26 април 2012 г.

Маринована риба


Още една риба. Този път маринована,  тъй като всички обичаме в къщи солени, мариновани риби и ако ме е домързяло да направя - купуваме готова. Най-често присъстващата на масата ни е тази сурово-солена риба (скумрия или паламуд), но този път варианта е с повече аромати и добавки на рулца от раци ( сурими). Тези последните трудно ги преглъщаме, но заради девойчето купувам, да има в камерата, че понякога се сеща за тях и търси. И разбира се им търся приложение, за да не им мине пък срока на годност. Тези пикантни тостове с тях  са един от начините, които ни харесаха. И тук в маринованата риба - също. Поемат ароматите :)) и миризма на риба. 


Продуктите нямат мерки, според наличната риба се прибират в бурканчета. Които все се намират във всеки дом :)
Необходими са:

риба (скумрия, паламуд, херинга). 
рулца от раци/сурими

чесън, моркови, люта червена чушка, каперси, черен пипер на зърна, оцет, зехтин, сол, мащерка 

които аз разделих в бурканчетата и направих половината  с чесън и моркови, другата  - с лютите чушки (люспите им) 


Приготвяне:
* Рибата се почиства, измива, подсушава и нарязва на котлети/шайби.
* Посолява се обилно и прибира в съд, затворен с капак (или завит със свежо фолио).
* През 5-6 часа се отваря и отцежда отделената вода. 
* Така, покрита със сол престоява  макс. 30 часа. 
* Отново се измива и  подсушава. 
* В бурканчета  на дъното се нареждат плътно шайби  риба.  Следват 2-3 рулца от рази, нарязани на кубчета.
Тук вече разделното:
- в едните кръгчета моркови, ситно нарязани скилидки чесън,  няколко  зърна черен пипер и няколко каперси. щипка мащерка.
- в другите - червената част на суха чушка, без семената, няколко плодчета  каперси и черен пипер; пак щипка мащерка.
 * Отново ред риба, отново различните добавки и така, докато се напълнят бурканчетата. 

*  Пълнят се 1/3 с оцета, останалата част със зехтин (може и олио, или поне другия път ще направя за себе си с олио, тъй като със зехтина явно няма да се сприятелим в този живот... ), затварят се с капаците и прибират в хладилник.
Сигурно може и да не се разклащат, но аз реших, че рибата ще се маринова по-бързо, ако се пораздруса бурканчето...... и съответно така правих. 
Готови бяха за хапване на четвъртия ден.

Тези бурканчета са  със замразени риба,  тъй като не ми се ходеше в М. само заради едната риба. А тук друга охладена почти никъде няма.  За осоляване предпочитам охладена ( гаранция, че преди това не е била замразена  пак няма, но едно внушение си е друго успокоение). Замразената скумрия е една от добрите замразени риби; ние подбираме и по-големи като купуваме и за разлика от замразените филета нямаме разочарования от нея.

19 коментара:

  1. Браво, Пепи! Представям си какво удоволствие ще настъпи с една-две, пък може и с повече глъдки :)), водка :)

    ОтговорИзтриване
  2. а после и прегръдки, нали, Инче :)) Без бой признавам, аз с ракия....консумирах.
    Наздраве!

    ОтговорИзтриване
  3. Наздраве момичета!
    Много вкусна рибка, Пепи! Направо ми се прииска да си хапна от тази с морковчетата. ммм
    Съблазнителка, такава ;))).
    Не съм пила ракия, но не ми пречи да ви прегърна и аз ;))).
    Поздрави, прегръдки и с ракия или без, весела вечер! :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наздраве, Вени, ще те прегърнем :)) Със или без ракия или водка :)
      Лека нощ!

      Изтриване
  4. Ей, страхотно предложение, Пепи
    И виж колко готино си пийваме и се прегръщаме :))))))
    Като се видим, да носиш!!!
    Хубав петък!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре, Дани, обещавам!
      Хубав и спокоен петък и на теб!

      Изтриване
  5. Пепчо, когато бях бременна за втори път, се изхранвах предимно с такива неша. Оттогава не съм и сега като спомена, ми се прииска..... отново да забременея;)))))))))))) - ( това последното е долна лъжа, но за хумора;))

    Още този уикенд отивам на пазар за рибка;)))
    Ще ми върви идеално на напитките и празничното настроенеие;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ей, Мъхче, като прочетох "Още този уикенд" направо една друга мисъл ми мина през главата за действията ти :))
      Ама нищо, каквото и да е, утре е петък, можем да помислим и да пийнем по едно :) А щом има подходящо мезе - просто е наложително!

      Изтриване
  6. Пъстро, вкусно и красиво! Прекрасни почивни дни, Пепи! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Ето я рибката, която мислех за сирене :Р
    Много красива:)

    ОтговорИзтриване
  8. Търсех специално рецепта за маринована риба и попаднах на вашата.Много е хубава и ми хареса комбинацията от подправки.Благодаря ви.Още утре я почвам :)
    А..и разкошни снимки

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Само внимавайте със солта. Ако не е много едра рибата - дръжте по-малко време в сол.
      Тя без друго е за бърза консумация.
      Благодаря!

      Изтриване
  9. Колко време може да се съхранява в хладилник след като е готова ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. до седмица свършва, но може и повече, тъй като е достатъчно солена.
      Внимавайте със солта :)

      Изтриване
  10. Благодаря Ви за начина на поднасяне на рецептите. Някак си започнах да сравнявам всичко, което реша да приготвя, в това, което Вие сте поднесли. Това ще е първото ми мариноване на рибка. След десетки прочетени из руски и български сайтове, най- много ми хареса Вашата. Отново, благодаря. Йонка Дренска :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Йонка :) Благодаря и аз за хубавите думи.
      Стискам палци да ти се хареса тази рибка. Имай предвид само, че ако е по- малка рибата ще и трябва по-малко време за осоляване. Може би ще е добре да държиш 24 ч. в сол и ще прецениш дали е добре. Ако носи още на сол -за следващия път ще знаеш.
      Поздрави :)

      Изтриване
  11. Специално паламуда си го мариновам ето по този начин
    http://wizardnote.com/marinovan-palamud/

    ОтговорИзтриване
  12. Един рамалиец в Канада9 март 2023 г. в 18:47

    Здравейте, Пепа! Отдавна търсих добра рецепта за маринована риба, и тази изглежда великолепна. Току-що заредих бурканите със скумрия. Като професионален инженерин и аджемия готвач обаче имам един въпрос. В описанието пише, че бурканите може и да не се разклащат. Понеже оцетът и олиото са несмесваеми течности, горните 2/3 от буркана (където е олиото) няма да имат достъп до оцета, ако не се разклащат. В този случай няма ли само долната 1/3 част от рибата (потопената в оцет) да се маринова?
    Поздрави!
    Митко

    ОтговорИзтриване
  13. За неразклащането съдя по магазинските бурканчета, аз си ги превъртам. Когато количествата са плътно наредени, бурканите не поемат много течност, по-скоро олиото остава отгоре, за да не е на въздух рибата.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...