21 март 2015 г.

Ризото с черен ориз, риба и морски дарове


     Тези черни зрънца,  наречени "императорски ориз"  в   древен Китай са се  считали  за най-добрия ориз и е бил предназначен за императора. Не е бил разрешен за простолюдието. По тази причина освен императорски ориз е популярен и като забранен ориз (forbidden rice). Има  много приятен на вкус на ядки и не става толкова мек, след като се сготви ,както познатия ни бял ориз.
     Преди Нова година  девойчето Ж. решила, че трябва да опитаме и го донесе.....  и когато преди месец сготвих първата партида, точно тя не пожела да го опита :) за разлика от другите деца и мен, които го уважихме и като основно с риба и разни рибни продукти, и като гарнитура на едни пилешки хапки. Първия път го варих според указанието на пакета, но за описаните 25 мин. зрънцата си хрупаха много добре, та му отделих час и половина и така ни хареса. Споделих  с едни мили дами, че за това време глиган щях да сваря и те ме посъветваха да го накисна предварително(тъй като наподобява жито и кафяв ориз). Така го и правих  следващите няколко пъти, докато приключих с пакета и  наистина за 20-25 мин. е готов - е, не е мек като белия ориз, както писах, но е с приятно плътни зрънца за ядене, с аромат на ядки.  Така и предлагам рецептата,  а гарнитурата от водни обитатели  може да се направи само със задушена риба, или с пилешко месо. Доказано вкусно :)




Продукти (за 3 порции): 
~150 г черен ориз 
1 малка глава лук 
1-2 скилидки чесън
2 с.л. краве масло и 2 с.л. зехтин 
~ 60 мл бяло вино 
черен пипер 
~ 600 мл пилешки бульон (вода в краен случай) 

~60-70 г пармезан 

парче 200 г сьомга; 200г  филе бяла риба (охладени и двете, не замразени),  1 туба калмар,  няколко скариди и шепа миди  - приготвени по тази рецепта с магданозено песто на тиган 

 Приготвяне: 
* Оризът се измива, поставя се в дълбока тенджерка и залива с 1 ч.ч. гореща вода. Затваря се с капак и оставя така за час. 
* Отцежда се хубаво, прибавя маслото и зехтина, ситно нарязаните лук и скилидки чесън. и запържва, докато се изпари водата и ориза започне да пука. 
* Прибавя се виното, съдът отново се затваря с капак и намалява степента на котлона. 
* За около 10- мин.  виното се изпарява и тогава се прибавя бульона. 
* Вари се 30-40 мин. - не може да се каже, че оризът поема течността, защото половината част от нея се изпарява, така че, не очаквайте оризът да набъбне. Зрънцата са си твърди, но не хрупат. 
* Поръсва се с черния пипер, разбърква, изключва се котлона, но тенджерата се оставя още 10 мин. на него и похлупена. 
* Поръсва се с настъргания пармезан, разбърква и разпределя в чиниите.


А през това време "гарнитурата" от риба, или пиле трябва да сте си я сготвили :)
 

ПП: Сол няма. По принцип моите бульони са нормално солени, и тъй като течността извира, а на края добавих и пармезан, течността  съобразих по солта и сложих  малко бульон и повече вода.

14 коментара:

  1. Пепи, Изглежда интригуващо, с удоолстие бих го пробвала!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За мен по-интересен бе ориза, Жани :) и бих го пробвала и със зеленчуци, пък да видим какво ще стане.

      Изтриване
  2. Пепи,веднъж съм опитвала такъв ориз в заведение и много се усещаха люспите,което не ми хареса.Ще трябва да му дам шанс,сготвен по твоя начин,явно,че си има тънкости приготвянето му.С морските дарове изглежда супер!Все забравям да ти кажа,че тази чинийка на точки е прекрасна и много фотогенична :)) .
    Прегръдка от мен,другарче мило и честита първа пролет на цялото семейство!Да е топла,благодатна и на късмет!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може и качеството на ориза да не е било добро, Роси. Този е на Крина. Дори на картинката е с морски дарове :)
      Забеляза чинийката, значи :) Донесох си я от последната екскурзия :) знаеш къде. Жалко, че нямаха и в други точкови десени :)
      Благодаря ти, прегръдка и за теб и хубава седмица да е!

      Изтриване
  3. Чуден е станал,Пепи! Но и у дома не се хареса първия път:)

    ОтговорИзтриване
  4. Разкош на квадрат! Спорна нова седмица, Пепи! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Пепи,
    всички видове пълнозърнест ориз се сваряват най - добре освен като се накиснат след това задължително за бързото им варене се поставят в глинен съд с капак.Варенето в глинен съд става много по - бързо, по - кратко е и оризът така става много вкусен.Случайно при проба веднъж открих този бърз начин.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Ели! Със сигурност ще пробвам този начин на варене следващия път. Тези дни и един кафяв ориз ме чака, все го отлагам, тъй като знам, че по-бавничко се готви.
      Поздрави на теб!

      Изтриване
  6. В крокпота за два часа и половина кафявия ориз става на бавната степен, 1/3,5 съотношение

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, това емного полезна информация, благодаря!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...