30 декември 2012 г.

Хрупкави банички с кайма и кашкавал


     Нали в последните дни наблягаме на производството на баници разни, днес като погледнах в хладилника - останали две половинки от пакетите. Баклавата заложих :) а тези останалите набързо ги решихме с госпожицата. Сети се, че отдавна не била яла от ония Хрупкавите банички. Постигнахме съгласие обаче да не са пържени.
Та ето една идея
(другата догодина :)) , ако ви останат кори за баница, какво по-различно да направите  от тях, освен традиционните баници със сирене и баклави.


Продукти за 4-5 порции:

~300 гр кайма
~150 гр. гъби
2 с.л. соев сос 
Kikkoman Класик
2 с.л. олио
~150 гр. картофено пюре (1 сварен намачкан картоф)
1 с л доматено пюре / 50-60 мл гъст доматен сок

~150 гр  кашкавал
2 белтъка
10-12 фини кори за баница

подправки на вкус - аз слагам кимион, черен пипер и риган

сос по желание:
2 с.л. светъл соев сос -
Kikkoman  Лайт
2 с.л. безсолен  пилешки бульон
1 скилидка чесън, счукана с 1 ч.л. зехтин/олио
1 ч.л. захар

Ако ще се пържат баничките: около 200 гр. галета,  3 яйца и ~200мл олио за пържене






Приготвяне:

* Каймата се обърква с подправките, смесва се с доматеното пюре/сок и се задушава, до изпаряването  на течността.
* Прибавя се соевия сос и  нарязаните на ситно гъби.
* Това се задушава, докато  отново остане на мазнина.
* Прибавя се картофеното пюре (намачкания картоф), разбърква се и отмества от котлона.
* Вземат се два листа от корите. Така, както са заедно се разрязват на 4 части. Получават се приблизително квадрати.
* Белтъците се разбиват с вилица.  Кашкавала се нарязва на ленти.
* Всеки квадрат се намазва (с четка) с белтъка.
* По диагонал  се поставя ~ 1 пълна лъжица от плънката  -  :exclaim: в двата края трябва да остане по около 1.5 см без - тези краища се завиват навътре, за да не излиза тя при пърженето.
* Върху плънката се поставя парче кашкавал. Страничните краища се прехвърлят навътре и всичко се завива на "рулце".
* Така се оформят и останалите,  поставят се на хартия за печене (или  в намаслена тава) и намазват отгоре с останалия белтък. Пекат се в предварително загрята на 180* фурна, средна скара,  до зачервяване. 





* Ако ще се пържат баничките - тази последната процедура се пропуска - готовите пурички се панират  в  разбитите яйца,  в галетата и се пържат в горещото олио до зачервяване. Изваждат се на кухненска хартия, за да се отцедят от мазнината.
Но тъй като вътре има кайма, кашкавал и  да поемат още мазнина ми идва в повече напоследък, предпочитам да ги изпека.


Сосът се прави лесно – Всички съставки се поставят в бурканче от пюре, с винтова капачка; което се разклаща, докато се разтвори захарта. Аз харесвам баничките, напръскани с малко от този сос. 




27 декември 2012 г.

Пилешки хапки с гъби, горчица, сметана


     След последните ми публикации човек би помислил, че само сладки ядем. И  за да няма притеснения относно нарушаването на белтъчинно/въглехидратния баланс у дома, време е за нещо месно. Заради близките празници обаче, месото днес е пилешко. Бяло. Най-чисто и най-обичано от група млади човеци. 
     Като всяко основно ястие и  тези пилешки хапки не изискват   стриктно спазване на рецептата; приготвят се за 40-50 мин. (с времето за мариноване на месото, което е не повече от 20 мин.  във вакумиращата кутия), поради което са ни много любим аламинут. До сега неудостоен документално, но днес ще им се случи, защото искам да ви споделя за сосовете на Kikkoman. (ако все още не сте попадали). 
     Соевите сосове в БГ са почти толкова видове, колкото и видовете ракия. С тази разлика, че ракия си произвеждаме, но соев сос - не.  Но асортимент - дал бог. Някои произведени по химически път, а други - И разредени с вода (тук визирам голяма част от предлагания в посещаваните заведения).  Естествено ферментиралият соев сос е червеникаво-кафяв на цвят, леко прозрачен, с  наситен вкус, с процес на зреене няколко месеца.  НЕ съдържа изкуствени оцветители, консерванти или подобрители на вкуса и аромата. Произведения по изкуствен  път е тъмен на цвят (почти до черно), с подобрители,  оцветители, консерванти, получен за кратко време - с интензивен  аромат и вкус – няколко капки в повече и вкусът на ястието е „погубен”. 
     Сосовете на  KIKKOMAN са естествено ферментирали,  произведени на базата на четири  основни съставки -  соеви зърна, пшеница, вода и сол - гарантира ни го производителя . Приятни са за небцето и с техния соев сос ( до сега съм ползвала само  Лайт, със зелената капачка) не се притеснявам, че ще "пресоля" манджата. За мариноване на месо почти винаги използвам соев сос. Този път го смених с друг  продукт, в чиято основа пак е соевия сос и  който спомага за по-бързото овкусяване на месото  - ЯКИТОРИ СОС И МАРИНАТА ЗА МЕСО И ЗЕЛЕНЧУЦИ.



Продукти за 4 порции: 
800 гр. пилешки гърди
сока на половин лимон
2 с.л. едрозърнеста горчица
3 с.л. ЯКИТОРИ СОС- KIKKOMAN
1 парче джинджифил * 
2 скилидки чесън 
2 с.л. олио

250 гр. гъби
250 мл течна готварска сметана 
1 ч.л. нишесте за сгъстяване, сол на вкус

* джинджифила не е много често употребявана подправка в къщи, затова когато купя парче го нарязвам на  по-дребни (като монета от 1 лев)  и прибирам във фризера. Когато ми потрябва - вадя 2-3 кръгчета и ползвам. 



Приготвяне: 
* Пилешкото месо се нарязва на хапки. 
* Скилидките чесън се счукват.
* Смесват се  с горчицата,  Якитори-соса, лимоновия сок и зехтина/олиото.
* В тази марината се поставя нарязаното пилешко месо; купата се завива със свежо фолио и прибира в хладилник за 30-40 мин. (във вакумираща кутия или плик са достатъчни 10-15 мин. и месото е добре овкусено). 
* Месото се прехвърля в широк, голям тиган и запържва, докато се изпари течността (на силен котлон) .
* Прибавят се почистените (ако трябва измити) и нарязани гъби. 
* Запържва се още 3-4 мин. и се залива със сметаната. 
* Оставя се тихо да къкри отново 3-4 минути :), прибавя се размитото с лъжица-две  вода нишесте, разбърква се  Very Happy  и разпределя в 4 чинии.




24 декември 2012 г.

Шоколадова торта с круши. Рожден ден, Коледно





     Мхм, пак е 24 декември. И пак остарях с една година. За помъдряване не знам newsm03
     Не че го усещам, но по документи е така. Може би, ако го празнувах по-рядко, щях да остарявам по-бавно :)) Обаче времето лети и  не си струва да се пропуска никакъв празник. Дори и остаряването.



     
     Размисли и равносметки отново няма. Каквото - такова; здраве да е! Хубавите моменти споделям с приятели, неприятните се опитвам бързо да загърбя и да не се оплаквам много-много. Няма смисъл да натоварвам и близките хора. 
     Затова ще споделя и почерпя с една шоколадова торта  с круши  - импровизация по тази на  Лидия Бастиянич (позната като чаровната сеньора Лидия от Фиеста ТВ). 



Продукти: 
100 гр. ореховки  (такива)
1/2 ч.ч. натурално какао ( колкото по-добро качество, толкова по-хубав сладкиш. В случая - холандско)
4 яйца
70 мл. ликьор "Бадемов аперитив"
200 мл. сладкарска сметана -течна
1/2 ч.л. бакпулвер
3 узрели круши (сорта на тези е "Попска круша")


за карамела:
3/4 ч.ч. захар
2-3 с.л. вода

за карамеления сос:
още една круша
3-4 с.л. течна сметана
2 с.л. масло

 

Приготвяне:

* Фурната се загрява на 160*.
* Ореховките се поставят в  блендер и  смилат   фино, с няколко пулса.

* Прибавя се какаото, отново се  пуска блендера, колкото да  се смесят. 
* Прибавя се сметаната, яйцата, жълтъка, бадемовия ликьор и бакпулвера.
* Всичко се разбива добре, докато се получи гладка смес,  като на 2-3 пъти се спира, за да се обере сместа по стените и отново пуска  блендера, докато съдържанието се хомогенизира.
* Крушите се белят, почистват и нарязват на тънки филийки. 
* Прибавят се към сместа и всичко се обърква вече с лъжица или шпатула. 



* Приготвя се карамела: 
- Разбъркват се водата и захарта в средно голям съд на средна температура. Може да се карамелизира само захар, но на мен ми е по-лесно да сложа малко вода, която спомага на захарта еднакво карамелизиране в целия съд. Когато започне да ври се бърка непрекъснато, за да не се образуват кристали  - докато започне да се променя цвета и се получи  леко златист. Изключва се котлона и до минута цвета се променя в наситен карамелено-кехлибарен. Веднага се изсипва в тавата за печене - с диаметър около 24-26 см.., като се накланя, за покрие  добре цялото дъно с тънък пласт карамел. (дебелината на получения сладкиш е около 2.5 см. Може да се коригира с големината на съда, в който се пече). На дъното на съда остава карамел, но той ще трябва за карамеления сос, затова  го оставяме настрани.


* Върху карамела се изсипва  шоколадовата смес. 
* Тавата (или формата за печене) се поставя в по-дълбока тава; тя се пълни с  гореща вода до половината на тавичката печене.
*  Пече се  докато тортата стане твърда в центъра и леко покафенее отгоре -  около 40 минути.
* Изважда се  от фурната и се  оставя да се охлади до стайна температура, а след това се поставя в  хладилник за още един час.
*Приготвяне на соса:
- Съдът, в който е правен карамела се връща на котлона; загрява се. Крушата се почиства и  нарязва  на дребни кубчета; поставя се в съда, заедно със сметаната и 2-3 лъжици вода. Бърка се, докато карамела се разтопи в нея, прибавя се маслото, разбърква се, докато и то се разтопи. 


*  Преди да се сервира, тортата трябва да се обърне в чиния. За целта - тънък нож  се прекарва по ръба на тавичката, за да може  тортата  да се отдели от нея. Поставя се   голяма чиния върху тавичката и много бързо се обръща тортата  (чинията поне с 3-4 см. по-голям диаметър от формата за печене) .
* Може да се гарнира със заквасена сметана или сладолед; може да се залее с карамеления сос веднага, а може и преди сервиране.   


*** Захар в сладкиша няма, но сметаната е сладка, а има и карамел. 
 Заради яйцата и сметаната очаквах да бъде шоколадов-крем-карамел. Но не беше - получи се страхотен сочен, шоколадов сладкиш по-скоро,  отколкото торта :) но все пак това е името, с което е кръстила сладкиша Лидия Бастиянич. А нейното мнение трябва да се уважава.



Утре е Коледа. 
Всяко  пожелание може да се сбъдне,  ако човек вярва  истински в него.
Повярвайте!
Най-искрени благопожелания за здраве и сили,
за топлота и доброта - дарявани и получавани,
за дни на радост с усмивки и веселие,
за мигове на сбъднати мечти!


22 декември 2012 г.

Голямото коледно сладкоправене


     Някои хора започнаха правенето на сладките от преди Коледните пости и прибират грижливо в кутии,  за да има за  подаръци по Коледа; други  ще заложат на купените; трети нито ще правят, нито ще купят готови и дори няма  да им липсват около празника; но има и такива, редовно-правещи-сладки, с бързо-унищожаващи ги дегустатори. Ние сме от последните.  Абсурдно е да направя сладки и да ги  прибера в кутии с надеждата да има от тях дори след седмица. Независимо колко кутии или тави са.   Така да се каже змии и гущери да има около кутиите, пак ще ги измъкнат.
     Затова ще уважа това мероприятие с отбелязването на някои сладки, които са  любими у нас в последните години. 
Масленките - класически, мас/масло  според случая и незабравимия детски вкус от времето, когато се вадеха от големи кутии и подаваха в малко листче хартия. 



И още видове масленки, в различни комбинации на мазнините.

Любимите студентски пурички.  



и производните им локумки с мандарини




и още едни от маслено тесто - на Роси - бисквитки с шоколад и кокос 



Сладки-шприц. Стара снимка, май от преди 3 години, но слепени със сладко от сини сливи са уникално вкусни.



Тути-фрути, или някакви локумки.


Някои ги познават като виненки. 



Арменските сладки на Берина.  Пак маслени, но с парено тесто.




Меденки.  Слепени на топчета, или изрязани с формички - няма значение. Много е важно да се внимават да не се препекат, защото стават твърди.







Някакъв микс от тях., включително и ореховки и меден линцер



И още едни ореховки, доста по-мързеливи, по-бързи от предните белтъчни и не по-малко вкусни. Носят името на девойчето, тъй като тя ме изненада преди години, когато ги  направила сама.






Следват шоколадовите бисквитки.

Сладък салам. "Рецепта", която няма как да се обърка и позволява всякакви импровизации.



Най-вкусните - Шоколадовите трюфел-бисквитки от Юлка.








и подобните, но от Танита - Двойно шоколадови, напукани сладки.




За къде без шоколадови бонбонки? 



 По-малко шоколадовите, но пък мекички и с аромат на банани -  Бисквитки с банан и шоколад



и още едни меки плодови сладки - Ръжени бисквитки с круши.



Меки, меки, но и пияни :) фруктови сладки



И най-нежните сладки - Сълзици





ПП: Допълвам още едни сладки, които са ни фаворити в последната година

Маслени бисквитки с шоколад. Нежна и мека текстура, заради изварата/рикота в тестото. Горещо ги препоръчвам. Харесват ни във вариант с бял шоколад, черен шоколад, шоколад и ядки. 




Бисквитки с шоколад и карамел.  Хрупкаво съчетание на орехови и овесени ядки с шоколад и мека сърцевина от карамел. Много, много любими, откакто ги  открих :)



Тези ароматни бисквитки с бадемов марципан и шоколадов чипс. Ама разбира се пак шоколад :) за къде без него в бисквитките. 


и класиката - линцеровите сладки (на Нат), които отлагах доста години да не правя. Е, съжалявам сега :) 


Шоколадови фъдж трюфели с карамел 



Някой чуди ли се  все още защо онова кремче е там горе, преди всички бисквити?
Ами защото е най-вкусния Лимонов крем (LEMON CURD), smile3503   и подхожда на половината тук сладки.

Весели Коледни празници! 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...