15 юли 2016 г.

Равиоли с кайма


      И пак паста, и пак червена :) боядисана с печени червени чушки. Равиоли, като тези равиоли с бял боб, но този път плънката е с кайма. 
      Приготвянето на домашна паста е лесно, всеки път го пиша, не се плашете от правенето и, ако обичате паста. Равиолите се разточват на листи дори с точилка, а за изрязването им не ползвам специална формичка за равиоли, а ползвам квадратната форма за изрязване на сладки. Дори с нож могат да се изрежат, важно е в краищата да се притиснат добре ,да не се отварят при варенето.  Остатъците от тестото събирам, правя на още един лист, който нареждам с плънка и изрязвам и тъй като пак има остатък и ако го омеся с още брашно става много твърд, вече само го събирам, оформям на лист и правя от него талиатели. С някаква плънка. 


Равиоли с кайма 
Продукти: 
За тестото: 
300 г брашно от твърда пшеница 
1 яйце + 3 жълтъка 
печени червени чушки *** - пасираните чушки +яйцата и белтъка трябва да са количество от 200мл. 
щипка сол и 2 лъжици зехтин 

още около по 50/60 г брашно от твърда пшеница - за поръсване, точене....

От това тесто излязоха 6 порции равиоли, но и 1/3 от тестото остана. Т.е.   направих пак на талиатели

За плънката: 
250 г смляно месо (кайма) 
3 с.л. готов доматен сос (или доматено пюре с чесън, подправки...) 
мъничка глава лук
сол, риган 
2 лъжици олио/зехтин

За гарниране: 
 шепа листа риган   
2-3 скилидки чесън 
6 с л зехтин 

твърдо сирене/тип пармезан, грана падано, кефалотири....за поръсване 

Приготвяне: 
* Яйцата се поставят в мерителна чаша :) Към тя се прибавят пасираните до гладкост чушки и така - имаме количество от 200 г общ продукт. 
***Чушките трябва да са добре отцедени и подсушени, за да не пуснат вода в тестото. И добре почистени от семките :) които все пак винаги се появяват от някъде в тестото.
* Прави се кладенче от брашното  , в което се сипват яйцата с чушките, щипката сол и зехтина. 
* Забърква се тестото и се меси върху леко набрашнена повърхност. Ако трябва се прибавя мъничко от допълнителното брашно за измесване, ,докато се получи гладко и нелепнещо тесто.
* Опакова се в кухненско фолио и се оставя да почива поне половин час.

Плънката: 
* Лукът се нарязва съвсем ситно и запържва за минутка в мазнината. 
* Прибавя се каймата и доматения сос и размачква, докато стане на трохи. 
* Оставя се да се готви, докато остане на мазнина (без никаква течност) и охлажда.

Тестото се разделя на три части. Едната започва да се разточва, а останалите две се завиват отново в свежото фолио. 
*** Ако се разточва на ръка - прави се на набрашнения плот (с онова допълнително брашно и грис). След всяко разточване на тестото, кората се завърта 90˚ и разточва отново. Малко по малко, не се изтънява наведнъж. Трябва да достигне дебелина под 1мм.
*** Ако ще се работи с (както в моя случай ) машина за паста, пак започваме от едното парче тесто :) сплескваме го леко на плота, поръсваме малко с брашното и започваме разточването през машината - първо през най-дебелия отвор. След като излезе, го сгъваме 2-3 пъти и отново прекарваме през отвора. Така няколко пъти, за да се получи гладка кора тесто. Която постепенно започваме да изтъняваме, като пускаме листа тесто последователно през по-тънките отвори, докато се стигне желаната дебелина - в моя случай 2 .  Почти най-тънката.
* Върху листа тесто, според формичката, която имаме за изрязване, се определя големината на равиолите и така се поставя по лъжичка от плънката - пълна чаена. 


* Около нея с четка съвсем фино се намазва със зехтин, за да залепнат добре двата пласта тесто.
* Поставя се друга разточена кора отгоре. Притиска се плътно около плънката, за да излиза излишния въздух (дано успеете повече от мен:)) Защото ако останат пълни с въздух, при поставянето им във врящата вода те не потъват, за да изплуват, когато започнат да се готвят , а си остават на повърхността. И така посоченото време за готвенето им е подвеждащо.
* Готовите равиоли се изрязват с формичката и поставят върху поръсена с брашно чиния и покриват с кърпа, за да не съхнат, докато се приготвят и останалите.

* Останалите парчета тесто ги събираме и започваме разточване пак по същия начин - от най-дебелата, към най-тънката част, като тук вече поръсването с брашно е съвсем минимално - тестото не лепне. И така докато се приготвят всичките бройки :) Които могат да бъдат съхранени в хладилника 2-3 часа, преди сервиране - т.е. да се сварят, гарнират и хапват.
* Риганът се пасира със зехтина и скилидките чесън. 
* Готовите равиоли се пускат във врящата вода - в този случай 3л. вода и щипка сол. 
* Равиолите се изваждат и разпределят  в чинии,  поръсват с 1-2 лъжици от пасирания риган със зехтина , поръсват се със сиренето и сервират. 




6 коментара:

  1. В Била продават един италиански сос, всъщност точно така се казва - "италиански сос" - не е най-доброто на пазара, но за сметка на това струваше около два лева. Пробвах с него и чудесно ми се получи. Благодаря за прекрасната рецепта! Умирам си за паста и тествам всичко ново по темата. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че виждам и други любители на пастата тук :)
      А в Била има доста находки :) Например грах вече не сеем, защото техния с много добра цена :)

      Изтриване
  2. Ама много ти харесвам пастените предложения! Чуден е станал цвета, браво. Поздрави и весело лято, Пеп!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Редно е да видим и при теб паста, Кате :)
      Хубаво лято и на теб да е!

      Изтриване
  3. Ей, заради твоите пасти машина си купих, но брашно от твърда пшеница още не съм намерила! Тотално съм зарибена! Чудесна рецепта, Пепи, както винаги! Като се сдобия с брашното, сигурно ще ти досаждам, да си знаеш :)! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. брашно на Дивелла има в Метро, Нели. Огледай се, като идеш - пакети 5кг ок 11лв.
      Но можеш да вземеш и от малките, по 0,5кг, пак на Дивелла, за отскок :)
      Поздрави и на теб!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...