11 юни 2016 г.

Паприковани сочни пилешки бутчета


        След тези пилешки бутчета по гръцки си мислех, че няма да имам друга рецепта-фаворит за печено пилешко месо. Паприковани пилешки крилца са рецепта, останала  в историята -   правя ги не повече от два пъти годишно,  след като открих рецептата за пилешки крилца 3 лъжици.  Естествено, всичките тези рецепти за крилца, бутчета, чопанчета  Grin, може да се приготвят с всяко пилешко месо. Аз обаче много харесвам печено месо с бира, добре оваляно в подправки и червен пипер, а тези дни приятелка ми подари  много сушен червен едросмлян, поради което набързо реших да направя и пилешки бутчета така. 



        За пилешките бутчета да кажа.  Откритие са ми, благодарение на блогър- другарче, което ми обърна внимание за тях, както и за млечното телешко от предната публикация :) Пилешкото  месо е румънско, от Метро;  стегнато е и да, вкусно, не гъбесто и с вкус на лекарства, както на други бройлери, които се продават в магазините.  И с много прилична цена, за разлика от млечното телешко. Вие си го направете с любимата   марка пилешко, което готвите. И така или иначе имах бутчета от Метро (с остатъка от горната част в следващите дни ще покажа какви ги сготвих), реших  да отговоря на предизвикателството на Метро и шеф Юри Велев, което ни беше отправено по време на Годишните кулинарни награди на Блоговодител, а именно да сготвим с бира. 


Следват 5 минутки слава :) 
Сърдечно благодаря на всички, които са гласували за моя блог в категория "Крилце или кълка" :thank_you2:. Там,  на снимката, съм се захилила глуповато, прегърнала бронзовата статуетка - перо в яйце - щастлива с наградата на журито. Защото в това жури са трима майстори готвачи, които безкрайно уважавам, ценя и им се възхищавам! И като имам предвид, че миналата година  получих "наградата на публиката" (при това без абсолютно никаква досадна агитация тук, или във Фейсбук за гласове), за следващата година трябва да се ориентирам към друга категория за изява - например "Вегетарианска" :) 
Повярвахте ми, нали :) след тази пълна чиния със сочни пилешки бутчета, печени с бира :wink1::wink1:


Продукти за  6 порции: 
12 бр. долни пилешки бутчета (и пак напомням, че ще стане с всяка част на пилето)

2 с.л. сладък червен пипер 
2 с.л. едросмлян червен пипер** 
2 с.л. сушена зеленчукова подправка - смес от моркови, лук, зелени подправки, чушки, праз
1 равна с.л. сол 
1 с.л. чипс от чесън (или чесън на прах, или просто счукани 2-3 скилидки чесън )
1 с.л. къри  
1 каф. лъжица джинджифил  смлян 
1 каф. лъжица кориандър смлян  (тези двете подправки са смлени, тъй като натуралния им аромат е доста силен)
1каф.л. кимион 

1 бира :) 400мл, добре охладена  ( тук е „Pale Bock“ – светлото козле на „Столично“ - предизвикателството на Метро)

2 лъжици масло 

** ако нямате едросмлян червен пипер, ползвайте 1-2 сушени чушки, като ги натрошите ситно с ръка, или блендер. Аромата с тях е съвсем различен, повярвайте ми :) 


Приготвяне: 
* Поставяме всички подправки   в купа и разбъркваме добре. 
* Овалваме всяко  бутче поотделно   в подправките - така че да се облепят отвсякъде с тях и поставяме в плик за печене (а той в тава, естествено).. 
* Така приготвеният плик прибираме  в хладилника за час. 
* През това време отливаме половината от бирата в охладена чаша, за да се  уверим  в превъзходния хмелов и малцов аромат на пивото :) и не забравяме, че другата половина   ни трябва за готвене.
* Изваждаме   тавата с бутчетата   и внимателно наливаме 200мл бира в плика - ниско долу, да не се отмиват подправките.
* Връзваме плика и поставяме тавата във фурната - ако е в студена фурна за 25 мин. на 200 *, ако е загрята вече на тези градуси - за 15 мин, след което намаляваме  градусите на фурната на 170 и печем за 40-50 мин. 
* Изваждаме тавата,  изрязваме плика само отгоре - внимателно, защото врялата пара, която излиза е опасна за ръцете :), поставяме върху всяко бутче по парченце масло и връщаме във фурната за още 5-6 мин. 

Ако   имате малки деца и се притеснявате за бирата, ползвайте безалкохолна плодова. 
Но вкусът на пилето с аромат на червени чушки и лееееека тръпчивост на бирата си струва да се опита.



28 коментара:

  1. Божествено изглеждат, Пеп!
    И добре, че каза за месото, защото тези дни
    купих бутчета и си казах, че е за последно.
    Ами то, месото, сякаш стана на пяна!
    Всички подправки са ми любими, макар че смления и пресния джинджифил знаеш са различни на аромат!
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Дани, има разлика в пресния и смления, но на девойчето Жул никак не и допада този на пресния джинджифил, та затова - с джинджифил менте :)
      Пробвай тази марка, за мен са добри, дано продължават да внасят и да не развалят качеството. Но другаде не съм ги срещала. А да. Има и филе на тази марка и още нещо.. забравих какво.
      Хубава неделя и на теб!

      Изтриване
  2. Честито, честито за наградата! Поздрави!"Не се сърди човече"

    ОтговорИзтриване
  3. Апетитно изглеждащи и със сигурност вкусни ще бъдат направени още следващата седмица.Чудесно предложение!Хубав уикенд Пепи!
    Поздравления за наградата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Нанита :) Надявам се да се харесат и на вас и ще чакам твоето мнение :)
      Поздрави и хубава нова седмица!

      Изтриване
    2. Днес бяха направени и докато се усетя, нямаше и едно парченце за снимка.Много вкусни!Пропуснах кориандъра,но не вярвам да се е отразило много на вкуса.И тъй като не успях да направя снимка.....следващата седмица ще се хапват отново.Благодаря за рецептата!
      Не се чудете,а ги направете!

      Изтриване
    3. Радвам се, че са ви харесали, НАнита :)

      Изтриване
  4. Отново поздравления за наградата, Пепи!
    Страхотно предложение, ще се хареса у дома-
    знаеш, че за пилешко /и не само/ винаги ти се доверявам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дианка!
      Толкова се харесаха и у нас, че преди малко заредих от същата марка бутчета (трудно е да намериш хубаво пилешко в наши дни)

      Изтриване
  5. Не се и съмнявам за вкуса им, то за готвене на месо има една енциклопедия - Храна за мойте канибали - т.е.Пепи ! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. хехех Игличе, оня ден, когато коментира ме усмихна широко, но сега като те повтарям се захилих с глас :) КАква енциклопедия, просто харесваме да хапваме месце :)
      Прегръдки и за теб!

      Изтриване
  6. Ммммм, звучат и изглеждат много вкусни тези пилешки бутчета. С удоволствие ще си ги приготвя вкъщи.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да споделиш дали сте харесали резултата, Кари :)

      Изтриване
  7. Супер вкусни звучат, колкото не обичам бира, толкова обичам да готвя с нея!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В бирата е истината, Веси :) Щом не обичаш да пиеш - готви с нея :)

      Изтриване
  8. Ne razbrah vtorata polovina na birata koga se izsipva. Spomenava6 "drugata 1/2 ni trqbva za gotveneto"

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. * Изваждаме тавата с бутчетата и внимателно наливаме 200мл бира в плика - ниско долу, да не се отмиват подправките.

      Това е втората половина.
      А първата се изпива, когато се сложи плика с бутчетата в хладилника да отлежи :)

      Изтриване
  9. Още веднъж ще кажа да ти е честита наградата,Пепи,напълно,напълно заслужена!Това е твоята категория и трудно някой би бил конкуренция!Тази публикация го доказва красноречиво!Къри виждам си ползвала,мислех,че не ти е любимо.Страхотна рецепта,а аз живо се интересувам люспите чесън готови ли купуваш?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Къри харесвам, но в малки количества :) както и куркума - прекаля ли, идва ми тръпчиво и не смея по много да сложа, макар да знам, че и двете подправки са много полезни. Люспите сушени чесън така се продават - мисля, че бяхан а Биосет. Те са на чипс, който сух няма как да хрупаш, но като се сложи да се готви - придава лек чеснов аромат - не като със скилидки чесън.

      Изтриване
    2. Никъде не съм виждала от тези люспи,но ще се оглеждам дано ми попаднат някъде.

      Изтриване
  10. Пепи, макар със закъснение (сега видях публикацията) честита награда и от мен :) Е, моят глас не е помогнал :) но ти си имаш и от двете награди... Много е красива статуетката, а тавата със здраве да си я ползваш!
    Изглежда ми много вкусно, предполагам ще и вкусно и с пуешко.
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз се радвам, че хората са гласували без призиви, Кристал-че :) по собствена воля и желание. Тавата е чудесна за пърленки и хлебчета, тествах я :) За друго още не съм.
      А рецептата ще става и с пуешко, да. Само дето ще трябва да увеличиш времето за печене.
      Поздрави на теб :)

      Изтриване
  11. Що пък да не ти повярваме, като нищо на тези бутчета ще им спретнеш една "гарнитурка" с броколи. Бутчета са много апетитни, Пепи, страшна си!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не ме огря вегетарианска номинация и тази година :) ПРеди няколко дин излязоха, но пак съм в Крилце, или кълка-та. И още една де...
      Поздрави, Ането! Радвам се да те видя тук!

      Изтриване
  12. Здрасти, Пепи! :) Снощи приготвих тези прекрасни бутчета, много ми се усладиха! Копирала съм си още пилешки рецепти от теб и не само месни! :) Много ми е уютно и вкусно в твоят блог! :) Благодаря ти за хубавите рецепти! Желая ти прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мила Мими, страхотно ме радваш, когато се появиш тук :) Радвам се, че ти е уютно и не само ти опитваш рецептите ми, но и на Лаура препоръчваш :)
      Прегръдки и хубава вечер на теб!

      Изтриване
    2. Благодаря ти, Пепче! Прегръщам те и аз! :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...