28 април 2018 г.

Мариновани свински ребра на скара

        Събота, слънчево, време само за кулинарен туризъм в гората :) иначе казано - пикник със скара. Ако е с жар - най- добре.  И тъй като ние след малко се отправяме някъде из горите (съвсем не само за пикник), споделям най-любимите свински ребърца на скара - мариновани 48ч. Според мен така стават най-крехки. Подправката е наша любима, но ако имате друга любима подправка за месо - може да я замените. Само течностите за марината и времето спазвайте :)  Купувам свински гърди с ребра, защото така има повече месо, отколкото на продаваните само ребра. По възможност ребрата да са къси, тъй като по-лесно се въртят и изпичат на скарата.

За около 1,5кг свински гърди с ребра  


3 с.л. олио 
3с.л. соев сос
3 с.л. сос от нар (ако нямате заменете с 1 с.л. мед и 1 с.л. оцет, но този продукт вече го има почти навсякъде в магазините)
2 с.л. горчица  (едрозърнеста е моята
1 равна с.л. сол 
5-6 скилидки чесън 
по 1 ч.л. червен пипер, черен пипер и кимион 

Приготвяне:

* Ребрата се измиват, подсушават добре и нарязват така, че на всяко ребърце да има месо - по възможност да бъдат и еднакво дебели, за да се изпичат заедно. 
* В купа се смесват всички продукти за марината - скилидките чесън са само обелени и грубо смачкани. 
* Поставят се нарязаните ребра и добре объркват  :) с ръце. Не знам дали съм споменавала, но ако  Ви е неприятно да пипате с ръце месото, ползвайте ръкавици. Във всички аптеки продават на бройка  силиконови ръкавици  за еднократна употреба. 
* Купата се покрива с фолио за свежо съхранение (или найлонов плик) и прибира в хладилник за 48 часа :) през които ребрата се разбъркват няколко пъти. 
* Скарата или барбекюто се загряват, намазняват (парче сланина върши добра работа) и ребрата се изпичат от двете страни - тук на електрическата скара в апартаментски условия  правя нещо, което авджи Стоев не прави  на барбекюто  - върху ребрата мятам лист алуминиево фолио, който ги и задушава, докато се пекат. 
Ако нямате скара под ръка, не забравяйте, че имам  добри рецепта и за фурна -   лепкави свински ребра  и крехки свински ребра с пепси кола


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...