4 февруари 2017 г.

Пиле с портокалов сладко-кисел сос


      Включвам се и аз в предизвикателството на Kikkoman и Barilla за приготвяне на ястие с паста Barilla и соев сос Kikkoman.  А да готвиш с хубави, качествени продукти е истинско удоволствие, както  оня ден го споменах Very Happy Ако не си направя домашна паста, тази на Barilla е с приоритет в търсенето в магазините. Фусилите и всички повечко завити изделия ат паста са ми любими, тъй като събират много  сос   Very Happy. Когато видя соев сос първото нещо, за което веднага ми идва на ум е пиле в сладко кисел сос. Така стана и този път, с една опростена, лесна и много вкусна  среща на  японската и италианската  кухни :) 

Продукти за 3 порции: 
600г пилешко месо (филе)
300г паста (фусили  Barilla)
парче пармезан - 50-60г

по 2-3 лъжици бяло брашно и царевично нишесте 
3-4 с.л. олио 
сол
За соса:
2 портокала 
1 лимон
200мл кетчуп 
2 с.л. кафява захар 
3 с.л. соев сос Kikkoman ligte
1 червена чушка
2 скилидки чесън
Приготвяне: 
* Пилешкото месо се нарязва на късове ~ 2,5 см. 
* В торбичка се поставят брашното, нишестето и  1 ч.л. сол 
* Месото се поставя при тях и пликчето разтръсква добре. 
* Изваждат се късчетата, изтръскват и нареждат на хартия за печене, или парче свежо фолио и оставят така 10-на мин. 
Сваряването на пастата и приготвянето на пилешкото месо става едновременно :) 
* Пастата се сварява във вряща вода за време, указано на опаковката - ако искате добре сварена, ако искате - al dente. 
* В тиган се загрява мазнината и късчетата месо запържват от двете страни до леко зачервяване - ако тигана е голям става наведнъж :) ако е малък - на два пъти, но не слагайте цялото количество в малък тиган, защото месото ще се сбие и няма да може да го "грабне огъня" - т.е. мазнината да го пържи от всички страни. 
* Готовото месо се изважда в чиния.
* В останалата мазнина се сипват захарта  и соевия сос. 

* Бъркат се, докато се разтопи захарта и се прибавят соковете на портокалите и лимона; кетчупа, пасираните скилидки чесън  и нарязаната на тънки ивица чушка. 
* Готви се 4-5 мин след като сместа заври. 
* Пилешките хапки се връщат в тигана и разбъркват в соса.  
* След като всичко отново заври се оставя 3-4 мин. да къкри и тигана отмества от котлона. Всъщност зависи от желаната консистенция на соса. Ако искате сосът да е повече - гответе пилето по-кратко време в него. При мен това количество се сгъсти за тези 3-4 мин. по мой вкус :) и на големите деца, естествено. 

* През това време пастата е готова - отцежда се от водата, прибавя се щипка сол и 2-3 лъжици зехтин, поръсва с почти цялото количество настърган пармезан и обърква. По лъжица пармезан оставяме за поръсване като сервираме.
* Пилето в сладко-кисел сос се разпределя в 3 чинии,  поръсва по желание с малко пресен лук и гарнира с пастата.   



13 коментара:

  1. Много красиво и апетитно предложение, Пепи,
    рецепта е не само чудесна, но бърза и компактна ...
    "Сваряването на пастата и приготвянето на пилешкото месо става едновременно:)"
    Благодаря, поздрави за теб и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Трябва да се пести време, Диди :)
      Благодаря ти, хубава нова седмица и на теб да е!

      Изтриване
  2. Не само вкусно приготвено, а и много добре поднесено, снимките ти са много красиви, изобщо публикацията е разкош. И понеже паста с пиле и сметана ядох, демек новото предложение ще го подмина, смятам да поостана в тази публикация:). Надявам се имаш още такива готини чинийки! Прегръдки, Пепи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хехехе , Кате, трай си за чиниите. Много внимателно карам с тях напоследък, че вече се отделиха младите хора и нямам причина да купувам други. Оставай тук и грабвай клечките :)

      Изтриване
  3. Снощи я готвихме с половинът, че той се се вре да помага - омете се за нула време :))) Благодарности, Пеп!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моля :) много се радвам, че ви е харесало, Кро! Нека помага половинът, не му кърши хатъра 😉

      Изтриване
  4. Много апетитно изглеждa! Прекрасна аранжировка! Бих искала да попитам от къде са закупени чиниите.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. от Метро. Големи са, но пък много добре стои пастата в тях :) Когато купувах (имам и за пица от този вид) (през зимата) имаше и за Карбонара и Алио е олио, но последния път, когато бях в нашето останали бяха само Карбонара-та.
      В Джъмбо има чинии за паста (с картините) , но са по-малки.

      Изтриване
    2. Благодаря за бързия отговор! Задължително ще ги потърся :) Приятна вечер!

      Изтриване
  5. Великолепно ястие,много сочно е,Пепи,а Барила е марка,която и аз уважавам от много години!Супер комбинация се е получила между месцето и пастата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Всяка паста си иска месцето, нали :)

      Изтриване
  6. Супер се получи.Много благодаря :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моля, пак заповядай :) Тук има доста пилешко месо, а и другарецепта за пиле в сладко кисел сос, пак толкова добра :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...