16 август 2009 г.

Пъдпъдъци с наденица и манатарки



Продукти за 3-4 порции:

10бр. пъдпъдъци
10бр. зелеви листа /ако няма от кисела зелка, бланшират се от листа от прясно зеле във вода, сол и лимонена киселина/
250-300 гр чирпански наденички***
100гр. масло
250 гр арпаджик /или съвсем дребни лукчета/
по 1 ч.л. сол, черен пипер, риган
250 мл червено вино и 100мл вода
За плънката:
1 глава чесън
1 к.ч. ориз
1 к.ч сушени гъби /манатарки/
20 мл зехтин
дреболиите на пилетата
щипка-две сол, щипка риган и щипка черен пипер
За канапетата:
50 гр зехтин
3-4 филии стар хляб



 Приготвяне:
• Пъдпъдъците се почистват, изкисват в студена вода в хладилник за 1 2 часа. Измиват се и подсушават.
• Посоляват се и поръсват с черния пипер, обтриват се добре с ръка да полепне по месото. Завиват се със свежо фолио и прибират в хладилник за 2 часа.
• Сушените гъби са заливат със студена вода и оставят 30 мин. да накиснат.
• Арпаджика/лукчетата се белят (това става много лесно, като се поставят във вода за 10 мин)
• Приготвя се плънката: Дреболиите на пилетата и чесъна се нарязват на дребно и запържват в зехтина за 1-2 мин.
• Прибавя се ориза и отцедените гъби, запържват също минута, прибавят се подправките и залива с 4 каф. чаши гореща вода
• Оставя се да къкри, докато ориза поеме водата.
• Взема се по едно зелево листо, поставя се 1.ч.л.масло в него и върху маслото се поставя пъдпъдъче с гърба надолу.
• Гърдите се пълнят с плънката /събира по една чаена лъжица innocent /, затварят. Крачката се прибират плътно към тялото и завива добре със зелевия лист.



• Нареждат с в тава. Между готовите завитите топчици се поставят арпаджиците и нарязаната на къси парчета наденица.
• Залива се с виното. Тавата се покрива добре с фолио и пече в загрята фурна на 200* за 60-70 мин.



• Развива се фолиото и запича за още 4-5 мин за зачервяване.
• През това време се приготвят канапетата: Загрява се тиган, сипва се мазнината и филиите запържват до бледо зачервяване от двете страни.
• Нареждат се в плато и върху всяка филия поставят по 2 пъдпъдъка, развити от зелевия лист, като арпаджиците и наденицата се нареждат около тях.
• Консумират се задължително с вино exclaim Всъщност и на бира носят drinks

*** Чирпанските наденички са тънки, от кълцано (не смляно) месо, овкусено само с праз, кимион и черен пипер. Месото е телешко и свинско. Много сочни и апетитни. Както вече съм писала, ние си правим и съхраняваме във фризера. С една малка отметка, че тези последните са от от дивечово smile1 месо.

3 коментара:

  1. Пепчо, бих искала да те зарадвам с една награда!
    Поздрави, Милена

    ОтговорИзтриване
  2. И аз бих искала да те зарадвам с една награда!
    Успешна и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Пепчо, ето ме отново с още награди :-)

    Поздрави, Милена

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...