1 март 2018 г.

Пиле терияки

               Пилешко в сладко-кисел  сос  обичаме много. И Мише обича, но той не знае, че това е специален сос :wink1: мисли си, че купените пилета имат различен вкус. За и против купените пилета беше темата на скорошен наш семеен диспут, но за съжаление и тази година курника пред блока е празен :girl_haha: Малкото домашно пилешко си го пазя за яхнии и с кисело зеле, които просто не са същите, ако са с купено пиле.   Избрала съм си 2-3 фирми (едната е кланица), на които купувам, като си разделям пилетата на: бутчета и крилца за печене; бяло месо за хапки и всичко останало за супа.  Пилето в сос терияки го правя  и от бялото месо, и от обезкостени и без кожа пилешки бутчета - вторите искат малко повече готвене (разбирайте 15 мин), но пък месото остава по-сочно и го предпочитам.   Сосът Терияки не е толкова сладък, както сладко-киселия, затова е подходящ и за пиле, и за свинско, и за риба. Може и готов да ползвате, но според мен домашния си заслужава 5-те минути събиране на продукти.


Продуктите са за 2 порции :) 
2 бр. пилешки пържоли от бут без кожа (или 1 цяло филе - пеперуда) 

1/4 ч.ч. захар (60 мл. захар т.е.в мерителна чаша поставете захар до отбелязаните 60мл) 
40 мл оцет 
20 мл олио
60 мл соев сос (светъл, ако е тъмен - 40мл)
голяма щипка  фино настърган джинджифил
1 голяма скилидка чесън , фино настъргана 
1 ч.л. царевично нишесте  

сусам и 2-3 пера зелен лук 

Приготвяне: 
* Пилешкото месо се подсушава добре (знаете, че пилешкото месо не се мие - почиства се, ако трябва и подсушава с кухненска хартия) 
* В тиган се смесват оцета, захарта, царевичното нишесте и соевия сос - нишестето се разбърква в течностите, за да се разтвори. 
* Прибавя се и олиото и пилешките пържоли.
* Вече се включва котлона,  за да започне готвенето им :) тиганът се затваря с капак и готвят по 7-8 мин от двете страни - ако пържолите са от бут; ако са филе - по 3-4 мин. от двете страни.  Готвенето става на средна степен на котлона. 
* Отваря се капака, прибавят се настърганите чесън и джинджифил и продължават да се готвят  още 12 до 15  мин, през които продължават да се обръщат, или заливат със соса - за мен обръщането е по-лесния вариант. За това време течностите са се  редуцирали до гъст сос  - времето се преценя според степента на котлона и  качеството на месото - колкото е по-лошо "дунапренено" - повече време ще трябва. Но обикновено за тези минути е готово. 
* Изважда се в две чинии, залива се с по 2 лъжици от останалия сос (всъщност повече и няма :wink1: ) и поръсва с голяма щипка пера от лук и  предварително запечените семена сусам.
Гарнитурата е по избор  -  тук е сотирани броколи с масло.  



Цветът на чинията не е случаен :wink1:

ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!
На този истински български празник пожелавам на всички  много здраве,  щастие, късмет и сбъднати мечти!  




4 коментара:

  1. И пилешкото и сладките са страхотни...
    Честита Баба Марта, Пепи
    Много Здраве, радост и късмет, усмивки и настроение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дианка :)
      Честита Баба Марта и на теб! Здраве и късмет!

      Изтриване
  2. Единствено лука накрая ще пропусна :)
    Честита Баба Марта!
    Моите точки поздравяват твоите :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поздрави и на твоите точти от моите :)
      Пропусни го лука, той не е много важен :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...