5 септември 2013 г.

Доматен сос

      
За които в други случаи ползвам консерва-домат, набързо направена на сос,  или ако имам наличен домашен кетчуп - една от най-успешните ми wink3 ( умря ромката ) рецепта. Но  когато нямам готов ни сос, ни кетчуп, сърцето ме заболява, щом трябва да посегна на лютеницата, за да овкуси набързо някое обикновено доматено пюре. 
Затова, когато се видя с повече омекнали домати, веднага ги префасонирам в ей такъв доматен сос, който в домашни условия обикновено излиза не повече от 6-7 бурканчета.
Другата седмица, на село - повече. 



Една примерна пропорция  давам за 3 кг. домати.  за този домашен доматен сос 

трябват още: 
2-3 зърна карамфил,
2-3 зърна бахар
1 с.л. сол (или на вкус) 
2 с.л. захар (и пак на вкус - зависи от доматите колко сладко ще трябва, за да убие киселината) 
70-80мл. олио 
1 с.л. риган *
1 ч.л. стрита суха чубрица 
босилек и кервиз - по 5-6 стръка пресни
6-7 скилидки чесън

Приготвяне: 

* 2/3 от количеството домати се настъргва на средно ренде, а останалата 1/3 от тях  - белят и пасират** 
* Слагат се в тенджера, заедно със стръковете зелени подправки, зърната бахар и карамфил  и се изваряват, докато количество се редуцира наполовина. 
* Изваждат се стръковете подправки, зърната карамфил и бахар, а се прибавят солта, олиото (или зехтин), захар - ако трябва и изварява, докато соса се сгъсти ( тук вече си трябва разбъркване) и остане около 1/3 от общото количество. Това зависи от вида на доматите - колко са били месести. 
* Прибавят се фино пресованите скилидки чесън; стритите риган и чубрицата и се  вари още 3-4 мин. 
* Налива се веднага в сухи бурканчета, затварят и обръщат на капачката, както са горещи***.



* риганът ми тук е сух. Когато имам пресен, го слагам заедно с другите стръкове зелени подправки, да си пусне аромата и после го вадя. 
**доматите се пасират за кратко време - не докато изтръпне пасатора :) както аз правех преди и се чудих, защото сока, който се получава розовее от червените домати. При продължителното разбиване  в тях влиза много въздух, поради което си променят цвета. 
*** с обръщането на капачка нямам много доверие за консервите, тъй като пренасям от село до тук, после пращам пък другаде.... и ме заболява сърцето, когато трябва да се изхвърли дори частица от вложен и разнасян труд. Затова, предпочитам стерилизирането - тук са нужни 10 мин., но така запазването е сигурно. Когато ги обръщам на капачка, количеството е малко, ползвам у нас и обикновено за 1-2 месеца, а ги И съхранявам в хладилник. 

18 коментара:

  1. Еее, Пепи, не неизчерпаем извор, ами бликащ, та бликащ си! Прекрасен сос, много аромат си събрала в него. И циганката не знам дали е умряла, ама аз да си те похваля (не че не знаеш). ;)
    Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аромат на лято :)
      Поздрави и на теб, Гери!

      Изтриване
  2. Чуден сос, Пепчо! Само се наслаждавам, тази година, за първи път реколтата ни е унищожена. Но догодина, ще го направя (дано да има материал). Ригана и чубрицата с чесъна се пасират, така ли? Мисля да го опитам за едни спагети, в по малко количество :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не, Кате, чесъна пресован (не пасиран, че пасатора му вижда сметката, а с пресата за чесън, или счукан в хаванче) , а чубрицата и ригана- стрити. Малко накуп ги бях написала :)
      Лошо, с унищожената реколта. Дано догодина имате хубава.

      Изтриване
  3. Ех, Пепи, във всяка категория на кулинарията си заела челните позиции! Просто всяко нещо което показваш е перфектно, вкусно и много апетитно! Поздрави, с пожелания за прекрасни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хахаха, ти си ми собствената ромка, Кате :)
      БЛагодаря ти, честита сряда на теб да е :)

      Изтриване
  4. Истински рубинен цвят, Пепи! Сигурна съм, че е много вкусен този сос. Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. От хубав материал - хубав продукт се получава, Еви :) Прегръдка и за теб!

      Изтриване
  5. Чудно сосче, Пеп!!! Не го давам за нито едно от готовите италиански и какви ли не!! Аз обикновено не сколасвам да си затворя в бурканчета :), но пък то и прясно приготвено си става :)
    Хубава и усмихната седмица ти желая!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се, че и прясно приготвено става, Мина, само да има човек търпение да си го прави в момента. Ама пък производителите гладни ли да останат, заради нашите мераци :)
      Хубава, усмихната сряда!

      Изтриване
  6. Ненадмината в/и домашното консервиране, Пепи -
    доматеният сос изглежда много красиво, ароматно и вкусно.
    Благодаря за чудесната рецепта,
    сърдечни поздрави, с пожелания за красиво късно септемврийско лято, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диди, ти знаеш, че държа много на домашното консервиране. И на домашно приготвената храна де :)
      Благодаря ти, поздрави и на теб!

      Изтриване
  7. Пепи,блазе ти,че се виждаш все още с повече домати.
    По нашия край всичко отиде на кино.
    Страхотен ти е соса и толкова ароматен и гъстичък!
    Виждам,че кулинарна и блогова муза те е споходила пак,чакай да отида и по-назад да разгледам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Последните, Роси, изведнъж останаха само ония, дребните сортове, но пак сме доволни.
      Споходила ме музата, да :) или съм намерила излишък на време аз :)

      Изтриване
  8. Пепа, вкусен и пикантен сос си приготвила! Запасила си се за зимата!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Все още са малки запасите, но се надявам, да направя още :)
      Поздрави и на теб, Ина!

      Изтриване
  9. Анонимен1 юни 2014 г., 14:17

    а захарта кога се слага

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Заедно със солта и олиото, ако трябва. Пропуснала съм я, тъй като на доматите от градината на мама не се налага да прибавям захар :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...