10 август 2017 г.

Таратор ... таратор ... таратор


      Какво по-подходящо време от почти 40-те градуса навън nature016  за публикуване на една от най-българските (по-скоро балкански) рецепти - таратора. Класически и и два различни, които хапваме в къщи. Най-вече класическия. Доживях и рецепта за таратор да пиша, но си имам хитринка, която ще споделя (освен ако вече не знаете). Чудесен, разхлаждаш с бучки лед, с аромат на копър и краставици. В повечето случаи. 
      В края на пролетта, когато имам повече краставици, нарязвам и прибирам в торбички във фризера и зимата правя таратор с тях - без да размразявам, поставям буцата замръзнали краставици в приготвения айран - там се размразяват, но си и пускат сока, който е ароматен и замирисва на лято :) Вярно, малко по-меки са, отколкото като се прави с пресните краставици, но аромата на градинските краставици е в плюс срещу зимните дървени такива. Краставицата е за предпочитане да е обелена и  млада. Противно на схващанията, че голямата, одъртяла :) краставица за друго, освен за таратор не става. Ако не искате олиото да стои отгоре на таратора - разбърквайте го в млякото. Аз обаче харесвам да стои отгоре на звездички и го слагам накрая, преди да прибера   в хладилника.  

Класическия таратор 
1 кофичка кисело мляко ~ 400 г 
~300мл вода 
3 с.л. ситно нарязан копър 
2-3 с.л. олио 
2 скилидки чесън 
2 краставици, около 500г 

Приготвяне: 
* Обелената краставица се нарязва на съвсем ситни кубчета в тенджерата. Посолява се.
* Скилидките чесън се счукват/пасират много фино. Към тях се прибавят и 2 лъжици от нарязаните краставици и намачкват/счукват  добре. Така пускат повече аромат и таратора става много ароматен. Всъщност това ми е тайната. Връщат се в тенджерата при останалите нарязани краставици.  
* Киселото мляко се разбърква до гладкост  в  кофичката. Изсипва се при краставиците, а кофичката се пълни с водата - 3/4 от обема и. 
* Прибавя се към млечната смес в тенджерата. 
* Прибавя се и ситно нарязания копър, посолява се всичко,  прибавя олиото и разбърква добре. 
* Оставя се в хладилника да се охлади за поне 2 часа. Дали ще го пиете от чаша, или хапвате от купичка :) изборът е Ваш. Аз през лятото често си пълня бутилки, охлаждам до почти замразяване и си нося на работа.  


Таратор с репички  

Продукти за 4 порции: 
2 връзки репички
парче  5-6 см  краставица 
1-2 скилидки чесън
3-4 стръка копър и 2-3 листа мента 
500 г кисело мляко
400 мл вода
3-4 с. л. олио
сол на вкус
шепичка орехи 

Приготвяне
* Киселото мляко се разбива с водата. 
* Чесънът  се счуква в хаванче, прибавя се и едро нарязаната краставица и тя счуква. Така таратора става по-ароматен и свеж. 
* Почистените репички се нарязват съвсем ситно и прибавят към таратора. 
* Подправя се със сол, ситно нарязаните копър и мента. Разбърква се и охлажда поне 2-3 часа в хладилник. . 
* Ореховите ядки се смилат едро и запичат на сух тиган. 
* Прибавят се заедно с олиото непосредствено преди сервиране.  

Този таратор след 12 часа престои в хладилника има много приятен розов цвят :) 

 
Таратор с авокадо и маруля 

Продукти за 4 порции: 
вътрешните листа на 1 маруля – около 200г *** 
1 малко авокадо 
3-4 ск. чесън 
2-3 стръка копър 
10-на орехови ядки 
500г кисело мляко 
3-4 с.л. олио 

Приготвяне: 

* Авокадото се почиства от семката и кората. 
* Заедно с листата маруля, чесъна и ореховите ядки се пасира до гладкост в половината от киселото мляко. 
* Разрежда се  с останалото кисело мляко, още 500мл студена вода и прибавя олиото и копъра. 
* Сервира се с още лед  Very Happy

***Ползвам вътрешните листа на марулите, защото вкуса на външните е  „по-тревист”. А вътрешните са крехки и пасират добре. 

Много удобен е  да се приготви за обяд за работа - да се напълни в бутилки, охлади почти до замръзване. Без чесъна, разбира се Laughing

4 коментара:

  1. Пепи,
    на пръв поглед всеки знае да направи таратор.Всеки знае класическата рецепта.Но на практика за да е вкусен тараторът трябва да съдържа отделеният сок от градинската краставица.Преди години правих таратора само с кубчета ситно нарязана краставица.А днес го правя така както го прави моята баба - тя винаги настъргва на едрото ренде краставицата за да пусне сок и така тараторът става много, много вкусен.Чудесни таратори с репички, с маруля и авокадо.Виж за авокадо не съм се сещала.
    Поздрави, весело лято ! Спорна седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Със сигурност при настъргването си пускат сок и аромат, Ели, затова и счуквам малко краставица с чесъна. Моите не искат настъргана краставицата, Ели :) опитвала съм ги, за млечна салата и таратор, на Бьорнера се стърже бързо и лесно, не се губи време с рязане. Пробвай с авокадо който и да е таратор - със сигурност ще ти хареса. Само не трябва да престоява повече от 24 ч. той, че малко потъмнява.
      Поздрави и на теб и много усмивки през горещия август :)

      Изтриване
  2. Хе, Пепи, точно наскоро си мислех и аз да пусна рецепта за таратор, не е късно де, само време да намеря, и снимки:) Това с пасираната краставица не съм правила, ще опитам, че и ние не го обичаме стърган, на кубчета, ситни по-добре.
    таратор с репички правя отдавна, но без краставицата, пробвала съм и май публикувала и със зеле и с моркови, с цвекло, абе с какво ли не...Обаче с авокадо не съм, мерси, че подсказа.
    Прегръдка, Пеп!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С краставицата мирише много приятно Веси, пробвай.
      Ще ми е интересно да видя и твоите варианти на таратора

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...