12 февруари 2018 г.

Лава-кейк "Червено кадифе"

        Това е една разновидност на любимия ни десерт - шоколадовия лава-кейк, който може да приготвите за  наближаващия празник "Св. Валентин". Нищо, че празника не е български, който желае може да си го уважи, а останалите като мен да почетат Св. Трифон :) с чаша вино. Между другото с това шоколадово вълшебство много добре ми дойде чаша розе. Часът на дегустация няма да споменавам, да не правя лошо впечатление като съвсем нова свекърва. 
      Лава-кейк "Червено кадифе".  Кексчета "Червено кадифе" с нежна, топяща се в устата външна коричка и топла, разтичаща се наслада от шоколад и масло. Много от Вас са чували за Red Velvet cakе - нежната текстура на червения кейк, водещ историята си от края на 19-ти век. Червеният цвят се получавал от реакцията между оцета и един от естествените пигменти на натуралното какако. По-късно са започнали да включват червената хранителна боя, или сок от червено цвекло за оцветяване, тъй като тъмното какао, което  се продава е минало химическа обработка за неутрализиране на киселините му . След тази обработка (алкализация)  какаото е с по-наситен и по-мек вкус и аромат - т.нар. холандско какао, за което писах при шоколадовите лава-кейкчета , но с него не може да се постигне червен цвят в сладкишите.       
       Като любител на какаото съм сложила прилично количество, но ако искате да наблегнете на още по-червения цвят, сложете само лъжица какао, а останалото количество допълнете с брашно.
Десертът е лесен за приготвяне, подходящ на замразяване и съхраняване във фризер. Еднократните алуминиеви формички за печене са много удобни, защото са тънки и високата температура прониква по-бързо през тях, отколкото през алуминиевите за крем-карамел, или брюле. Дозата, която правя не е голяма, излизат 6 бройки, но може да си забъркате голямо количество и да напълните един ред на фризера :). Алуминиеви чашки има в почти всички магазини за домашни потреби. Ако нямате от къде да купите такива, ползвайте тънките метални купички за крем-карамел.

Продукти за 6броя:
3 яйца 
70г захар 
120 г бял шоколад 
100 г масло
60г брашно 
30г какао (тъмно/черно/холандско) 
1/2 ч.л. червена сладкарска боя 

1-2с. л.  разтопено масло за намазване на формите 

1-2 с.л. брашно за поръсване на формите


Приготвяне:
 * Формите за печене се намазват с масло (с четка) и поръсват с брашно. Излишното се изтупва. 
* Шоколадът и маслото се разтопяват на водна баня. Тук шоколада е бял, а той много лесно се пресича в микровълновата фурна, затова ползвайте водна баня. 
* Разбъркват се. 
* Яйцата се разбиват със захарта с тел за разбиване на яйца за 4-5мин. 
* Прибавя се шоколадовата смес, разбърква; прибавят се брашното, боята и какаото и отново обърква добре. 
* Сместа се разпределя в намаслените 6 бр. формички/купички


                                    
Следва печенето :)

Ако ще хапвате веднага (т.е. същия ден) добре е да ги сложите за час във фризера. След който фурната се загрява на 230*. Поставят се формичките и пекат 10 мин, ако са от еднократните; 12 мин. ако са в керамични, или метални форми. 

Ако сте ги замразили и трябва да печете - отново фурната трябва да е загрята на 230*. Поставят се замразените формички и пекат 14-15 мин. за еднократните форми и 16-18 за керамични/метални формички. 

Изваждат се от фурната, оставят се да се охладят 3-4 мин. Внимателно се обръщат в чиния, поръсват с какао, или пудра захар, а може да се гарнират с плодове по избор, или с топка сладолед. Между суфлето и формата може да се прокара острието на тънък нож, за да се освободи по-добре, но обикновено това не е нужно - отлепва се много добре.

 

Една забележка: Тези лава-кейкове са с течна вътрешност , където яйцето се нагрява достатъчно, но е съвсем опечено. Когато ще правите такива десерти, купете съвсем пресни яйца от магазина (гледайте датата) и задължително от хладилник. Което е и условието за използване на домашни яйца - по възможност най-пресни и да са съхранявани в хладилник. 

10 коментара:

  1. Вълшебно предложение, Пепи и неустоимо сутрешно изкушение...
    Разкошен десерт - много ефектен в този цвят и чудесна идея за всеки празник!
    Благодаря, поздрави за теб, успешна и усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. комплимент от теб - за десерт :) означава страшно много, Диди! Благодаря ти!
      Хубава и усмихната седмица и на теб да е:)

      Изтриване
  2. Бях решила да правя точно този десерт за празника! Тази идея ми хареса още повече!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. разбира се, защото е червена :) Стискам палци, но няма как да не се получи - това е един от най-лесните десерти.

      Изтриване
  3. Бях решила за празника да се насладя на чаша вино и лека салата, а сега с тези ефектни лава-кейкчета, май вместо на виното ще наблегна на калориите :) Поздрави, Пепи и весел и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. те са десерт, Радост :) салатата не пречи.
      Хубав празник на теб утре!

      Изтриване
  4. Хи-хи, Пеп, кажи си, че ги направи тез за авджи -то, специално за утре, все пак и свекърите са (х)Ора!
    Чудесни са, поздрави, какво то и да решите да празнувате!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Какво ще празнуваме, ВЕси, то е ясно. Аз съм на работа до 21ч, като ме прибере Мише се надявам салата да е направил поне :)

      Изтриване

    2. :) Само да си кажа, че "какво то" е техническа, а не правописна грешка, че като видя така, лошо ми става.

      Изтриване
    3. :) особено ако е от телефон - оня "подсказвач" там редовно така го пуска.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...