25 октомври 2015 г.

Гужер


или иначе казано Соленки от парено тесто със сирена. Наименованията на различните продукти от парено тесто съм ги "бистрила" тук при профитеролите. Простичко обяснено са соленки от парено тесто със сирене всякакво, които за пръв път правих по рецептата на Ели, но тези соленки си имат наименование - гужери; гужер.  Малки пухкави хапки, които са още по-вкусни, ако се и напълнят с някаква плънка. Пак със сирене например :) Чудесни за закуска, за хапване с чаша вино, или със бира. За пикантност могат да се поръсят с лют червен пипер преди печене, което рядко правя - обикновено поръсвам със семена някакви. 


Продукти за тестото - дозата е за две тави на фурната:

200 мл прясно мляко 
100 мл вода 
150 г масло 
щипка сол 
300 г. сирена - тук са кашкавал, овче сирене, чедър и кефалотири (гръцко твърдо, подобно на пармезан). Каквито и да са сирената - трябва да са твърди. 
5-6 яйца.
 2 чаши  / по ~ 240 мл /  брашно

По желание: 
1 яйце за намазване  
семена за поръсване - мак, ким, сусам 




Приготвяне: 
* Водата с млякото  и  маслото  с щипката сол  се кипват в дълбока и висока тенджерка;
* Отмества се от  котлона. 
* Брашното  се прибавя  на 2-3 пъти  и бърка с дървена лъжица или шпатула , докато започне да се отлепва от стените на съда и се събере на топка. 
* Оставя се  да изстине  и   едно след друго се прибавят яйцата, като след вяко се разбърква добре, докато го поеме - най-лесно е с миксер, но мое и с тел за разбиване на яйца.  
* Прибавят се настърганите сирена и обърква с лъжица. 
* Фурната се загрява на 220* 
* Тавите за печене се застилат с хартия, или намасляват. 
* С шприц или лъжица се оформят топчета върху хартия за печене. 
*  Намазват се с разбитото яйце, поръсват със семената - така връхчетата от шрпицоването се притискат леко надолу и не изгарят при печене. 
* Пекат се в предварително загрятата фурна до зачервяване .
* Оставят  да изстинат напълно. Могат да се напълнят топли - с шприц с тънък накрайник, а могат и студени - като се цепнат през средата. Всякак са вкусни :) Плънката тук е крема сирене с подправки.  



21 октомври 2015 г.

Картофено пюре с гъби и кисели краставички


      Това картофено пюре е просто едно подмазване към големите деца у нас, обичащи много гъбите  И вариация на картофено пюре с кисели краставички на по-малката госпожица, така че всички са щастливи и доволни от вкуса на новото картофено пюре. Аз самата не очаквах, че така добре ще ухае на гъби това пюре. 

Ориентировъчно продуктите са следните:
1 кг. картофи
6-7 кисели краставички
~200 мл. топло прясно мляко  
80 г. масло
200г гъби 
черен пипер  и щипка-две сух копър
2-3 скилидки чесън 

Приготвяне:
* Краставичките се отцеждат и настъргват на ситно ренде. Изстискват се с ръце от маринатата - да останат колкото може по-сухи.
* Картофите се белят и варят цели  в подсолена до пълното им омекване (пробват се с вилица - ако влиза леко, готови са). Когато са готови се прибавят почистените цели гъби  и варят още 4-5 мин. 
* Изваждат се гъбите и изцеждат от водата - с ръце :) изстискват се малко, да излезе голямата част от водата им. Нарязват се съвсем ситно. 
* Скилидките чесън се пасират/счукват фино с щипка сол. 
* Водата на картофите се изцежда и в тях се поставя парчето масло и налива малко (1/4) от млякото. 
* С ръчния пасатор за картофи (оня уред с дупките - ръчна преса) :)  се намачкват много добре - така, че да не остават зрънца картофи.
* По малко се налива прясното мляко и пак разбърква.....  , докато сместа стане пухкава. 
* Към нея се прибавят гъбите, краставичките, чесънът, подправките и всичко разбърква много хубаво.
* Държи се на топло място до момента, в който ще го сервираме :) 




16 октомври 2015 г.

Бисквитена торта с маскарпоне и боровинки


     Това е най-вкусната бисквитена торта. С маскарпоне и боровинки. Май е излишно да казвам, че е вкусна и с друг плод (сладко от друг плод по-скоро), който е дребен, или ситно нарязан, за да се усеща като допълнителен акцент в тортата, а не да бъде основен вкус с едрите си парчета плод. Но лично аз съм правила само с боровинки и замразени малини, които лесно се начупват. Бисквитените торти са едни от най-бързите за приготвяне и винаги могат да се направят с какъвто крем харесваме, но у нас вариантите са два - бисквитена торта  с млечно-масления тоталитарен крем и бисквитена торта с маскарпоне. Най-лошото при тях е,  че трябва да постоят няколко часа на усамотение в хладилника, далеч от любопитни очи и ръце.   
Необходими продукти (тава с размери ~ 30/20 см) 
пакет обикновени бисквити ~ 300 г (не много дебелите, ползвам Петит бьор на Житен дар или Престиж) 
за накисване ~ 200 мл прясно мляко 

За крема: 
1 пак пудинг с варене (или 4 с.л. царевично нишесте и ванилия)
400 + 100 мл прясно мляко 

6-7 с.л. захар 
3 с.л. масло 
2 жълтъка 
~ 400 г маскарпоне 
~ 250 г заквасена сметана 

боровинково сладко, или боровинки 

Приготвянето започваме от крема с нишестето :) 

* В малка тенджера, или касерола се кипват 400-те мл. прясно мляко заедно със захарта. 
* В купа се разбиват двата жълтъка, заедно с нишестето и 100-те мл прясно мляко. 
* Прибавят се съвсем внимателно към тихо къкрещото мляко на котлона и бърка енергично, докато сместа се сгъсти. 
* Отмества се от котлона и прибавя маслото; бърка се често, докато крема се охлади напълно. 
* В друга, голяма купа с вилица се смесват  сиренето маскарпоне и заквасената сметана ( в никакъв случай с миксер). Лъжица по лъжица се прибавя от напълно изстиналия млечен крем и бърка, докато двата крема се смесят напълно. 
* На дъното на тавата се разстила тънък пласт от крема. 
* Върху него се нареждат потопените за 2-3 секунди в прясно мляко бисквити. 
* Следва отново ред крем, ред бисквити, ред крем........ най-отгоре разбира се трябва да остане плътен пласт от крема. Някъде по редовете  бисквити се нанася тънък пласт от  сладкото от боровинки, разредено с маааалко коняк :) или вода - толкова, че сладкото да се превърне в сос. При липса на боровинково сладко,  а наличие на боровинки - последните се кипват с малко вода и захар за няколко минути, докато се получи боровинков сос. 
* И тук е моментът, в който тавата трябва да се прибере в дъното на хладилника, далеч от любопитни очи и ръце. 

Може да се нареже на квадратни парчета и сервира, защото за 6-7 часа престой в хладилник бисквитите поемат влагата от крема и тортата стои стегната, но за разнообразие може да се сервира на топки, с лъжицата за сладолед, където да се виждат пластовете от бисквити, маскарпоне-крема и боровинки :give_heart::give_heart:


ПП: И със сладко от ягоди, сладко от портокали и орехи 





12 октомври 2015 г.

Пилешки филета в прошуто със запечен камамбер


      Вече няколко пъти споделям за неустоимо вкусните  комплименти, които екипът  на Lidl ми прави от време на време  - от онези подаръци, които винаги са изненада и предизвикателство да приготвиш нещо с продуктите от красиво подредената кошница. Преди два дни една млада дама ме зарадва на работното място с такава кошница-подарък от Лидл България - топли, уханни хлебчета, сирене и прошуто. Който чете по-редовно тук знае, че прошутото е  мой любим продукт :) и ако не работех с клиенти, веднага бих се скатала, да си отчупя краищника на хляба и да го напълня с лентите прошуто. Задоволих се само с топлия, ухаещ на масло кроасан. Е, и краищник хляб, но набързо, с шарена сол. 


А това е моят отговор на предизвикателството на Лидъл, за който не се чудих много, тъй като опаковката прошуто сама подсказваше какъв да бъде. Имаме ли прошуто, то задължително трябва да завие някаква мръвка, да се подправи със салвия и да се изпече. 5-ти закон на Пепа, откакто откри салвията като подправка.  :girl_in_love: 
Сиренето камамбер трябваше да бъде завито в кори  за баница и запечено с плодове, но се оказа, че наличните кори са свършили, а в дъждовния ден желаещ за магазин не се намира. Така ароматния камамбер, чиято пикантна нотка се балансира от сладко-киселия вкус на  конфитюра от червени чушки стана чудесно допълнение за тези 

Пилешки филенца в прошуто със запечен камамбер и конфитюр от чушки



Необходими за 4 порции: 
2 бр. пилешки гърди - пеперуда
12 ленти прошуто
~1/2 кутия камамбер
листа салвия
готов конфитюр от червени чушки, или сладко от боровинки
хлебчета с маслини, или други питки, чабати, франзели

1-2 лъжици зехтин,  щипка риган


Приготвяне: 
* Всяка пеперуда пилешко месо се срязва на две части, а всяка част -   на 3 ивици по дължината.
* Не се подправят с нищо; завиват се в лента прошуто, в която се поставя листенце салвия и оставят така в хладилник за 20-30 мин. Пикантния вкус на лентите прошуто прониква в нежното бяло пилешко месо.
* Сиренето се нарязва на триъгълници с големина по желание.
* Питките се срязват на две плоски части.
* В тиган се загрява зехтина, поръсва се ригана и питките поставят върху него със срязаната част надолу. Не трябва да се пържат, а да се запекат за 1-2 минути с малкото мазнина.
* Изваждат се в чиния.
* В същия тиган се запичат от двете страни пилешките пурички, а когато са готови се изваждат върху запечените вече питки - така и те поемат от аромата на прошуто и салвия.
* И пак в същият тиган се запича сиренето, от всички страни, докато хване коричка и замирише на печено сирене :) Изважда се и веднага гарнира с по лъжица от конфитюра от чушки.

Ако не обичате това ароматно сирене като едно от девойчетата ми, гарнирайте със салата.



9 октомври 2015 г.

Огнена смес като сос за месо, или Оряховски специалитет


      Цяло лято се каня да правя прочутия зелен сос салса верде за някое печено месо, но лятото изненадващо :) бързо се изнесе. Пак се отчитам с нещо зелено :wink1: което не докарах съвсем  като оригинала.  Този сос - апетитка, лютивка, или както е в оригинал Оряховски специалитет, девойчето Г. донесе миналата зима от колежката си за дегустация - доста лют :heat: и сладко кисел, за намазване на разни меса (попаднахме на снаха, така да се каже, с еднакво мислене за месото, като нашето). 




Вкусен  сос както като разядка, така и за мариноване на месо за печене.  И си обещахме тази година да го направим - тя достави рецептата, аз го направих. Което всъщност отнема 10 мин, тъй като продуктите се смилат в електромесорубката за 5 .  Разликата за запознатите :) е в цвета - моята си стана зелена, заради основно зелените люти чушки, които ползвах. 
       



Ами това са продуктите.  
1 кг люти чушки 
500 г чесън, непочистен е това количество. 
връзка копър
250мл олио 
600мл оцет 
400г захар 
4 равни с.л. сол 

Чушките са измити, поизцедени от водата, почистени само от дръжките. 
Правенето наистина е много лесно - аз ги смлях през най-ситната решетка на месомелачката, но може и да се пасират.
Захарта може да се увеличи, или намали - ако са червени чушките, те са и по-сладки и не е нужно това количество захар. опитвайте :) 
Смесват се всички продукти, пълнят се бурканчетата, запечатват  и стерилизират за 10 мин. след завирането на водата. 


А моментът да се направят е сега, когато се обират всички дребни върхари чушлета от градината и се чудим какво да ги правим :) 

8 октомври 2015 г.

Бисквитки с шоколад и карамел


       На фона на стегналия студ отвън няма по-приятно занимание от това, да си  завит на диванче, да пиеш кафе и да похапваш бисквитки :) Мечти, освен кафето и ухаещите на карамел, масло и шоколад бисквитки, диванчето трудно ми се получава. Но бисквитките ги правя втори път за седмица и мога да кажа, че са едни от най-вкусните хрупкави сладки, които сме яли. А те вярвайте ми са много :wink1:
      Карамелът ( дулсе де лече) за пълнеж  беше само за първата партида -  беше ми останала малко повече от половин кутия, но и без него  са достатъчно вкусни, за да се настанят трайно в кутиите у нас. 


Продукти (за ок 50 бр бисквитки)

1 ч.ч. (210г) меко краве масло
1 ч.ч. едро смлени ядки (лешник и орехи, но може само орехи, аз смесвам, тъй като имам проблем с орехите и вкуса им :) 
1/2 ч.ч. едро смлени  овесени ядки, или мюсли (мюслито се мели трудно заради сушените плодове) 
1/2 ч.ч. кафява захар и 1/4 ч.ч. бяла кристална захар 
2 и 1/2 ч.ч. брашно 
2 яйца 
1 ч.л. ванилия 
1 ч.л. бакпулвер и 1 ч.л. сода за хляб 
щипка сол 
1 ч.ч. шоколад на капки, или ситно нарязан шоколад 
~ 200 г. карамелизирано мляко (дулсе де лече) (поставено в камерата на хладилника за 30 мин. преди ползването му) 

чаената чаша е с вместимост 240 мл.


Приготвяне: 
* В купа се разбъркват мекото масло, захарта и яйцата.  Толкова, колкото да се разбъркат добре :) 
* Прибавят се двата вида ядки, шоколадовите капки, ванилията, щипката сол; разбърква се. 
* Последно се прибавя брашното - на два-три пъти, заедно с бакпулвера и содата. 

* Фурната се включва на 170*С. 
* От бисквитената смес  се вземат топчета, колкото голям орех  и без да се оформят се сплескват на дланта, така, че да се получи гнездо :) в което да се постави по 1 равна ч.л. от карамелизираното мляко. 
 smile1Тук дланта се свива така, че да затвори бисквитката с карамела вътре и получената никак-неравномерна форма се поставя в тавата за печене, застлана с хартия.  Така и с останалите. Нареждат се на разстояние  ~ 3см. една от друга.
* Пекат се в загрятата вече фурна - за ок 12-15 мин. - цвета им е почти същия блед, но като се пипнат пръста не потъва. 







3 октомври 2015 г.

Конфитюр от червени чушки


     Или луд на шаренко се радва. :girl_haha:
     Няколко  поредни есени си правя конфитюр от червени чушки - по 3-4 бурканчета, малка доза, колкото да има разнообразие в шкафчето. И които изчезват в последвалия месец на правенето още  :innocent: Този път (още утре) съм твърдо решила да направя още няколко бурканчета, защото намерих съмишленици в употребата му със сирене. 
   Първия път бях го правих  по рецепта Карина, но после намалих подправките на минимум - до  едно зърно карамфил и така си остана. 

      Ето и какво ни трябва за една малка доза от 3 бурканчета по 200 мл.  Излишно е да споменавам, че зимата също може да се приготви, тъй като сега чушки има целогодишно, но пък се знае, че тези от градината са много по-вкусни  и ароматни.  Макар че при толкова захар едва ли ще се намери разлика във вкуса на готовия конфитюр от чушки



Продукти: 


1 кг сладки червени чушки - това количество е почистеното от дръжки и семки чушки 
500 г. захар ( 50/50 бяла и кафява) 
200 мл ябълков оцет 
1 зърно карамфил 

1/2  ч.л. лимонтозу 




Приготвяне: 
* Измитите и почистени чушки се нарязват на лентички - дължина по желание, ширина - около 1 см. 
* Поръсват се с две лъжици захар и се оставят покрити в купата за поне 3-4 часа, да си пуснат излишната вода и да  поомекнат малко.  Отцеждат се. 
* Прехвърлят се в тенджера с дебело дъно  заедно със захарта, оцета и зърното карамфил и се оставят да се варят на ниска степен на котлона за около 30-40 мин. 
* От опит вече знам, че през това време няма какво да се случи, освен да се редуцира течността, но все пак могат да се наглеждат и разбъркват. След това време обаче трябва да се дежури до тенджерата :) и разбърква през 3-4 минути, тъй  конфитюра  започва да се сгъстява и е важно, да не го сгъстим прекалено. 
* Лентите чушки са се превърнали в прозрачни, блестящи парченца, които са омекнали. В чиния пробваме с капка от соса - когато изстине напълно, тя трябва да се разлива съвсеееем бавно.  Ще добавя, че люспата на чушката е здраво балсамирана :) от количествата захар и оцет и не се отделя, не се усеща - като желиран  плод е. 
* В този момент конфитюрът е готов, изважда се зърното карамфил, прибавя се лимонтозуто, разбърква добре и налива съвсем вряло в бурканчетата ( сухи) , затваря се и  обръщат на капачка, докато изстинат. 

Това количество се  събира и в един голям буркан, който издържа в хладилника поне 2 седмици :) за повече не мога да кажа от опит.  

За пикантност може да се прибави  и една люта чушка. 
Точното време на изваряване не мога да кажа, тъй като всички чушки са с различно водно съдържание и всеки път изварявам на различна степен на котлона :) 



И ако все още се чудите защо е луд на шаренко се радва при този червен конфитюр :girl_haha: Ами защото бих могла да го сложа със сиренето в бяла чиния и да изпъкне :) но не, аз  реших, че  ще го снимам на дъската за сирена. По-важното е, че е трепач :) със сиренето.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...