5 ноември 2012 г.

Салата с пържени круши, синьо сирене и топъл меден дресинг


     След като ви подсказах колко полезни са соковете (не, че не знаете) и какво да правите с останалата, изстискана част от тях, тъй като все пак има останали полезни вещества из нея,  сега ще  продължа с използването на зеленчуци в суров вид smile1. С  една салата,  нетрадиционна, затова пък много приятна с леко пикантен сос от балсамико, горчица и мед. А горчицата - домашна. Кой като мен да и се радва :)
Салата  мернах в едно предаване на  Лорейн Паскал - "По пантофи" и тъй като си падам по сладко-солените комбинации беше наложително да я пробвам. Пробваме, с Жул. Тя сиренето не харесва, но пък в такива случаи с нея винаги правим замяна я с ядки, я с някой деликатес от салатата. Тук трябваше да има и панчета, но кой да чака, че да търся.... като не запомних къде тук гледах да продават. Без нея е достатъчно вкусна. Но ако решите да си я направите  и намерите - опитайте с нея. 


Продукти за 2 салати: 
200  г. спанак (млад, с малки листа) 
3-4 листа къдрава маруля 
2 круши 
2 ч.л.  мед
шепа ядки (при мен белени бадеми, в оригинал - кедрови)
100 г. синьо сирене  (следващия път ще добавя и козе сирене)
30-40 г. масло и 1 с.л. зехтин
сол и черен пипер 

За дресинга: 
1 ч.л. горчица
1 ч.л. мед 
~ 30 гр. масло
2 с.л. балсамов оцет 
сол и щипка черен пипер 

Приготвяне: 
* Ядките се запичат на сух тиган, или в микровълнова фурна 
* В тиган се поставят маслото и зехтина.
* Щом маслото се разтопи,  прибавя се меда и  обелените и нарязани по дължина круши.  
 * Овкусява със сол и черен пипер. Крушите се "пържат" (по-скоро готвят" около 3-4 мин. - докато омекнат (зависи от сорта и зрелостта им) 
* Прибавя се  балсамовия оцет и оставя още минута на котлона. 
*  Изваждат се крушите, а сока им остава в тигана.
*  В купа се поставят  накъсаните (или едронарязани) листа маруля и  спанак; подреждат се крушите върху тях и поръсват с ядките (едро нарязаните бадеми) 

*  Съвсем леко се разбърква. Отгоре се начупва синьото сирене на парченца.
*  Приготвяне на дресинга: В тигана, при  останалия сос от крушите се прибавят продуктите - масло, мед, балсамов оцет и горчица. Овкусява се със  сол и черен пипер; разбърква и залива  салатата с готовия  топъл  дресинг.


17 коментара:

  1. И без панчета салатата е страхотна,обичам я много с козе сирене, а вместо панчета става и с малко бекон, запечен на скарата. А като прочетох поста разсеяно, се зачудих как става с вече изцедени круши, ама се оказа, че те са си цели, а аз съм прочела малко от увода и сама съставила грешно впечатление...Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хехе, очакваше сок от круши ли?
      Не, имам по-добра идея за влагане на един сок сега, но той не е за салата, а за домашна горчица :) Ти май беше заинтригувана от нея :)
      Хубав петък утре на теб!

      Изтриване
  2. За другия път сложи още една порция и за мен,ама от тази с козето и без синьото :) .Всичко друго ми е в графа супер вкусно и любимо!Ще си я приготвя....утре!
    Надявам се добре да си починеш,скъпа!
    Поздрави на теб и половинът!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И като казах "утре" - да доложа,че не се шегувах ни най-малко.
      Прелестна бе от първата до последната хапка и в твоя чест я документирах,за ти да се отчета най-подробно,че иначе напоследък,особено вечер никак не ми се снима.
      Благодаря за поредната невероятно сполучлива и вкусна рецепта,Пепи!
      Ако не ме мързеше вече в този час щях да ида да си извъртя още една порция...но и утре е ден :))) .
      п.п.Дано не си забравила и да сте отишли до онази площадка по пътя за х.Яворов.
      Прегръдка!

      Изтриване
    2. Не съм забравила, но на изхода от Добринище ни ливна як дъжд...който после мина в сняг...Студен. Нищо, здраве да е. Някой друг път.
      Ей, Роси, много се радвам, че си пробвала "пържените круши" и са ти харесали! А вида на сиренето - не е от значение. Важното е, да ти харесва.-
      Видях ти салатата - чудна е!
      Прегръдка и хубав петък!

      Изтриване
  3. Вълшебна е тази салата, Пепи! Искам я! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Ехе, то само заглавието като прочете човек и му се услажда, пък като видях и снимките, съвсем ме довърши! Страхотна е, обичам такива комбинации!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Знаех си, че ще ти хареса, КАте :)

      Изтриване
  5. Ох, с Роси искате да ме уморите с тез патладжанени изкушения, честна дума :(
    ми обичам такава салата, освен да се поканя на твоята трапеза, друг изход не виждам...а, има, егоистично да си я направя само за мен :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И още един. Егоистично си правиш две порции и каниш мен :)

      Изтриване
  6. Еха, разкошно предложение, Пепчо! Точно по моя вкус!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти харесва и на теб, Диде!

      Изтриване
  7. Обичам такава салата!
    Правя нещо подобно по рецепта на Йоли и в къщи много се харесва!
    Сега задължително ще пробвам и твоята Пепи, чак нямам търпение!
    Пожелания за хубав утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. такива салати доста има, Кате, тук май различното е в "пържените круши". Много интересен вкус имат така. Пробвай ги :)
      Поздрави и хубав край на седмицата не теб!

      Изтриване
  8. И аз се нареждам сред любителите на подобен род салати: само козето ще пропусна, че ми насмръдква или съм опитвала неподходящо;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. не си случила на подходящо, Мъхче.
      Не че аз не обичам всякакви смрадливи, но съдя по останалите човеци в къщи.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...