11 май 2017 г.

Картофена яхния

         Най-любимата постна картофена манджа  ;D  По-любима от нея е картофената яхния с пиле, но след празници дори на нас  понякога не ни се иска да виждаме месо в чинията. И да затопим  къшей хляб в  някоя  простичка и  вкусна  манджа :) А най-голямото и предимство е, че се приготвя за 30 мин. От беленето на лука, до поръсването със самардала накрая.  И две задължителни условия  - никога с пресни картофи и лук - от зеленият лук вкусът е друг, а пресните картофи се готвят бързо и не придават такъв благ :) вкус на яхнията, както старите. Слагам доматите след червения пипер, а картофите след тях - по принцип киселината на доматите "стяга" картофите и увеличава времето  им за готвене, но това  е с 8-10 мин, не повече, а на мен не ми харесва вкуса на яхнията с домати, прибавени в последния момент. Предпочитам зеленчуците да "се запознаят" в тенджерата още от началото на готвенето. Идеалната подправка ми е магданоз и само щипка (от 2 пръста)  чубрица, но за други хора е  повече чубрица,  целина/кервиз, или джоджен. А коя точно е вашата, ще откриете, като опитате всички варианти :) 

Продукти за 6-7 порции:
1 голяма, или 2 малки глави лук 
1 зелена чушка (зелената дава друг аромат, не като червена, или сушена. Ползвам Сиврия, сега има целогодишно) 
1 среден домат, или 200г домати от консерва - само месеста част, без сока
~ 1,5 кг картофи 
50-60 мл олио 
кубче масло около 20 г (1 с.л.)
1 с.л. червен пипер 
сол и черен пипер на вкус 
щипка с 2 пръста чубрица и десетина стръка магданоз
1 с.л. с връх препечено брашно (много удобно е да си имате в шкафа буркан с готово препечено брашно винаги) 
самардала за поръсване по желание :) 

Приготвяне: 
* Доматът се обелва и нарязва на дребни кубчета. Ако е от консерва се поставя в цедка да се отцеди от излишната вода. 
* Чушката  и лукът се почистват и нарязват на дребни кубчета. 
 
* Поставят се в добре загрятото олио в тенджерата за готвене и намалява степента на котлона. 
* Сипват се 2-3 лъжици вода и тенджерата затваря с капак, за да се задуши лука - около 5-6 мин. са достатъчни, водата се изпарява и зеленчуците започват да се запържват. Това го правя, за да избягвам директната запръжка на яхнията :)  А през това време се приготвят картофите - белят и нарязват на кубчета - с големина по желание, у нас за предпочитане са ей такива по-дребни. 
* Когато се изпари водата на лука се прибавя червения пипер, разбърква  се добре и веднага се сипват доматите. 
* Те почти веднага завират в тенджерата :) оставя се да къкрят 1-2 мин., прибавят се солта, измитите нарязани картофи и налива ~ 1,5л. вода. Тук може пак да се увеличи степента на котлона, за да заври манджата по-бързо, но когато заври отново се намалява - много е важното яхнията да се готви  на слаб котлон и да си къкри тихо и спокойно в тенджерата, затворена с капак. 
* Готви се до омекване на  картофите - зависи от сорта, но обикновено отнема от 15 до 25 мин. Пробвайте с вилица, ако влиза лесно - готови са. А може и да ги опитате, ако обичате да опитвате, докато готвите. 
* Прибавят се подправки - чубрицата, ситно нарязания магданоз (може малко да отделите за поръсване в чинията) и черния пипер.
* Изваждат се 3-4 лъжици от соса, смесват със студена вода, прибавя се брашното и размива на кашичка.  

* Налива се бавно към яхнията и разбърква, за да не се получават топчета от брашното и да се с гъсти соса. 
* Изчаква се да заври отново, прибавя се лъжицата масло и отмества от котлона. 

3 коментара:

  1. Много обичам, но обикновено на такъв тип слагам доматите накрая.Слагам ги в началото, когато готвя яхния в гювеча и слагам всички продукти заедно.
    Обаче ще опитам и този вариант.
    Ох, откога не съм готвила такава яхнийка...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. пробвай и така.Просто ти трябват 10 мин. повече време за сваряването на картофите. Но пък вкуса им е различен :) струва си да се пробва.

      Изтриване
  2. По лютото не съм, но яхнийката я обожавам,
    чудесна рецепта и страхотни нови предложения!
    Поздравления за номинациите и заслужени награди, Пепи -
    с благодарност за страхотните неща, които създаваш,
    пожелания за вдъхновение, признание и лично удовлетворение!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...