14 юни 2017 г.

Ризото с пиле и броколи

      Главно действащо лице - оризът. Пиле с ориз, ама по италиански.  Е, на вкус е различно от нашето. Кремообразна текстура, която свързва  зрънцата ориз, но  цели, не разварени. Задължителните за всяко ризото са освен ориза ;D вино, масло, бульон и пармезан. Може да се приготви с всякакво месо,  зеленчуци,  сирена, плодове и подправки, но това е основата. Най-подходящ сорт е "арборио", който го има в почти всички магазини, но може да приготвите и с друг, стига да не е бланширан :) тъй като той вече не е богат на нишесте, което е нужно за слепването на ориза. Дори обикновен да ползвате, не трябва да го миете толкова старателно и дълго под течаща вода, както правим  когато готвим  ориз "по нашенски". Основните стъпки са запържване на лук, или чесън; след това зеленчуците, или месото, следва запържването на ориза, прибавяне на виното и когато то се изпари - бульона  - малко по малко, след като предния добавен е поет. Накрая се завършва с прибавянето на настърган пармезан и малко масло. Може да го оставите с мааалко повече сос от моя, но ако девойчето гледа зорко и чака водата на "супата" да се изпари и така става.    
 
       Eccola la ricetta - ориз по италиански от сърцето на империята - Рим. Да са ми здрави сандалите няколко дни nuts най-после стигнах до този град, в който всеки камък е история. 

Ризото с пиле и броколи  (понякога с грах)
Продукти за 3 порции
~ 450 г пилешки гърди 
1 чаша от 300 мл ориз (арборио) 
3 с.л. зехтин и 3 с.л. масло , съвсем малка глава лук - като орех :)
2-3 ск. чесън 
малка глава броколи, около 300г 
100 мл бяло вино 
по 2ч. (пак от по 300мл)  гореща вода и бульон - или общо 4 ч.ч. гореща вода 
сол, черен пипер
50 г настърган пармезан 
60-70 мл течна готварска сметана
100г маскарпоне 
  
Приготвяне: 
* Нарязаният на ситно лук се запържва в широк тиган за минутка в загретите зехтин и половината масло. 

* Прибавя се пилешкото месо - нарязано на кубчета, подправено със сол и пипер и пасирания чесън. 
* Задушава се под капак, докато месото порозовее.  
* Прибавя се измият за кратко ориз и бърка, докато стане прозрачен /или почти прозрачен. 
* Налива се виното и се оставя на тих огън да къкри, докато то се изпари. 
* Започва да се прибавя горещия бульон/ вода - чаша по чаша. Всяка следваща чаша гореща вода/бульон се прибавя след като предната се е поела напълно от ориза. 
* През това време броколите се бланшират за 2-3 мин. във вряща подсолена вода и веднага изваждат в купа със студена вода.
* Когато оризът е напълно сварен, не трябва да има останала   вода в съда за готвене. Прибавят се сметаната, сиренето маскарпоне и пармезана,  останалото масло,  отцедените розички броколи, разбърква се 1-2 пъти,. и отстранява от котлона.
* Тиганът се затваря с капака и оставя затворен за 3-4 мин., преди да се разпредели в чиниите.


По същият начин се прави с грах, който се бланшира за кратко, както броколите. 

5 коментара:

  1. Пепи,
    чудесно ризото се е получило.Понякога правя зеленчуците на пара - млечен грах, бейби моркови, броколи и карфиол и след това ги добавям към ризотото.Така стават много крехки и вкусни и ризотото става чудесно.И твоето е станало прекрасно и изглежда чудесно.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Значи, Пепи, не знам кое по-напред да гледам:) италианските ти разходки или рецепти:). Великолепна си напоследък! Чакам с нетърпение да разказваш. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Водата на супата да се изпари, викаш...
    Трябва да пробвам да го предложа и у нас на девойчето, че вече се предавам.
    Много вкусно при теб!

    ОтговорИзтриване
  4. Освен бяла вино, може ли с розе? Какво вино препоръчвате?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не съм правила с розе, но няма причина да не стане - най-много да се оцвети леко ориза. Иначе го правя с бяло сухо вино -димят мускат или мискет

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...