19 май 2015 г.

Сок от бъз (свирчовина)


     Да му пийнем по един :) сок от бъз.
     Сокът от бъз е една от най-разхладителните напитки през лятото. Лошото е, че се прави точно в определен, твърде кратък  период, когато е цъфнал (сърчовина - онзи, дървовидния)  и докато започнат жегите през лятото той е свършил :smile1:. И с него, признавам си, до сега се е занимавал авджи Стоев, а аз се явявах само като доставчик на суровините. Този път е мой ред :smile1: направих го,  дегустирах преди малко и с удоволствие споделям неговата рецепта за сироп от бъз. Ароматен и разхлаждащ, с парченца лимон и няколко бучки лед. Сиропът издържи с месеци, ако му се прибавят няколко зърна синап в бутилката и запечата. Ще пробвам, пък може и да издържи.... до лятото. Може да се разрежда и с чиста вода, но пък удоволствието е двойно, ако си го разредим с газирана вода. 




Пропорциите за приготвяне на сиропа явно са различни - кой каквото е записал, защото ние намерихме и мои записки, които са с по-малко цветове на литър вода, но  там определено аромата ще бъде по-слаб. Пък и защо да променям рецепта, която е харесвана през годините :)  А от количеството вложена захар зависи колко ще си го разредите :)  Давам пропорциите за една доза, нищо, че аз направих три. 
Цветовете от бъз не съм ги измила, тъй като съм ги набрала от съвсем екологично чисто място - няма промишленост, няма селско стопанство, само пчелички :) и чист,  боров/горски въздух.  Но ако сте ги набрали от не такова идилично място, няма да е лошо да ги измиете внимателно със студена вода. 



40 прясно набрани цвята от бъз
3 л. вода 
2 лимона
2 пак лимонтозу (по 10г) 

захар 





* Цветовете от бъз се заливат със студена вода.
* Прибавят се лимоните, нарязани на кубчета - големи около 1 см. разтворената в малко вода лимонена киселина.  

* Оставя се   на хладно място да престои 48 часа, през които се разбърква няколко пъти (5-6 примерно) 




* Прецежда се през тензух, или два пласта марля - сместа от съцветия и парченца лимон се изстисква хубаво. 

* Измерва се чистата  течност  и се прибавя захарта - на 1л. вода - 1,5 кг захар (по рецепта беше 2кг, но ги намалихме, за да се усеща повече аромата на бъза). 
С дървена или пластмасова (!!!не метална) бъркалка/лъжица  се бърка, докато захарта се разтвори напълно. 
Сиропът (бъзовият концентрат) е вече готов. Налива се в стъклени бутилки, затварят се и се съхраняват на хладно място. 


Преди употреба концентратът се разрежда с обикновена, или газирана вода на вкус, може да се прибавят резени лимон и лед :)  и се сервира. 




57 коментара:

  1. Много хубава рецепта, ще я опитам задължително. Мислила съм за съхранение, ще опитам със синап! Моята рецепта е за готова напитка. Преди години сме слагали зърна ориз за да се газира. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, ориз за газиране, но трябва да е на студено и да се консумира бързо :) Че иначе май гърмят :)
      Поздрави и на теб!

      Изтриване
  2. И ние почти по същия начин го прави, Пепи! Страхотен сироп :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Страхотен е, да. Сега направих кубчета на лед от него, с лимончетата вътре (както с лофанта) и .. абе много добре върви :) нищо, че не е такава жега още.

      Изтриване
  3. Много любим - ароматен, вкусен, освежаващ и събуждащ детските ми спомени. Прегръдка, Пепи! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Възраждай детските спомени, Еви, докато все още има бъз :)
      Прегръдка и за теб!

      Изтриване
  4. Ооо, колко обичам само! Пепи, чудесно си го представила! Пийни едно и за мен (от това поне пия, ама без газираната вода). :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Ние също сме любители на тази разхлаждаща напитка, но при нас бъза още не е цъфнал :)
    За още по-голям аромат при сервиране в каната слагам и клонка маточина.
    Поздрави, Пепи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Видях те вече, че и сорбе си направила :) Много хубава идея е, аз просто замразявам на кубчета с парченца лимон вътре и пускам във водата.
      поздрави ина теб, Хриси!

      Изтриване
  6. ❤ه° ·.
    Passei para visitar seu blog.
    Tenho uma árvore de sabugueira mas não sabia que pode fazer uma bebida refrescante com as flores.
    Amei seu blog e suas receitas.
    Beijinhos.
    ╰✿づ

    ОтговорИзтриване
  7. Любим! оят още малко и ще цъфне. Ха, наздраве с един сироп от бъз, Пепчо!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Направо се изненадах защо при нас е цъфнал толкова рано :) Като гледам надругаде - сега цъфти. Пък аз така направих още една двойна доза :) Наздраве, Мъхче!

      Изтриване
  8. Пепи,пак да кажа,че с този сироп ме връщаш в много,много стари спомени,почти вече избледнели,наистина е божествен този сироп!Поздравления и за двама ви с Авджи за приготвянето му и чудесната рецепта!Да ви е вкусно,сладко и наздраве!Ведър ден,другарче мило! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. благодаря ти, мила Роси! Една страхотна седмица, наситена с емоции отминава при теб, пожелавам ти спокойни почивни дни!

      Изтриване
  9. Мноооого ми харесва...,
    обичам финия аромат на бъз и това е една страхотна рецепта!
    Благодаря ти, Пепи, поздрави и хубави майски празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. и аз благодаря, Диди! Хубави и спокойни почивни дни на теб!

      Изтриване
  10. не ми е ясно клоко цвят от бъз се слага - пише 40, но цялото бяло клонче като се откъсне се брои за 1 , или се отделят цветчетата, моля да ми отговорите, благодаряв

    ОтговорИзтриване
  11. Цялото бялото, до листата
    Има големи но има и малки, а колкото повече е цвета, толкова по ароматен е сока

    ОтговорИзтриване
  12. Обожавам го това, Пеп, ама няма от къде да си набера...(тук рева...)Моята рецепта е подобн, но от години не съм правила, преди съхранявахме в мазето и си остава и за зимата, нищо му няма, захарта явно ми е повече и тя е консерванта! В тъмни бутилки от бира!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. при вашите няма ли, Веси? Като си ходиш там, разгледай се, ние намерихме и на двете села, пък докато пътувах на една екскурзия около пътя просто преливаше от цъфнал бъз.

      Изтриване
  13. Уф, писах, писах, но ми се изгуби коментара. Извинявай, ако се дублирам, Пепи! Сиропът се получи чудесен! Благодаря за напътствията и споделената рецепта! Намалих още малко захарта, защото се оказа, че грешно съм си сметнала необходимото количество. Дано успеем да го изпием преди да се развали. Заел ми е целия хладилник, що бутилки и буркани напълних... :)

    Спокойна нощ и прекрасен, слънчев и усмихнат петък!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тука е! Не се притеснявай, ще го изпиете. Ние първата доза почти я приключихме, направих втора и направо прибрах в килера. Сложих и синапа, дано да издържи.
      Поздрави и на теб и ххубави почивни дни!

      Изтриване
    2. Пепи, каква е тайната на синапа?

      Изтриване
    3. стабилизира напитките, Таня, консервант е.

      Изтриване
  14. Пепи, скоро опитах нещо чудно, което се прави със сироп от бъз. Препоръчвам горещо: http://www.hugococktail.com/en/recipe-hugo-cocktail
    ПС всяко пенливо вино става, има доста прилични и нескъпи вече и в БГ

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. о да, няма да е просеко, но сега ще ида да бръкна в шкафа, има скрито аз :) Пък ако им хареса (а то ще, май само аз го пия чист) само гледай как няма да стигне до есента дори :) Благодаря ти, Роси, златна си!

      Изтриване
    2. Пеп, много е хубав тоя Хуго, вярвай ми :) наздраве и като си дойда, ще забъркаме една кана, ако не ти е свършил бъзовия сироп !

      Изтриване
    3. Хе :) че на теб ако не вярвам на кой друг :) Надявам се да останат от скритите бутилки, затова направих и още една серия :) Само си ела :)

      Изтриване
  15. От къде се купува синап, не знам какво предствлява, моля обяснете ми, благодаря

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Синапа е хардал. Черния се купува от аптеката, белия - от хранителните магазини, при подправките.

      Изтриване
  16. Моля, по колко синап се слага И ОТ КОИ ВИД?

    ОтговорИзтриване
  17. Бял слагах, по една щипка с 3 пръста. Но пак си иска съхранение на студено място - в хладилника.

    ОтговорИзтриване
  18. Правя го всяка година,точно сега му е времето :) моята рецепта е 15/1/1/1 15 цвята бъз,литър вода,килограм захар и 1 лимонтузу / това е за една доза/.Затварям го в каквито шишета имам,не го затоплям ,просто наливам и ми издържа до другата година докато дойде време пак да правим сироп от бъз.Иначе технологията е Слагам цветовете,отгоре водата и го оставям за 24 часа,после слагам захарта и лимонтузуто и бъркам докато се поразтвори захарта.

    ОтговорИзтриване
  19. Чудесен е сокът! Не ми е ясно обаче защо да не може да се разбърква с метална лъжица? Това означава ли, че не може да се накисне в тенджера/ която също е метална/?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не знам защо, така пише в книгата, а Мише ме проверява мен :) та изпълнявам. Аз накисвам в такава, с покритието.

      Изтриване
  20. Здравейте, за пръв път опитвам тази рецепта. Захарта се разтваря много бавно, Вие варите ли сиропа?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ЗДравейте, извинявам се, че сега виждам въпроса. Захарта се разтваря бавно, не го варя. Прибрах го във фризера, след като се разтвори захарта.

      Изтриване
  21. Здравейте, направих сиропа по рецептата точно както е оказано. Тъй като имаше коментари, че може да се държи на тъмно в стъклени бутилки ги прибрах така, защото нямам толкива място в хладилника. Два дни по—късно течността е лигава и газирана. Развалил ли се е сиропа? Няма подобен вкус.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не, но ще се развали, ако продължи да стои. Явно не му е достатъчно студено, при мен миналата година имаше същия проблем, защото бяхме пълна къща и все някой навираше глава в хладилника. Една приятелка го заварява в бутилките, или в буркани, ако имате възможност - направете го. Аз нямах толкова стъклени бутилки и напълних в бутилки 0,5л. от кока кола и сложих във фризера. Ще вадя по една. Ако имате фризер - слагайте там.

      Изтриване
    2. Благодаря. Сварих цялата партида за 10 мин. Сега го чакам да изстине и пак ще го затворя в бутилките. Дано не съм го развалила, че е много вкусен :)

      Изтриване
    3. Не така, вари с е затворен в бутилки или в буркани. няма смисъл да го варите и тогава да го наливате в бутилките в бурканите. Пак може да се развали така

      Изтриване
  22. Според мен няма да се развали, като е сварен предварително и после разлят. Миналата година варих така сироп от дренки, след което го разлях и запечатах в бутилки от шампанско и бурканчета, и си беше добре с месеци. Друг въпрос е дали не намалява аромата на бъза и затова се препоръчва студена обработка. За всеки случай разделих сиропа на три части- 1. В пластмасови бутилки във фризера 2. Без варене в запечатани бутилки на тъмно 3. В малки бурканчета, които запечатах и после варих10- Тина минути.
    Ще споделя резултата от "клиничното проучване с три рамена, отворено"

    ОтговорИзтриване
  23. Здравей Пепи, тъкмо заложих цветовете и се чудя, дали не може да го загопля до 70-тина градуса , да се разтвори захарта и веднага да го налея в шишета и като затворя да го обърна шишето, та от топлината уплътнението на капачката да направи вакум?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. не знам дали няма да си Изгуби свойствата така , аз го замразявам в годинки от PVC 0,5 литра И така издържа най-добре

      Изтриване
  24. Дали ще стане ако захарта се замени с мед?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С меда бързо ще ферментира

      може да си сложите малко количество мед и да си го изпиете за една седмица

      Изтриване
  25. Рецептата ви е страхотна ,запечатах в буркани четири дози и сега подготвям още шест . Заварявам ги около 10 мин.С 40 цвята става превъзходен.Благодаря за рецептата и успех на всички в приготвянето.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ехе, браво на Вас! Ще имате сок за зимата!
      Да ви е сладко!

      Изтриване
  26. 1 л течност плюс 1,5 кг захар какъв обем заемат?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не мога да кажа точно, никога не съм мерила, защото не съм правила малка доза с 1л прецедена течност преди, излизаше по пет шест литра, а после като започвах да го пълня събирах всякакви мл бутилки . Сега правя сок за бързо пиене и е малко; като сок, не сироп и подслаждаме с мед

      Изтриване
    2. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
  27. Благодаря, Пепи. Като не си записвам, сега не помня колко направих миналата пролет. Остана ми и се чудя дали да правя нова доза. Поздрави! :*

    ОтговорИзтриване
  28. По този начин правя сиропи от всякакви плодове. Пълня до горе стъклени бутилки от алкохол и оставям на хладно. Захарта е 1:1.5 или 1:2. Стои с години.

    ОтговорИзтриване
  29. Здравейте, на различни места срещам различни рецепти. Моят въпрос е кога се слага лимонтузуто - докато киснат цветовете 48ч, или след това заедно със захарта? Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  30. Здравейте, кога се слага лимонтузуто - заедно с цветовете докато киснат 48ч, или след това заедно със захарта? Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори

    1. * Цветовете от бъз се заливат със студена вода.
      * Прибавят се лимоните, нарязани на кубчета - големи около 1 см. И разтворената в малко вода лимонена киселина. "
      Написано е в рецептата 😉

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...