7 септември 2014 г.

Мариновани печени чушки





      От петък толкова дъжд се изсипа, че всичките ми планове за помощ на село се провалиха. Но пък влязох в калната градина и обрах капията, защото малко по-рано, докато  мама  преравяше тефтера си за рецептата за домашния ни оцет,  прочете тази, записана като "Салата за капия 10 кг" :smile1:  
     Тези мариновани печени чушки са добре познати на тяхното поколение, а в последните 2-3  години се подвизават в интернет пространството като "туршия 100-те чушки". За мен това не е туршия :smile1:така си приготвяме лятото  печените чушки на салата. А това с бройката на чушките е доста относително. При нас, на село, земята е "червеница", както и казват, и трябва обилно поливане, за да е добра реколтата от зеленчуци. В последните години това е възможно, но когато бях малка и там имаше  познатия на много хора режим на водата. А да поливат  с  вода от чешмата си беше кощунство. Е, и сега е. Затова и цената на домашните чушки е сходна с тези на пазара. Но според думите на мама, 10 килограма чушки винаги са си 10 килограма - дали сегашните, по-големи от длан, или преди 20 години онези дребните :) които  не успяваха и да се зачервят до края на лятото.
      Пак се връщам на дъжда, но заради калта нямаше кой да тегли точно 10 кг., затова моята салата се превърна в салата 12 кг :smile1:. Затова съвсем практично давам рецептата   за 1кг чушки/пиперки, пък ако решите да си правите - смятайте пропорционално за вашето количество чушки.
Но имайте предвид, че от 1 кг. обикновено излиза 1 буркан печени чушки. 




Мариновани печени чушки 

На  1кг сурови месести червени чушки/пиперки: 

1 среден морков
7-8 скилидки чесън 
10 г сол 
15 г захар 
35 мл олио 
20 мл оцет 

магданозът е на око :) тук видимо ми се откъснал повечко от сърце :) 

На моите 12 кг червени чушки  са сложени: 120 г сол, 180г захар, 420 мл олио, 240 мл. оцет, килограм моркови, голяма връзка магданоз  и 5-6 дребни глави чесън.  

Приготвяне: 
* Чушките се почистват от семената и изпичат (и прибират в голям съд с капак, където да се задушат, или в голяма найлонова торба) и белят от люспите. Всички знаят, че задушените чушки се белят лесно от люспата :) 
* В дълбок съд  (тава или тенджера) се поставят обелените чушки, обелените скилидки чесън, солта и захарта, нарязаните на кръгчета почистени моркови, олиото и оцета и ситно нарязания магданоз. 
* Разбърква се внимателно, за да не се разкъсват чушките и съда се покрива с капак (или свежо фолио) и прибира в хладилника за  3 часа.  През това време се разбъркват 2-3 пъти. 
* Редят се в буркани, като между чушките се поставят и моркови и чесън.
* Бурканите се пълнят до  ръбчето с чушки и доливат с останалата марината. 

* Затварят се с капачки (запечатват) и стерилизират 10 мин. след завирането на водата. (тук при мама имаше записан по 1 аспирин на всеки буркан, но според мен беше излишен :)) 




63 коментара:

  1. Велико, велико, велико! Това ще кажа само!

    ОтговорИзтриване
  2. Как ми се иска сега да си опитам от тази туршиена салатка. :) Много обичам така, с камби също е чудно.
    Пепи, хубава вечер! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Камбите са по-хрупкави, Гери :) такива също правя и вече има червени камби, сигурно други япът ще да са.
      Хубава нова седмица на теб!

      Изтриване
  3. Аз правя по подобна рецепта ,но има и 3 лъжици мед в маринатата ,която предварително разбърквам и тогава изсипвам върху чушките с цел по-малко да ги бъркам ,за да не ги разкъсам ! Добър апетит !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. аз ги обърквам с ръце :) да не се накъсат. Не, че после не ги режем.
      3 лъжици мед освен захарта ли?

      Изтриване
  4. Прекрасни са, Пепи! Така да ме съблазни...
    Не съм затваряла така в буркан с години - или в сезона им пресни или зимата от печени и замразени си правим такава салата. Специално погледнах мамината рецепта за колко килограма е - е, за 26 е. :))) Но има записано и зърна черен пипер, за който незнайно как аз с годините съвсем съм забравила.
    Хубава, усмихната нова седмица ти желая, мила!
    Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. аха :) явно всяка мама колкото килограми е правила, така си е записала :) Но 26 кг са си едно прилично количество, Ирме :) Черния пипер ще придаде приятен аромат, бих си ръснала като ги отворя :)
      Хубава и слънчева да е новата седмица и на теб!

      Изтриване
  5. Мама имаше една, в която престояваха доста време в маринатата.
    Трябва да я питам.
    В нея най-вкусен беше чесънът!
    Хубава седмица, Пеп!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. и тук е много вкусен :) затова от 2-3 скилидки на буркан са умножени по 3-4 :)
      ХуБава седмица и на теб, ДАни!

      Изтриване
  6. Пепи, това са най-любимите ми чушки! Разкошни са станали! И моите вече ги спретнах. Оригиналната рецепта, която се предава от бабите действително е с аспирин, но и аз не слагам. Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. При нас Мише е твърдо против аспирина в консервите, макар че си пие ежедневно аспиринче :) но аз го пропускам чат-пат :) Виж, на цветната трушия слагам.
      Хубава седмица и на теб, РАдост!

      Изтриване
  7. Камелия Кочева8 септември 2014 г. в 15:27

    Аз ги правя по този начин ,но накрая докато ги редя им слагам по1 супена лъжица превряло/запържено/ олио.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. помислих си да го запържа :) но като размислих бурканите се заваряват и се отказах :)

      Изтриване
  8. Пепи,не знам колко пъти преглътнах,мммм!Страхотно звучи и добре,че пратих ММ да пече пипер у дома :) .Безценна си откъм съвети и рецепти за всякакви теми,поводи и случаи!
    Прегръдка и ведра седмица да ти е,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мила Роси! Съветите произлизат от опита :) на което разчитам и аз :))) Ти какво ще правиш пиперките? За хапване, или за фризер?

      Изтриване
  9. Току-що ги продиктувах. Ще чакам да ми донесат :Р

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Щастливка :) ще ти направят. Да ти е жива и здрава мама!

      Изтриване
  10. Умопомрачителни са, Пепи! Не съм опитвала, но съм сигурна, че ще ми харесат. Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Можеш да си направиш за хапване една купа, Еви :) не е задължително да са 10-15 ккг . Маринатата им е много приятна за небцето :)
      Прегръдка и за теб!

      Изтриване
  11. Чушките изчистени ли трябва да са 12 кг! Писах вчера,но клавиатурата нещо не работеше! Яна

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не, Яна, чушките са 12 кг. Отмерва се количеството. След това се чистят :)

      Изтриване
  12. толкова бях ентусиазирана защото са точно по моя вкус
    и сега бомбаж

    ОтговорИзтриване
  13. къде обърках бомбаж от всякъде

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чушките купени ли са? Ако да, зависи колко са пълни с торове и нитрати - случвало ми се е дори на буркани с печени чушки да стане. А и годината е много дъждовна и са пълни с вода таз годишните чушки. Ако не са били надути повече от 2-3 дни - вадете, измийте и приберете във фризер, ще ги хапнете, но ако е повече време - май не стават за ядене.

      Изтриване
  14. От една баба ги купих уж са хубави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това с бабите не е гаранция, че не са торени, за съжаление. обилно.

      Изтриване
  15. Много са апетитни ,искам да си представя каква вкусотия е с домашни зеленчуци ,но уви ,няма откъде да се снабдя .Да ти са живи и здрави мама и тати ,то труда е голям ,но вчера след бомбаж на 7 от 8 буркана гювеч ,се замислям много .Затова те моля да ме посъветваш ,искам да изпека чушки натюр за зимата (за бюрек ,миш-маш..),как да ги съхраня .Не искам да са в дом.сос .Във фризера ,след размръзяване се губи много от вкуса ,ти как ги правиш.
    Ани

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здрасти, Ани :)
      Вярно е, че печените, след фризера са с малко по-друг вкус. Тях ги ползвам за паниране (дори само с брашно), където не се усеща много разликата. Но на салата, миш-маш и бюрек се усеща, да. За там ползвам от буркани (колкото мога, до където стигнат. )
      След изпичане осолявам всяка чушка поотделно и нареждам в тави, под наклон, да се отцежда водата. Понякога са 5-6 тави, нареждам на студено място по възможност и обирам сока. Така престояват поне 6-7 часа. Пълня в буркани, не заливам с нищо друго, запечатвам и стерилизирам 15 мин. Не повече. Ако чушките са хубави - това е достатъчно. В повечето случаи моите са от мама, но и купуваме, все са на късмет. Имали сме и бомбажи, явно торенето е много важно, а някои пускат пък много вода - от една тава с 4-5 кг чушки се е събирал до литър сок отцеден.
      После ги държа на хладно - или в мазе зимата, ако е по-топло, когато ги правя - търся място в хладилника и ги изваждам в студа към мазето, или килера.

      Изтриване
  16. Мноого ти благадаря ,тя процедурата с печенето на чушките е същата ,която беше ми препоръчала за лютеница ,но за стерелизация в буркани ,не ми беше ясно .Сега остава да имам късмет с чушките .
    Лек де !
    Ани

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Късмет тогава :)
      И спорно приготвяне на зимнината!

      Изтриване
  17. Здравейте, моята покойна свекърва я правеше и ми беше любима. Срам, не срам, нямам как да премеря продуктите за марината, имам само лъжици.... Как да ги изчисля за 1.5 ,кг чушки? Предварително благодаря :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, ще измеря сслед малко, да се прибера и ще пиша

      Изтриване
    2. Ето сега :) Давам ви на колко грама отговарят лъжиците, а Вие смятайте за какво количество чушки ще ползвате -

      1ч.л. сол = 8 г
      1 супена лъжица сол е 15 г

      1 ч.л. захар е 10г , а 1 супена лъжица е 20 г. захар.

      По тези мерки се ориентирайте с лъжиците. Но дори да падне някое зрънце сол, или захар в повече - не е фатално :)

      Изтриване
  18. Прекрасни чушки:) Имам въпрос морковите и чесъна не трябва ли също да се Маринова? И пробвали ли сте с Копър вместо с магданоз? Замислих се защото на печените чушки с чесън обикновено се слага копър.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може, щом харесвате с копър. Аз на печените пак магданоз си слагам заради половинката, иначе на мен без никакви тревички.
      На морковите и чесънът не им трябва мариноване - на тях им е достатъчно краткото варене в буркана и пак се овкусяват много добре

      Изтриване
  19. От 1 кг печени чушки - 1 буркан!!
    Буркан от 800 мл ?????Яна

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да :) 1 кг сурови. като са изпечени им излиза водата, нали се сещаш как се отцеждат от водата преди беленето. Ако чушките са от пазара има вероятност и над килограм суров продукт да стане за един буркан чушки, защото те са напоявани много И тази вода излиза след печенето на чушките

      Изтриване
    2. Пп: пък този един килограм сурови чушки е и с дръжките и семките, които не влизат в буркана накрая

      Изтриване
  20. Пеп,
    Исках да попитам буркан от 800 или от 400 мл за 1 кг чушки, за да знам колко буркана да измия!!

    ОтговорИзтриване
  21. Съжалявам, че не сме се разбрали!Яна

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ааа, това ли :) ами по 800 мл Омния и подобни с винт _720-780 мл
      Ако са малки-двойно предвиди

      Изтриване
    2. Ааа, това ли :) ами по 800 мл Омния и подобни с винт _720-780 мл
      Ако са малки-двойно предвиди

      Изтриване
  22. Мерси мерси, като се прибера ще ги слагам в бурканите, измих от малките.

    ОтговорИзтриване
  23. Чушките отцеждат ли се преди да се сложи маринатата?

    ОтговорИзтриване
  24. Чушките отцеждат ли се преди да се сложи маринатата?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не. Сокът който те пускат, смесен с олото и оцета е вкусен сос :) аз си го затапям.

      Изтриване
  25. Здравейте,миналото лято реших да направя тази рецепта за чушки и много се хареса на цялото семейство,но излязоха само 9 буркана,сега съм решила да направя по-голямо количество,че доста ни се услади.Дано се получи добре и този път

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моите буркани са сбирщайн :) не ги гледайте - различни големини. Малко излиза, да. Принципно, ако не са много воднисти чушките излизат от 1кг - 1 буркан Омния, но ако са по-водни - тази вода излиза. Не е проблем това, ще направите 2 дози :) Няма как да не се получи, щом и миналата година сте правили.
      Поздрави,
      Пепа

      Изтриване
  26. Благодаря ,за страхотната рецепта

    ОтговорИзтриване
  27. Здравейте! Вчера изпълних рецептата, стерилизирах за 10-15 мин. Тази сутрин виждам, че вакуума не се е получил :-( Моля за съвет какво да направя. Дали мога да стерилизирам наново, или да прибирам в хладилника и това е положението. Много мъчно ми стана, защото вчера ми отне цял ден тази галимация.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Непременно стерилизирайте отново. Много труд е. Сложете нови капачки и здраво завивайте.

      Изтриване
  28. Един рамалиец в Канада5 септември 2022 г. в 3:22

    Здравейте, Пепа! Първо, благодаря много за отговора за лютеницата вчера. Стана фантастична! Особено беше полезен финалният съвет относно хапването и с препечена коричка хляб! Препоръчвам го на всички!
    Сега имам въпрос относно тази рецепта (печените чушки). Тука (а предполагам, вече и в България) се продават чушки целогодишно - все пак сме на ден и половина път от Мексико и от Флорида. Въпросът ми е: струва ли си да се мариноват, или е по-добре всеки път да се правят прясно печени? На балкона целогодишно имам газова скара (доколкото знам, в България вече им викат "барбекю" :), и я пускам дори на минус 20.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Браво за лютеницата! И тук вече се продават чушки целогодишно, но освен че са на тройна цена, са и пълни с нитрати и вода и не се получава така вкусно. Ако при вас са добри, прави с по килограм и съхранявай я хладилника, защото тази доза си е хамалогия.
      Поздрави!

      Изтриване
    2. Един рамалиец в Канада5 септември 2022 г. в 19:38

      Благодаря, Пепа! Непременноще го опитам така.

      Изтриване
  29. Един рамалиец в Канада22 септември 2023 г. в 3:36

    Здравей, Пепа! Имам един спешен въпрос, дано да прочетеш това скоро. В Канада човешки чушки (капия, като у нас) се продават само август и септември, при това расли на почва и видели слънце. През останалото време се продават само тумбести, приличащи на нашите камби, а може и да са. Сега е краят на сезона, и днес изведнъж наводниха един от магазините с истински чушки в касетки по 6-7 кила. Фантастични! Ама ще свършат за един ден. Страшно ми се ще да купя, но не знам какво да ги правя. Лютеницата (около 1 тон :) е достатъчна.
    Та въпросът ми е: какви, на твой вкус, са най-добрите 2-3 трайни рецепти с/от чушки?
    Благодаря предварително.
    Митко

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точно тези чушки са най-вкусни. Можеш да си направиш буркани и стеризилизаш.
      Иначе печи, бели, опаковай и във фризера :) Ще има цяла зима за миш-маш, за чушка бюрек.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...