22 ноември 2013 г.

Руска салата


Не салата "Оливие", която според историята и' трябва да е с месо от фазани, телешки език, черен хайвер....
А добрата стара РУСКА САЛАТА, която всеки човек над 30 свързва с празниците през зимата, когато беше задължителна на масата, редом с млечната салата и туршиите. Е, сега пак присъства, но по-рядко -  разнообразието от салати вече е голямо. Най-вероятно творение на бившия Балкантурист, заедно с  рулцата по чешки, ама пък... засищащо, дори за вечеря на сандвичи, с палачинка, или като предястие за пълнеж на профитероли. Важна част от менюто студентско и  ако може авджи никога да не види на масата. Защото е разбъркана.  Ако е ей така подредена като салата-торта - пръв се нарежда.  За сметка на него всичките ни човечета я обичат. А аз я правя в промишлени количества, както се оказва :) последния път като сложих на кантара кутията с готова и видях как стрелката излетя  над 2кг и аз се Shocked



Продуктите винаги са на око, кой слага грах - кой не; някой (като мен  в последните две години и царевица прибавя; друг лук, или ябълка; пилешко месо вместо колбас; за да не става много тежка, аз смесвам майонезата с цедено мляко или заквасена сметана. И тъй като обикновено я правя от есента до пролетта, моркова винаги е маринован (от туршии, или специално за салати -  маринавани в бурканчета. Не ми харесва сварен.) 

Примерни продукти за едни  над две кила руска салата newsm03 


6-7 картофа, около килограм 
3-4 моркова (мариновани) 
400 гр. консервиран или замразен грах 
1 буркан кисели, или мариновани краставички ( от ~700-800гр.) 
~500 гр. колбас (или шунка, сварено пилешко филе, в.п. филе. Лично за мен с шпекова салам е най-добре ) 
1 голяма кисела ябълка 
2-3 сварени яйца 
~ 400 гр. майонеза 
~ 100 гр. заквасена сметана или цедено мляко ( в краен случай 2-3 лъжици гъсто кисело мляко) 
сол 
опция - 1 лъжица горчица, черен пипер и сладка царевица 




Приготвянето: 
започва с варенето на картофите. От различните начини на варене най-много ми допада да сваря картофите с кората, да се охладят и тогава да ги обеля и нарежа.  Ако морковите не са мариновани, а ще се варят - заедно с картофите, необелени. Когато изстинат и на тях им се бели "кората". 
Тук е време грахът да се измие и сложи в гевгир/или цедка, за да се отцеди от водата. Ако е замразен - пак в гевгира, докато се размрази хубаво. 
продължава с голямото рязане на дребни кубчета, нещо като граховите зърна. Краставичките срязвам на две по дължината и също оставям да се отцедят, докато свърша с другите продукти. 
Дребно нарязаните картофи, моркови, яйца, колбас, обелената и почистена ябълка се поставят в голяма купа, която предвидливо трябва да събере всички продукти. Посолява се на вкус и разбъркват много добре и внимателно, като се загребва от дъното и се поставя отгоре, а не се бърка кръгообразно в купата  - така продуктите ще се намачкат и превърнат в пюре, а това все пак е салата.   
Прибавя се отцедения грах, царевица (ако ще има), майонезата и цеденото мляко/сметана; черния пипер.
Отново всичко се разбърква внимателно от долу нагоре. 
Купата се покрива със свежо фолио (или капак) и прибира в хладилник за поне 1,5 -2 часа. Колкото повече стои и охлажда - толкова по-вкусна става :)


30 коментара:

  1. Може да има голямо разнообразие, но почти всички си обичаме руската салата - аз поне съм от обичащите я. И да знаеш, че не само у вас се прави в промишлени количества. Даже може би майка бие твоите 2 кг., Пепи, представи си... :)))
    Сърдечни поздрави! И благодаря, че ни напомни, изглежда страшно вкусно. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. хах Гери, ти ме успокои! Браво на майчето ти!
      Никога до сега не бях я теглила. Пълня аз кутията на младежите, пълня... Ники казва на шега "стига де, стана две кила". Вадя да измеря... просто не съм предполагала, че една такава кутия може да тежи два килограма. Пък нали тук остава и за другите млади човеци :) ама това е една много тежка салата!
      Лека нощ на теб :)

      Изтриване
  2. Ох, друго си е да сложа телешки език :)
    Червен лук и кисела ябълка, също !
    Но я правя сигурно вече един път през зимата.
    Едно време майка ми слагаше в буркан моркови само заради тази салата.
    Аз ги слагам дори сурови!
    И нямам претенции да е като торта :)
    Прегръдки, Пеп и хубав петък!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. аха, ще си хабя езика за салата :) Нали знаеш как го обичам, Дани :)
      Аз преди обирах морковите от туршиите, затова започнах да слагам в буркан само за нея.
      Хубав и спорен петък и на теб да е!

      Изтриване
  3. Това с маринования морков ми хареса :) И у нас се харчи в големи количества, обикновено по празници и винаги домашна. Пробвах с ябълка и много ми хареса (хрупкаво и свежо на вкус), но не се одобри от масовата "публика" (още се чудя как я усетиха в цялата бъркотия :)). Ще им предложа нов вариант - с туршийски морков :) Поздрави и прегръдки, Пеп!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. туршийски морков :) звучи добре.
      И изобщо не си признавам за ябълката, Снежи! Покрай туршиения морков не си личи. А салата е приятна с нея.
      Поздрави и на теб и хубави почивни дни!

      Изтриване
  4. Като малка я харесвах тази салатка... Накара ме да се замисля и наистина като малка я хапвахме само по празници заедно със салатка "снежанка". След това тези салатки бяха изместени частично от друга с кус-кус, която по едно време беше популярна и във форума, само че тази с кус-кус беше известна в нашия край преди 15 години :P Под 30 съм..:) И между другото в Турция е известна като "американска" салата. Хубава идея даде с тази салатка, не съм я приготвяла отдавна, за по-лека салатка може картофите да се сменят с алабаш или карфиол...:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. охо, американска е интересно име пък :)
      с карфиола ще ми направят рекламация моите, но виж - с дребна паста е обича девойчето.

      Изтриване
  5. И аз като Гери, ще споделя,че тази салата се почита и в нашета фамилия, /нали сме над 30:)/
    Чудесна идея, Пепи, да я обобщиш, с различните възможни допълнения и варианти,
    и както винаги при теб изглежда много вкусна и апетитна.
    Сърдечни поздрави и хубав петък!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дианка :) хубав и на теб да е!
      И е хубаво да я разнообразяваме, да не омръзва :)

      Изтриване
  6. Хубаво време беше. Винаги я свързвам с Нова година. Не съм правила у нас скоро, защото не се яде, а обичам много. Чакам да се съберем много хора и тогава :) Иначе мама прави :) Над два килограма :)
    И от нея съм научила да сипвам малко сок от този на краставичките накрая. Съвсем малко, подобрява вкуса. Ако няма сок, си го търся :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще взема да пробвам малко със сок. Преди години много го пиех този, ама явно съм си изпила лимита :)
      Хайде сега за празниците?

      Изтриване
  7. В едно предаване всъщност разказаха как е "създадена" руската салата. Войниците на Наполеон пред Москва участват с дни в маневрите. Измръзнали, припасите привършени, доставките затруднени. Тогава всъщност направили тази салата с всички налични храни.
    Майонезата си я правя домашна - на 1 сварен жълтък - 1 кафяна чаша олио. За 3 жълтъка - сока от 1 лимон.
    Задължително слагам ябълчица/кой я усети, кой - не!/
    Пеп, все вкусно при теб, а още обяд не е дошъл - пак ще местя часовника на компа.....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Вени :) това е вече една по-реалистична история на тази салата. А онази си е на салата "Оливие" - френския майстор, но и съвсем различна.
      Майонеза и аз правя домашна, ама като се сетя :) и тогава предпочитам млечна да е, без яйца.
      Хубави почивни дни на теб!

      Изтриване
  8. Много я обичам, Пепи! Най-често я правехме по Нова година и сега я правя по Коледните празници! Любима ни е, точно домашната руска салата! И аз най-я харесвам със шпек, но горчица май досега не съм се сещала да сложа. Чудесна е, вече ми ухае на празници! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Понякога слагам, Кате, не винаги.
      Ама и празниците наближават, пък се сетих навреме.
      Прегръдки!

      Изтриване
  9. Чудесна! В руската не се слагат руснаци:)Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. вярно е, със сигурност ги няма тях :)
      Хубав и на теб!

      Изтриване
    2. И аз със спомени от Нова година за задължителната руска салата,но с времето на пазара големите вериги започнаха да предлагат готова на различни производители- понякога сполучлива,друг път не толкова.И все пак зададе ли се тържество у дома/предимно зимно/,фамилията иска домашна руска салата и повярвай Пепи правя една тенджера и със сигурност е повече от два кг.Всички много я обичаме.Моркови слагам пресни настъргани,защото вече почти не правя туршии.Царевица понякога,но саламчето -шпек.Опитвала съм с шунка,но вкуса с шпек по-ми харесва.Майонезата обърквам със сметана и горчица.Ще пробвам с ябълка,но ще я настържа да не я виждат в "бъркотията".Хубава събота и неделя.

      Изтриване
    3. ха така, Радост, колкото по-малко виждат, толкова по-добре :) че иначе ядат, но и мърморят.И май всички я харесваме повече с шпека :)
      Хубави почивни дни на теб!

      Изтриване
  10. Не я бях приготвяла отдавна, исках един ден да изненадам децата и беше унищожена светкавично. Изключително засищаща, вкусна и ефектна. Поднесла си я много атрактивно, Пеп! Прегръдка с пожелания за прекрасен уикенд! ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Еви :) Поднасянето само се оформя така :) от кутиите, в които прибирам.
      Прегръдка и на теб и хубав неделен ден!

      Изтриване
  11. Ах, Пепи, амбсолютно точно си ни въвела в духа и времето на тази салата....Нямам идея руснаците дали я правят толкова често, колкото нас...:) И тъй като е точно по наш вкус, а ти я правиш редовно и в какви количества само...Shocked можем да ти дойдем на гости :)
    Сериозно и у дома резуцирам майонезата и не слагам колбас.А морковите от туршия са просто задължителни за добрия вкус на тази чудна салата!
    Ние не сме открили нейния сезон все още, но така ми се прииска едно такова пакетче...:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Заповядай, с удоволствие ще почерпя :) а за теб и без колбас ще направя.
      за мое съжаление - не правя редовно, Бети, само когато ще изпращам багаж :) Добре, че младежите я харесват.Таткото не я долюбва много, ако правя за нас тук. А имаме приятели, които почти винаги си имат в хладилника (друг е въпроса, че винаги е купена при тях пък)

      Изтриване
  12. Хубаво нещо си е руската салата: за мезе, за предястие, за закуска, за наяждане - за всичко! За това си направила за студента - да има. Междувпрочем, Пепи, цялото студентско общежитие ли храниш? Май така излиза. Нищо, нека ядат децата. Хареса ми един детайл от описанието - отцеждането на краставичките, които наистина пускат много течност. Аз харесвам руската салата плътна, като твоята на снимката. И съм на принципа, че може и да не направя, но няма и да купя готова. В никакъв случай! Просто разликата е огромна, разбира се в полза на домашната. Едно време я продаваха в някакви кулинарни магазини, на грамаж. Беше със шпек-салам, ама истински. И сега бих я направила с някакъв по-сух шпек. Ох, прияде ми се... Поздрави от мен - Ана!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. През последните години имам съзнателен спомен, че веднъж купих, но направо си удряше на химия - със сигурност имаше желатин, колбаса не знам какъв беше, по някакъв повод - нямах време да правя. Е наистина вече ако нямам време - не правя, минавам без нея, но не купувам.
      А студентите :) определено са компания, сам е скучно да се храниш. Нека да е така и да им е весело, докато все още са студенти :)
      Поздрави, Ани!

      Изтриване
  13. Е,браво,няма ми го коментара :( .
    Някъде се е изгубил по трасето май....да не би да съм го писала във ФБ...а,май там беше.
    Нищо,още веднъж оплакнах око по това чудно кубче руска салата!
    Идва ми да грабна лъжицата....страхотно провокиращи снимки!Харесва ми добавката от царевица и че не е само с майонеза :) .
    Хубава неделна вечер,скъпа!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Май във ФБ беше наистина :)
      Нищо, ама пък се радвам, че намина :)
      Хубава вечер и на теб и на вас!

      Изтриване
  14. Страхотна ти е салатата....Споменаваш студенти...и аз имам студент, но е доста далече, колко би издържала домашната руска салата и пращала ли си с колет?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Изпращала съм като пратка :“ с пътуващи познати, времето за път е 3 часа, 1 да се размотават, докато си вземе пратката младежа. Но обикновено зимата и есента, пролетта и лятото не смея. Все пак има колбас, майонеза... всичките продукти са неиздръжливи. Ако студента ти е в България ,огледай се из ФБ - има всякакви групи - пътуващи.. между различните градове до София, там приемат и багаж да изпратиш.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...