7 март 2015 г.

Шишчета от агнешко месо


     Няма човек, който да остане равнодушен към шишчета, нали? Независимо дали са месни, плодови, или зеленчукови, удоволствието тук е на всяка хапка:  зеленчуковите - поели ароматите на подправки и зехтин, докато се пекат; плодовите - малки, сладки хапки, поели още сладост от облелия ги мед или свежест, от топката заквасена сметана, която ги гарнира; рибните - носещи аромата на море. Но няма такива сочни и ухаещи на подправки хапки  като месните шишчета, особено ако  са печени на скара на жар и ако между късчетата месо са нанизани лук, чушка, или гъбка, за да допълнят съвършенството на картината, която изпълва съзнанието на всеки човек,  обичащ да яде месо. 
   

      За да направим перфектните шишчета, трябва да имаме предвид няколко неща: 
- месото трябва да бъде прясно, не замразявано; крехко - без сухожилия, ципи, мазнини; 
- кубчетата месо да се режат с приблизително еднакви размери;  напречно на мускулните влакна; независимо колко са големи парчетата месо, за да могат да се изпичат равномерно
- месото да се маринова за мининум 2-3 часа, и трябва да изберете комбинация от съставки, която да ви е любима. Аз обикновено ползвам зехтин/олио, соев сос, твърд алкохол за агнешко и свинско, лимонов сок за пилешко и риба; горчица или мед, подправки.... 
- много удобни са да се приготвят предварително - от предишна вечер, или сутрин, преди работа и вечерта ще бъдат доволно овкусени и мариновани и ще трябва  само да се изпекат за вечеря. По възможност на скара на жар, но тъй като не всеки има възможност - грил тигана, или електрическата скара вършат  добра работа. 


      Мога да кажа, че много и разнообразно месо хапваме в къщи, но винаги, когато отидем някъде из Родопите с удоволствие опитвам от техните агнешки пържоли или шишчета. Страхотен вкус има за мен агнешкото месо, печено на скара, макар моите човеци да не споделят тази ми страст към агнешкото въобще. Ако знаете с какви вкусни агнешки суджуци пък съм израснала :nyam:. Затова този път първото ястие, което реших да приготвя с прясното агнешко, с което тати ме зарадва, бяха шишчетата. 


Продукти  за ~ 800г агнешко месо: 

2 с.л. зехтин
2 с.л. соев сос
2 с.л. ракия/водка (твърд алкохол, премахва миризмата на агнешкото принципно) 
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. чесън на прах 
1/2 ч.л. черен пипер
1/2 ч.л. кимион
1 голяма глава лук 
2-3 гъби за желаещите :) 

Приготвяне: 
* Месото се нарязва на хапки,  приблизително еднакви по големина.
* Поставя се в купа, а към него се прибавят всички други продукти. 
* Лукът се срязва на 8 части (радиално) и се разделя на отделните листи - трябва да бъдат с големина на парчетата месо.
* Поставя се при месото, обърква се добре, купата се покрива с лист свежо фолио (или поставя в торбичка) и прибира в хладилника за поне 2-3  часа. Най-добре - за 24 часа :)
* Късчетата месо се нанизват на шишчета за печене.  Тук-там между тях се поставят парчета лук и гъба. 
* Пекат се на загрятата вече скара от четирите страни.
* Сервираме ги веднага, докато са още горещи с приготвената гарнитура. 




14 коментара:

  1. Вкусотия! Да е жив и здрав татко ти, Пепи, все така хубаво да помага, а ти вкусно да продължаваш след него. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотни!
    И половинката и баща ми са почитатели на агнешкото, ще ги зарадвам май скоро :-)
    Прегръдки, Пепинко!

    ОтговорИзтриване
  3. Аз пък видя ли в менюто на читавите заведения агнешки шишчета, веднага си поръчвам. У дома изглежда агнешко мога да открия само по Великден, което никак не ме устройва. Едвам устоявам, Пепчо!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В тукашните заведения мнооого рядко виждам агнешки шишчета, Мъхче, поради тази причина и тук не поръчвам. Нещо не се тачат. Само в Родопите си позволявам да си купуваме.
      Поздрави и хубав празник на теб!

      Изтриване
  4. Страхотно изглеждат.

    ОтговорИзтриване
  5. Пеп, не е ли твърде рано за агнешко, на село агнетата(козлетата) тепърва се раждат...дори за Великден няма да са "готови".
    Въпреки, че доскоро агнешкото и у дома беше в изобилие, никога не съм правила или опитвала това месо на скара...затова ще си дръпна от твоето само за праба едно късче, пък после ще видим:))
    Хубав празник
    Що си снимала Мишо:)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Щото не ми дава и аз нарочно :)
      Не е рано, Веси за агнешко, нашите до средата на декември се бяха родили всичките :) сега най-дребното е поне 20кг. Ама и тати хубаво ги гледа. Иначе тия неща си зависят от овцете, от коча, от овчаря... нали знаеш :)

      Изтриване
  6. С удоволствие бих си хапнала, отдавна не съм опитвала агнешко! :) Пък и ти си майсторката!
    Успешна нова седмица, Пепа!

    ОтговорИзтриване
  7. Разкошни шишчета,аромата се носи чак до мен,Пепи!
    В предходната публикация пропуснах,затова ще кажа тук - честит отминал вече празник,все така обичана и ценена бъди,много усмивки да огряват лицето ти и поводи да се чувстваш щастлива!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти много, мила Роси за пожеланията!
      Аромата е най-добър, когато месото е печено на жар. Следващия път ще е :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...