25 септември 2013 г.

Най-вкусният печен заек :)


Доказано е, че през лятото денят е ама много дълъг.    Обаче денонощието въпреки това  пак е 24 часа. Така и не измислиха как да го  пораздърпат с часовете, че да стига за такива като мен, дето им се иска да е поне 30.  Не знам дали от  недостиг на часове,  или от силната топлина мислите ми се стопиха, но е факт, че цяло лято  отлагах това гостуване при Дарина
А когато ми отправи поканата, Коконича беше крайно непретенциозна като   каза „Стига ми и само печена пържола”.   :) защото и тя обича пържоли.  
Обаче аз май съм изредила всички пържоли, де що можеха да се изпекат, сготвят, или изпържат.  И естествено си пасувах безидейно с какво да и гостувам. Докато една вечер приготвих  такъв един заек с твърдото убеждение ,че ще го вечеряме аз и младежите, а авджи ще вечеря салата с добавки, тъй като на него  всеки  заек, сготвен  извън грънеца е сухо месо. И естествено ще си помрънка. Тъй като съм чирпанска снаха,  завета на Чудомир  „Жена ако не гълчи, а мъж, ако не мълчи” у нас е обърнат на 180* и  се бях подготвила да се подмазвам и със студена ракия за салатата.  
... Не се наложи. На авджи не само му хареса, ами още на другия ден споделил на колежки какъв страхотен  печен заек бил ял  този път.  Завалията, все едно друг път не е бил страхотен. 

Тогава ме осени прозрение, че с тази му рецепта можех да  гостувам на Кокона-Дари,  но поради късния час на заешката фотосесия снимките видяха бял свят само в отчетните теми във форума. А заека – наистина сочен, наскоро приготвих пак и по двете причини – да му се насладят пак човеците, пък аз да му направя по-прилична фотосесия. Е, не че успях  много с времето и този път, но пак е по-добре от миналия. 
Та ето го – Най-вкусния печен заек! 



Или 

печен паприкован заек със салвия. 


 Продукти:

1 заек (около, но над  1,5 кг) 

за „замазката”** 
50-60  мл соев сос
30-40 мл зехтин/олио 
2-3 фино пасирани  скилидки чесън
3 с.л.  червен пипер; 
2 с.л. брашно
1 ч.л. черен пипер (ако не обичате мааалко люто дори  – без него) 
1 с.л. горчица (едрозърнеста) 
1 ч.л. сол (на вкус)

2 х 100 мл. мл бяло вино  
60 гр. масло (1/2 пак.)
7-8  тънки ленти сланина, или суров бекон (не пушен!) 
5-6 стръка салвия*

Приготвяне:
* Заекът се нарязва на порционни парчета (8 бр.). 
* Подсушават се с кухненска хартия или с  мека кърпа без власинки.  
* Намазват се тънко с маслото. 
* Смесват се всички съставки за „замазката” – получава се гъста каша.
* Всички парчета месо се намазват  с нея (по-лесно и чисто е с гърба на някоя чаена лъжица, така и така ги използвахме доста в мерките горе).  
* Всяко готово парче се поставя в плик за печене – целият заек се събира в два плика; на един ред (пликовете поставени в тавата, в която ще се пече заека). 
* Върху всяко парче месо се поставя по една лента сланина, 2-3 листа салвия. 
* Оставят се за ~ 30 мин.  в хладилник.   
* Фурната се загрява на 200*; в пликовете си прибавя внимателно виното (затова е 2 х 100мл) и по 50 мл. вода и завързват.  Внимателно, за да не отмие подправките от месото :smile1:
* Тавата се поставя във фурната и пече на 200*, докато заври течността в пликовете – около 15 мин , след което градусите се намаляват на 160* и пече около час и половина (ако е „по-възрастен” заека – 2, 5 ч. с малко повече вода. 
* След като се извади тавата, пликовете се срязват отгоре, внимателно се избутва месото и соса от тях в тавата – внимателно, защото парата ще излезе от пликовете и може да изгори; отстраняват се парчетата сланина  и връща във фурната за още 6-7 мин. 



*Салвията придава приятно тръпчив вкус. Преди съм правила подобен заек с розмарин, който е не по-малко силен, но със салвия ни харесва много повече.  Подправките могат да бъдат по вкус, но аз препоръчвам да опитате със салвия :smile1: 
**Замазката  пази месото от изсушаване, докато се пече и то остава сочно. 

На гости на една Кокона :)

Странно име си избира човек, когато се регистрира по сайтове, форуми и разни виртуални местенца. Съдя по себе си :) но си се оправдавам, че моята първа регистрация я направи  младежът Н. и  така си остана.
Кокона не е толкова странно като име, но винаги го свързвам с едно отминало време и всеки път го асоциирам с Камелия Тодорова с чадърчето, по  улиците от "Търновската царица".  Днешната ми домакиня не знам колко е кокона в живота :) защото нямам такова усещане за нея. Не се познаваме реално, но пък често, да не кажа всеки ден, си "хортуваме" виртуално. Първо - водени от еднаквото ни хоби и най-вече - вкусове,  а второ......приятелче, с което приказките вървят доста извън тенджерите с манджа и ми е приятно. Надявам се някой ден тя тук, или аз-там :) да се запознаем на живо.  

Даре, хайде сега да се вземеш сега в ръце и да ми отговориш на поканата, която добре е отлежала :)  
За гостуването избрах един паприкован печен заек със салвия, който половинът кръсти на "най-вкусният печен заек" и се радвам, че се хареса от моята виртуална домакиня, тъй като с нея имаме еднакви вкусове към месото,  сладичкото и всичко тестяно :) все здравословни неща. 

Рецептата може да видите тук, при Кокона-Дари, или утре в блога :) 



19 септември 2013 г.

Чизи-чийзкейк....червен :) и солен.



Е, не пресолен, че да не се яде, но не е сладкиша чийзкейк, да се поясня. 
С две думи - солен чийзкейк.
Чизи - от подложката, която е от чизи-бисквитки - зелените опаковки. Щом има Орео-мъфини; кексчета и сладкиши, защо да няма  и чизи-чийзкейк ;D.
Важното е, че на едно девойче (и на мен, разбира се) много се хареса. И името, и предястието :smile1:,  тъй като тази солена картина е точно такова. 


Червеното цвекло е любим зеленчук от известно време у нас. Най-вече - на салата с моркови и на сокове, чийто целулозен остатък пак отива на дипове или на салата.
Моята пък любима рецепта с червено цвекло са яйцата, мариновани в сос от червено цвекло. Освен ефектните яйца, маринованото червено цвекло е чудесно за хрупане с всяка салата.
 




И се получи следната ситуация:  сезона е с много зелени подправки; излезе новата реколта салатен лилав лук; саксията ми с  бейби-чери домат е избуяла с червени плодчета; червеното цвекло на мама е вързало прилични глави;  открих доставчик на  пресни пъдпъдъчи яйца  с доказан произход от близко село. Освен това едното ни девойче е склонно към всякакви дегустации и ме подкрепя.
Е, това беше момента да реализирам  един плануван  солен чийзкейк с подложка от солени бисквити. Пък и трябваше да вложа някъде приличното количество пъдпъдъчи яйца, които мариновах.  




Винаги казвам, че Оня горе си знае работата и точно, когато мариновах яйцата,  видях във ФБ на една страница за карвинг (Artes com comida) картина от лилавия лук със зелени подправки. Те тук се сетих за Кулинарния  скрапбукинг , :smile1: патент на мъжЪт-на-Лулуто, възползвах се от всичко това и развих идеята така, както аз я виждах. 

Ето ми творението newsm03

Чизи-чийзкейк с червено цвекло 

   

Продукти  - формата е елипса, 22/16/10см.

За бисквитената подложка:
100 гр. солени бисквити Чизи 
100 гр. кашкавал
60 гр. (половин малко пакетче) масло
3 с.л. майонеза
по 1 с.л. ленено и сусамово семе

За розовия  пласт:
1 малка (200 гр.) глава мариновано червено цвекло*
250 гр.  крема сирене
100 гр. майонеза (~3 с.л.)
100 гр. заквасена сметана 
1 ч.л. желатин
1 скилидка чесън

За белия пласт:
200 гр. заквасена сметана
125 гр.(1 пак.) крема сирене
сол на вкус
1 ч.л. желатин

За украсата:

Копър, магданоз, чери домати, мариновани яйца (заедно с цвеклото), червен лук, може и цветни зърна пипер  


Приготвяне: 

Яйцата и цвеклото предварително се мариноват по тази рецепта, тъй като яйцата трябва да престоят в маринатата 12-18 часа (кокошите яйца повече, но тези са малки). 

* Цвеклото се изважда и подсушава на кухненска хартия. 
* Всички продукти за подложката се поставят в блендер/чопър и се мелят, докато се получат лепкави трохи. 
* Формата се застила със свежо фолио (найлонов плик) така, че да покрие дъното стените и остане по 3-4 см. извън нея. 
* Бисквитената смес се изсипва и притиска с лъжица плътно по дъното, да излезе въздуха от сместа и да се образува равномерно дебела кора/подложка. 
* Червеното цвекло се нарязва едро и заедно останалите продукти за розовия пласт (без желатина) се пасира - може до едноросна смес, но предпочетох да оставя цвеклото на дребни зрънца, за да може да се усеща :) 
* Желатина се сипва в чашка, с 2 с.л. студена вода и оставя да набъбне.
* Разтопява се на водна баня (или в микровълновата, но внимателно, на ниска температура, тъй като е малко количество)  и прибавя в розовата смес. 

* Разбърква се и изсипва върху бисквитената подложка. 
* Прибира се в хладилник за 2 часа. 
* За белия пласт се разбиват/пасират  сиренето крема и сметаната, посолява се на вкус и прибавя разтворения в 2 с.л. вода и разтопен, както другия, за розовия пласт. 
* Сместа се изсипва върху охладената  вече част  и прибира отново в хладилник за 2 часа. 
* Когато е напълно охладен и стегнат се украсява. 

* Преди да се нареже и сервира се хваща за останалите извън формата краища на фолиото, изважда и пренася в подходяща чиния с равно дъно. 
* Фолиото от единия край се усуква и подпъхва под бисквитената платка и така издърпва към (собственото :)) тялото, за да се извади. 
* Реже се със студен и остър нож, за да не размазва пластовете. 



Може да се остави и без украса.  На мен без друго зеленото ми пречи :girl_haha: а бейби-черито е декоративно.
Солена торта, тарта, чийзкейк, или както ще там да се нарече - ефектно и вкусно предястие е.
И ако на някого му изглежда дълго - не, не е. Просто се приготвя на 3 етапа, за по 5-6 мин. Дори украсата отгоре направих за 10 :) 











13 септември 2013 г.

Пилешки хапки със зеленчуци в омлет



Това с омлетите е само идея за сервирането им, че иначе   изглеждат доста разхвърляни :smile1:

Тук е рецептата за пилешките хапки със зеленчуци. (клик )

Вместо тях обаче, омлетите могат да се напълнят с пилешки хапки с топено сирене и сметана,  Пилешки хапки със зеленчуци в чили сос, или пак пилешки хапки, но и с кюфтенца при тях



Освен с горните задушени месца и зеленчуци, могат да се напълнят и с някакви свински такива - например това пържено свинско месо с карамелизиран лук; пилешка или свинска кавърма, или каквито и да са други дребни сготвени хапки месо. При нас в почти всички случаи, заради младите човеци има и гъби. Понякога - с повече зеленчуци, друг път - с по-малко. Видове - според наличните, или според желанието на ядящите ги. 


Най-важната част тук ми е омлета - не  познатия, пухкав и дебел, а тъничък, като палачинка, за да може да се сгъва добре :smile1:   - както при това свинско със звучното име  Ред хот порк омлет 

Най-доброто в случая на тази "рецепта" е, че докато се задушават  хапките някакви, паралелно, на другия котлон могат да се приготвят и омлетите.

за омлетите (6 бр.) :
4 яйца
2-3 с л прясно или кисело мляко
2   с л брашно и щипка сол 
мазнина за пърженето им


Приготвянето им е
* Разбиват се всички съставки за тях, подбира се тиган с по-широко дъно и налива по 2-3 л. от сместа, като се разстила хубаво по дъното - трябва да са съвсем тънки, за да са лесни за завиване и оформяне. 
* Готови са за по около 1 мин.



Дали ще се завият като фунийка, или на руло - въпрос на избор :)


5 септември 2013 г.

Доматен сос

      
За които в други случаи ползвам консерва-домат, набързо направена на сос,  или ако имам наличен домашен кетчуп - една от най-успешните ми wink3 ( умря ромката ) рецепта. Но  когато нямам готов ни сос, ни кетчуп, сърцето ме заболява, щом трябва да посегна на лютеницата, за да овкуси набързо някое обикновено доматено пюре. 
Затова, когато се видя с повече омекнали домати, веднага ги префасонирам в ей такъв доматен сос, който в домашни условия обикновено излиза не повече от 6-7 бурканчета.
Другата седмица, на село - повече. 



Една примерна пропорция  давам за 3 кг. домати.  за този домашен доматен сос 

трябват още: 
2-3 зърна карамфил,
2-3 зърна бахар
1 с.л. сол (или на вкус) 
2 с.л. захар (и пак на вкус - зависи от доматите колко сладко ще трябва, за да убие киселината) 
70-80мл. олио 
1 с.л. риган *
1 ч.л. стрита суха чубрица 
босилек и кервиз - по 5-6 стръка пресни
6-7 скилидки чесън

Приготвяне: 

* 2/3 от количеството домати се настъргва на средно ренде, а останалата 1/3 от тях  - белят и пасират** 
* Слагат се в тенджера, заедно със стръковете зелени подправки, зърната бахар и карамфил  и се изваряват, докато количество се редуцира наполовина. 
* Изваждат се стръковете подправки, зърната карамфил и бахар, а се прибавят солта, олиото (или зехтин), захар - ако трябва и изварява, докато соса се сгъсти ( тук вече си трябва разбъркване) и остане около 1/3 от общото количество. Това зависи от вида на доматите - колко са били месести. 
* Прибавят се фино пресованите скилидки чесън; стритите риган и чубрицата и се  вари още 3-4 мин. 
* Налива се веднага в сухи бурканчета, затварят и обръщат на капачката, както са горещи***.



* риганът ми тук е сух. Когато имам пресен, го слагам заедно с другите стръкове зелени подправки, да си пусне аромата и после го вадя. 
**доматите се пасират за кратко време - не докато изтръпне пасатора :) както аз правех преди и се чудих, защото сока, който се получава розовее от червените домати. При продължителното разбиване  в тях влиза много въздух, поради което си променят цвета. 
*** с обръщането на капачка нямам много доверие за консервите, тъй като пренасям от село до тук, после пращам пък другаде.... и ме заболява сърцето, когато трябва да се изхвърли дори частица от вложен и разнасян труд. Затова, предпочитам стерилизирането - тук са нужни 10 мин., но така запазването е сигурно. Когато ги обръщам на капачка, количеството е малко, ползвам у нас и обикновено за 1-2 месеца, а ги И съхранявам в хладилник. 

4 септември 2013 г.

Макарони на фурна

       Добрият стар тоталитарен десерт от столовете smile1 а десерт или сутрешна закуска - въпрос на избор. Еднакво вкусен е и топъл, и студен, но по моето скромно мнение е  най-вкусен с карамелизирана захар отгоре.  Най-доброто е, че като се направи една тава от него и закуската за 2-3 дни е готова.  Получава се добре с всяка паста (макаронено изделие),  макар да предпочитам тръбичките :) така малките цилиндри се изпълват с плънка и определено повече ми харесва. В тази публикация, макароните на фурна  smile1 са със спирали



Необходими са: 

1 пак. макаронени изделия по избор (400 г) 
4 яйца
~ 0.800 л. прясно мляко
~ 250-300 г сирене
80-100г краве масло 
1 ч.ч. захар ( на вкус) + 2-3 с.л. 


Приготвяне: 
* Пастата се сварява с щипка сол в 2 литра вода (според указанието на пакета - около 7-8 мин) 

* Оцежда се и се прехвърля в тавичка (30/20 см пр. )
* Прибавя се захарта и натрошеното сирене и разбърква. 
* Яйцата се разбиват и малко по малко към тях се прибавя прясното мляко.  
* С тази смес се заливат макароните. 
* Маслото се нарязва и нарежда отгоре върху пастата. 
* Поръсва се с останалите 2-3 лъжици захар. 
* Пече се на средна скара, в предварително загрята фурна на 180-190* градуса до леко златисто запичане отгоре (и карамелизиране на захарта smile1)

3 септември 2013 г.

Печена (почти) люта пъстърва И сос Айоли




Която трябваше да е люта, според книгата "500 ястия на скара на барбекю" но пък чак люто да ядем всички - не можем. Затова - лютото е само нотка тук, която може да се пропусне.

Пекох я във фурната, на хартия, а по книгата може да се изпече на барбекю, поставена на лист фолио.  На нас си ни хареса и така, в случая в апартамента няма къде да си палим барбекюто :)


Необходими са: 
3 бр. пъстърви - по около 300-350 гр. 
връзка магданоз 
1-2 скилидки чесън 
парче хрян, колкото кутре 
кората на 1 портокал 
1 лимон 
2-3 с.л. соев сос
по 2 с.л. разтопено масло и зехтин
1-2 с.л. сусам
1 ч.л. червен пипер (лют по желание) 
сол и черен пипер 



Приготвяне: 

* Рибата се почиства, срязва по гръбнака от главата до опашката и разтваря по корем :)   
* С остра вилица или шишче се пробожда кожата и на няколко места. 
* Магданоза се нарязва на ситно;
* Маслото се разтопява в малък съд (касерола) и към него се прибавят соевия сос, зехтина, солта и пиперите; настъргания  хрян и пасираните скилидки чесън; настърганата (само оранжевата част) кора от портокал; кората и сока на лимона; 2/3 от магданоза. Съда се отмества от котлона, докато се охлади маринатата. 


* Прехвърля се в широка чиния, в която може да се събере цялата риба - потапя се от двете страни в маринатата  и прехвърля в друга чиния. Така и с останалите риби, нареждат се една върху друга, завиват се със свежо фолио (найлонов плик) и прибират в хладилника за 20-30 мин.    
* Преди печене се отцежда от маринатата, поръсва се с  по щипка-две сусам и нарежда в тава, на хартия за печене. 



* Пече се за 8-10 мин. в предварително загрята на 200* фурна. 
* Веднага, след като се извади от фурната се поръсва с още малко магданоз и още малко цитрусови кори :) 

И тъй като пъстървата е сравнително суха риба, много добре и подхожда сос Айоли. Независимо дали с олио, или със зехтин  - все си е тежък сос smile1 . 

Най-мързеливия вариант е да се разбъркат с вилица: 

100 гр. майонеза;
1 ч.л. горчица 
1 с.л. лимонов сок и щипка сол. 
По-вкусният (и почти толкова мързелив) е  да си го направим сами: 
2-3 ск. чесън
100 мл. зехтин/олио 
1 жълтък 
1 ч.л. горчица 
1 ч.л. сок от лимон.

Всичко това в купата на пасатора и след минутка сос Айоли е готов. 




2 септември 2013 г.

Магически шоколадов сладкиш



Според Петя, която преди десетина дни показа  този сладкиш е Бърза шоколадова пита  - черно шоколадово изкушение, нещо средно между брауни и шоколадово суфле, което дори на следващия ден  е сочно.  Много точни определения :) 
А ние веднага му сложихме и  "магически" у нас, тъй като с недоверие го гледахме как се пече след това количество нес кафе, което изсипах върху кексовата смес.
Явно рецептата ще обиколи доста блогове, но няма начин да пропусна да споделя тази шоколадова бомба. И невероятно за мен - но нищичко не съм променяла от рецептата (за да не разваля магията smile1 )
Петя, сърдечно благодаря за споделената рецепта! flower






Необходими продукти: (правоъгълна форма с размер26/15/10 см. или кръгла с d 22/24см)

2 ч. л. нес кафе
375 мл. вода ( тези мл. не са за притеснение, тъй като на мерителните кани има отбелязано 3/8, което е точно 375 мл. )

130 + 130 гр захар**
25 + 25 гр какао

90 гр масло
60 гр черен шоколад

100 гр брашно
1 пак. (10гр)  бакпулвер
70 мл  прясно мляко
1 жълтък
щипка сол
2 ванилии

Приготвяне:

* Фурната се загрява на 190* (180* с вентилатор)
* В мерителната кана се налива водата и прибавя нес кафето. Разбърква се.
* В купа, или на хартия се смесват едните 130 гр. захар и какаото.
* Брашното се смесва с бакпулвера, ванилиите и солта***
* Маслото и шоколада се разтопяват на водна баня или в микровълновата фурна в по-голяма купа (около литър обем, тъй като в нея се объркват смесите).
* Към тях се прибавя какаото, жълтъка, останалите 130 гр. захар и прясното мляко.
* Разбърква се, докато ги поеме.
* Прибавя се и отделеното брашно и разбърква добре – получава се кексово тесто.
* Формата за печене  се застила с пекарска хартия така, че да има и по стените и.
* Изсипва се кексовото тесто и разнася равномерно по дъното.
* Върху него се поръсва отделената захар с какао – тук се получава пласт около 2 мм.
* И върху този пласт се поръсва магията smile1 пардон, водата с кафето. Не се притеснявайте, тя се разпределя по цялата повърхност равномерно.
* Пече се в загрятата вече фурна за 50 мин. Фурната се изключва, отваря се вратата и сладкиша се оставя вътре до пълното му изстиване. 


Може да сервирате с топка сладолед или с плодове, Ние му се насладихме с лъжица  заквасена сметана.

** В оригиналната рецепта на Петя част  от захарта е кафява.

***Солта може да се пропусне, но според мен щипката сол в шоколадови сладкиши повече подчертава вкуса на какаото и кафето. 
(останалата част от фотосесията -довечера, не, че е много по-различна :) 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...