага се човеците да ме търпят с него.  С глиган-салтимбока, риба-салтимбока и май остана само телешко-салтимбока да направя. И всички сготвени chef в любимата ми тенджера Крок-пот.
 

     В този ред на среднощно готвене и чакащи своя ред рибоци в банята   стигнах до пилешкото месо;  трябваше да вложа и един спанак някъде и се сетих, че пълних едни пилешки бутчета като тези  заешки  с плънка от пилешко филе и синьо сирене, които са завити в прошуто и изпечени.  Наскоро и Нели-Гуинет показа в отчета :)  пилешки рула, завити с прошуто и крайната идея много бързо се оформи. (в линка Нели е написала нейната плънка каква е, може да погледнете). 
     Е как няма да ме събуди такъв аромат в 6 сутринта?  Ето я и сутрешната гледка  



    


Пълнени пилешки филета със сирене и спанак

Необходими:***
2 бр.  пилешки гърди-пеперуда 
300 гр. спанак  + 2 лъжици олио
150 гр. бяло саламурено сирене 
100 гр. кашкавал
около 20 листа (слайс) прошуто 
черен пипер

7-8 листа салвия 
3-4 с.л. олио 
80 мл. коняк
100 мл бяло вино 
50 мл вода 
сока на половин лимон (~ 20мл)
 5-6 с.л. брашно 
1 с.л. царевично (натурално)  нишесте
 

Приготвяне: 

* Филетата пеперуда се разделят на две през средата - получават се 4 бройки, колкото длан. 
* В широката страна на всяко с остър нож се прави прорез и джоб. 
* Почистения и нарязан спанак се задушава в олиото, докато смени цвета си; отмества се от котлона и се прибавят сиренето, настъргания на едро кашкавал и подправя с черния пипер. 
* Приготвените джобове се пълнят със сместа  (така, че едва да се срещнат двете страни на филето -поемат ~ 3 лъжици от нея. Няма да излезе при печенето) 
* На дъска се нареждат по 3-4 листа (слайса де) прошуто  така, че да се застъпят. 
* Поставя се напълнения джоб по средата им. Срязаната част на джоба трябва да бъде по средата на лентите прошуто, за да може да затвори отворите и плънката да не изтича. 
* Завиват се стегнато.  Ако лентите прошуто са хубави и дълги,  успяват да обвият добре джобовете.


* Олиото се загрява в тиган, завитите филета  се овалват в брашното, изтупват се от излишното и запечатват  в тигана отвсякъде  - за по минута. 
* Изваждат се - в керамичния съд на Крок-пот. (или в друг глинен съд, разликата е само времето на приготвяне).
* Когато са готови, в тигана се наливат течностите и оставят за 2 мин. да покъкрят - достатъчно време да деглазират тигана.
* Соса се изсипва при джобовете, прибавят се листата салвия, поставя се капака на бавноготвещия Крок-пот и се включва на режим  I/low за 4.5 часа

* Когато се отвори се прибавя размитото в 2-3 лъжици вода нишесте. Няма нужда от бъркане, достатъчно е да се разклати уреда  и соса е готов, уплътнен. 

***Тези филета бяха достатъчни да се нахранят 6 човека. Доста големички са. Но и да са в повече, на следващия ден и след притопляне са вкусни. 
Вместо в Крок-пот (знам, че малко хора имат такива уреди, но наистина са добри помощници в готвенето) джобовете могат да се изпекат и в глинен съд - гювеч, тава. Времето за печене в този случай е 30 до 40 мин. на 170*. 
В Крок пот се готви с малко течност, за да не се вари месото вътре. Тук  течността е около 2см., нарочно сложих повечко, за да може да се получи и :) нещо като сос.  Май прекалих с нишестето. Ами така е. В 6ч. сутринта :lazy2:









32 коментара:

  1. Пепи, чудни са!!!! Непременно ще се пробва и тая твоя вкусотия :)

    ОтговорИзтриване
  2. Хм, любима рецепта, а приготвена в крок-пот вероятно още по-вкусна!Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. да, Иглика, вкусно е. Защото е в керамично гърне. А това, че само се готви там е в плюс.
      Хубава и спорна седмица и на теб!

      Изтриване
  3. Пеп, въпреки че не съм гладна, това ястие неустоимо ме привлича... може би и аз трябва да си забраня след 20 часа да пристъпвам в твоето местенце :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. по-добре след 20ч., Зори, отколкото сутрин :)

      Изтриване
  4. Пепчо,
    много мръвка, много нещо и коя от коя снимка по-изкусителна;))
    Не отказвам, да си знаеш;)
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре, Мъхче, дръпни си столче и се настанявай :)
      Спорна седмица да ти е!

      Изтриване
  5. Ехааа, какво вкусно събуждане!
    Да не говорим , че от изброените приготвени и невероятния им аромат, корема ми стърже рано рано.
    Прегръдки Пепче:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. и за теб, Кате :)
      Аз затова предложих замяна да правим, за онази апетитна торта, но тя сигурно е в историята вече :)

      Изтриване
  6. О, пилешко завито в прошуто или в бекон е неустоимо вкусно, а с тая нежна плънка не само ще ме събуди в 6 сутринта, ами и да спя няма да ми даде, само като знам какъв резултат ме чака :) Пепи, чудно е станало! Коричката най ме привлича! ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. На теб ти вярвам, че няма да спиш :))
      А коричката беше чудна, да.
      Хубав ден, Ирма!

      Изтриване
  7. Пепи, буквално ме вкара в сутрешното приключение, взех да се разхождам из стаите, ама аромат при мен няма:(. Ей, невъзможна си вече с тези вариации на салтимбока. Изглежда великолепно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами Кате, комбинацията месо, салвия и прошуто ми ст ана любима. Какво да се прави :)

      Изтриване
  8. Пеп, уникална си! Не спирам всеки път да се наслаждавам на майсторски приготвените ястия и все по-хубавите снимки! накара ме отново да се облизвам пред монитора. Прегръдки, мила! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еее, казано от теб за снимките, направо ме възгордява, Еви!
      Слънчев ден и прегръдка!

      Изтриване
  9. Пепче,този загар по пилешкото ме грабна от раз.Синчето ти със сигурност си е хапнал с удоволствие-друго си е мама да донесе вкусна гозба.Аз готвя киселото зеле и подобни ароматни манджи когато няма никой в къщи,че и абсорбатора не поема всичко и все на някой му мирише чак в другата стая.Салвия ползвам много малко,че все силна ми се струва...
    Хубав ден-прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Салвията явно не е за всеки вкус, Живе. От нея са достатъчни 2-3 листенца, за да ароматизира цяла тава ястие.
      Хубав ден и на теб!

      Изтриване
  10. Пепи, ястието е разкошно, много ме грабна коняка който си прибавила към соса, непременно ще пробвам. Много вкусни снимки!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. коняк често прибавям в месо, харесва ми какъв аромат му придава. Добре, че младежите купуват разни коняци, та все има някой изостанал в къщи :))
      Поздрави и на теб, Марианка!

      Изтриване
  11. Много сочно и вкусно е станало, Пепи!Колкото до рибоците, прати ги в нашата баня, няма да ччакат поне:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. другия път ще знам къде да ги пратя :)

      Изтриване
  12. Разкошно! И комбинацията сполучлива, и сосчето вкусно, и снимките примамливи!
    Приятна вечер, Пепа!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Соса малко недогледан, в повечко сгъстих, ама нищо :) надявам се на вкус да компенсирах.
      Хубав ден на теб, Ина!

      Изтриване
  13. Филенцата и снимките ти са жестоки,скъпа!
    Великолепно блюдо си приготвила отново!Думай сега за тези слайсове-коя марка и от коя верига ги набавяш :)) !
    А за двата котлона и двете скари едновременно ще се направя,че не прочетох,да не си образувам комплекси,фурия такава! :)
    Много прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз ти писах, но пак :)
      Едни купувам от Лидъл и Метро, вакумирани слайсове в опаковки по 100 (мисля толкова бяха) грама.
      В почти всички магазини има от другите, вносни "изрезки", но те са винаги слепени, накъсани и нищо не можеш да завиеш с тях.
      Тук в един магазин понякога улучвам пратки, в които всеки лист е отделен с хартия (както тези в Метро и Лидъл). И са хубави, широки слайсове, цели ненакъсани; тогава купя повечко и прибера и в камерата.
      Това с котлоните не е ежедневие, знаеш. Както е случи :)
      И от мен прегръдка :) и празнувам в сряда, нали знаеш :)))

      Изтриване
  14. Пепи, не знам тебе дали те е събудила, ама мен няма да ми даде да заспя тази гледка! Неустоима е просто! Точно днес си мислех, че ми се ще да пробвам /ами да, срам и позор, но още не съм/ твоето пиле салтимбока и ти ми поднасяш пак подобно изкушение...ако не ми мине котка път в почивните дни ще приготвя едно от двете предложения.
    Поздрави и пожелания за хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стискам палци котките да си стоят по домовете тези дни :)
      Хайде сега в новата кухня ще ги направиш.
      Поздрави и хубава почивка, Ети!

      Изтриване
  15. Пепи, нали не си забравила, че от няколко години съм подала при теб молба за осиновяване и всяка година си я подновявам. Да знаеш, че още днес я подновявам за следващата и не си и мисли, че ще се откажа! :)
    Прекрасно ястие, Пепи! Както винаги апетитно, прелъстяващо и неустоимо!

    Прегръдки, Пепи, лека нощ и пожелание за един прекрасен ден утре!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не, Вени, не съм забравила. Ако направим сделката, така и аз ще съм добре :) че козунаци не правя. Толкова много се ядат в къщи, та не бих успяла да им смогна и козунака е един от малкото неща които мога, но не правя.
      Прекрасен ден и на теб да е!

      Изтриване
  16. pep4o, поздравления и благодарности за прекрасните рецепти, презентации и разкази!
    От години чета блога и готвя с теб.
    Весела Коледа и щастлива Нова Година!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря :) Поздрави и успешна и спорна да бъде Новата година и за теб!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...