12 декември 2013 г.

Солени мъфини със сирене + .....


шунка в този случай. В друг - шпеков салам, или пушено месо. Може колбас да е, ама обръща вкуса на малките солени кексчета. Рецептата е на Мариани:flower: много сполучлива за солени мъфини, също както Медения сладкиш на Роси и тази ми е изпитана от приятел и реша ли да правя солени мъфини - задължително по нея. Е, горе-долу; след толкова време малко по памет ги правя. Сега и на девойчето Жул съм ги казала и тя ги прави (а аз имах удоволствието да ги опитам направените от нея. Нищо, че калпазанката ми задигнала само цветните хартии и ми е оставила само белите пък.)


Давам рецептата както е по Марианка, единствената разлика при мен е, че вместо кашкавал слагам шунка или колбас :innocent: И тъй като сиренето обикновено е доста мокро, когато правя мъфини със сирене аз го оставям на кухненска хартия да се отцеди добре от влагата. И отгоре поръсвам с ким, мак, или сусам преди печенето им. 
     И да кажа, че хартиените капсули за мъфините са с различно качество. Голяма част от сладките мъфини се отлепват добре от всички хартии, но солените са много капризни. Дори от хубавите хартии се отлепват добре след поне 8-10 часа "почивка".
Затова солените мъфини  могат да се изпекат в металната форма направо, с предварително намаслени гнезда и поръсени с брашно (царевично е най-добре) или галета. Така пък остават и хрупкави отвън :) 




Солени мъфини със сирене и шунка

Продукти:
3 яйца
150 мл. кисело мляко
100 мл. олио
100 гр. сирене
200 гр. шунка/колбас
315 мл. брашно (210 г) 
1 ч.л. с връх  бакпулвер 
1 каф. л. червен пипер ( подправки по избор )

Приготвяне:
* Фурната се загрява на 180*
* Яйцата се разбиват с киселото мляко.
* Прибавят се олиото, настърганото  сирене (и кашкавал) и шунка, разбърква се. 
* Накрая се прибавя брашното с бакпулвер, подправката и разбърква. 
* Сместа се разпределя в намаслена форма за мъфини (или с поставени в гнездата хартиени капсули, както аз правя).
* Излизат около 12-14 броя и се пекат за около 40 минути. 



45 коментара:

  1. Браво, Пепи, най-сетне нещо солено и толкова примамливо, че ще хванем захарна болест предколедно! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре, че подслаждането е виртуално :)
      Прегръдки и за теб :)

      Изтриване
  2. За нещо соленичко винаги влизам при теб :) Много апетитни са, Пепи! Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това нахранва коремчето, Снежи :) със сладичко не може при нас.
      прегръдка и хубава вечер!

      Изтриване
  3. Чудесни. На солените съм им фен,тези изглеждат страшно мечикчи.Екста са!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ти като мен си фен на всичко, що има сирене и мръвка :)

      Изтриване
  4. Ох, Пепи, бива ли на закуска така да ме изкушаваш! Много вкусни солени кексчета, страхотна рецепта! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За да имаш време да забъркаш едни, КАте :)

      Изтриване
  5. Еха, наистина сполучливи и вкусни!

    ОтговорИзтриване
  6. Съвършени са, Пеп! грабвам всичките... Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Пепи, сега по никое време огладнях... И си мисля, че тези кексчета са идеални за всяко хапване, та те са толкова вкусни. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Нещо се скапа страницата, ама кексчетата заслужават повторен коментар. ПРЕКРАСНИ, мекички и вкусни си ги спретнала, Пепи! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тука, тук е :)
      Благодаря ти, Гери :) точно за всяко похапване са добре!
      Хубава вечер на теб!

      Изтриване
  9. Тези са ми любимите. Правя ги и с това, което и е останало в хладилника. Само с хартията нещо не се разбираме и затова ги сипвам с лъжица. Малко формата им куца, но са си пак вкусни. Стават за 45 минути, включително с печенето и забъркването.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Как не се разбирате с хартията? Ще споделиш ли? Защото и аз с лъжицата ги сипвам във формата (или с лъжицата за сладолед)
      в купички за крем карамел пак стават, намазани, поръсени, дори солените са по-хубави така, с коричката.

      Изтриване
  10. Никога не съм обичала кексове - ни сладки, нито солени. Още от времето, когато се правеха с цел изхранване на "народонаселението". Заобичах ги, когато масово се появиха тавичките и формичките за мъфини. Хартийката ги запазва свежи, а формата им показва някак си индивидуално отношение. Няма да използвам израза "изчисти хладилник", че, оказа се, някои се засягат, но имам предвид, че продуктите са достъпни и позволяват всякакви импровизации. Сега, покрай празниците, човек може да подготви по-отрано сладките неща, но солените мъфини за закуска трябва да са току-що направени. Като тези на снимката. А, и като са солени, много вървят с червеното вино, нали! АНА

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Същото кексова независимост има и у нас, Ани :) Дори не бях правила с години. Но наистина мъфините остават по-сочни и точно индивидуалното им печене в хартийки им харесва у нас.
      Ще пробвам следващата пратка с червено вино :) от на тати.
      Поздрави :)

      Изтриване
    2. Вземам си думите назад. И на следващия ден солените мъфини са чудесни! А.

      Изтриване
  11. мхм.... Пепи, много обичам такива мъфинчета и солен кекс по принцип :)
    Страхотни!

    ОтговорИзтриване
  12. Такова НИКОГА не отказвам;)

    ОтговорИзтриване
  13. Супер пухени са,Пепи,като малки банички са!С ким най-много ще ми допаднат и на аромат!
    Прегръдка с пожелание за хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  14. Вълшебни мъфинчета, Пепи,
    чудесна рецепта, с много апетитен вид и наистина винаги удачни...
    А момичетата са страхотни...
    Поздравления и пожелания за вдъхновени, споделени и щастливи празници!

    ОтговорИзтриване
  15. Привет, направих мъфините, станаха страхотни и мъжа ми веднага ги уважи! благодаря за страхотната рецепта.
    Станислава

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Браво на него :) радвам се, че толкова бързо сте ги уважили :)
      Поздрави, Станислава!

      Изтриване
  16. Разкошни са, стават любима закуска вкъщи. Благодаря от сърце.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Браво, много се радвам, че са ви харесали :)

      Изтриване
  17. Много вкусни! Определено ще ги правя доста често, съпругът ми доста ги хареса :) .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ви е сладко :) Подсети ме, че не съм правила скоро, а тези дни ми трябват, за да събирам нещо за обяд на едното дете :)

      Изтриване
  18. Изглеждат толкова пухкави и вкусни. А моите въобще не се получиха . Станаха клисави и заминаха в коша.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Винаги така стават. Из ФБ имам и други снимки, когато съм правила, една приятелка също много редовно ги прави. Не знам защо при теб са се получили така, но преди време правех с каквото сирене имам в момента и се оказа, че е от вида сирене - имаше някое, което бе съвсем мокро и тестото остава клисаво.
      Мислех, че и тук съм писала, но явно другаде е било- когато купя сирене и ще ползвам за такива тестяни - осставям го поне 24 часа на кухненска хартия, нарязано на парчета да е, да се отцеди добре от излишната вода.

      Изтриване
  19. Получиха се супер. Мисля, че 45 мин. печене е много. При мен се изпекоха за 30. Премерих 315ml. '- 210 gr. брашно. :) Поздрави за чудесния блог.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, сега ще добавя горе мярката в грамове. Печенето зависи от големината на мъфините, както и формата, в която се пекат. В силиконовите ми се пекат доста по-бързо, в металната - по-бавно, но предпочитам металната да ползвам. Най-добре да се наглеждат :)

      Изтриване
  20. Анонимен6 юни 2015 г., 11:08

    Браво. Станаха чудесни на вкус и вид , но неможаха да се отделят от хартииките

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Солените мъфини по принцип се отделят по-трудно от хартиите - поне след 12 часа. Но има китайски хартиени капсули, които не са никак намаслени - просто са цветни хартии и дори сладките мъфини трудно се отделят от тях. Ако друг път правите - може да намажете формата с масло/олио и да поръсите с галета - така стават с хрупкава коричка пък.

      Изтриване
  21. Страхотни стават винаги! Правих ги няколко пъти и всеки път страшно се харесват! Спазвам точно пропорциите от рецептата, ползвам силиконови форми за мъфини и нямам никакъв проблем с отлепването. Благодаря за разкошната рецепта!

    ОтговорИзтриване
  22. Много вкусни.

    ОтговорИзтриване
  23. Радвам се, че ви харесват, дами :) Да ви е сладко! Упс, соленко :)

    ОтговорИзтриване
  24. Анонимен4 юни 2017 г., 16:19

    Много благодаря за рецептата. Кексчетата станаха чудесни, пухкави с хрупкава коричка.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Страхотно! ВКлючвайте ги в графа "любими"

      Изтриване
  25. Ще ги пробвам, но дали ще станат с друго брашно или овесени трици? Просто избягваме вкъщи бялото брашно. Иначе са чудесни вашите! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стават. Преди години бях заменила бялото брашно в къщи изцяло с типово, ръжено и пълнозърнесто. Ръженото смесвах с типово 1/3 части; пълнозърнестото с типово - 1/1 части и само с типово - почти всички тестени в блога, които ги има. И някои сладкиши :)

      Изтриване
  26. Благодаря за рецептата! Във всеки случай ти си последното, което твойте канибали ще излапат, след като им приготвяш всякакви вкуснотии!
    Аз ги направих с бекон, пекох ги 30 мин. без малко. Чудесни са!
    Още веднъж - благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моля :) пак заповядай. Смее ли някой да ми посегне :))

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...