6 юни 2015 г.

Миди с бекон и маслен сос



      Сега, много моля, всички морски читатели на блога да не се смеят на предложението ми със замразени миди :) Ами като си нямаме море тук да събираме пресни, така ще караме.  А тези, от една тематична седмица във верига магазини се оказаха доста добри - не сбръчкани и сухи, чисти :) и вече сготвени с бекон и масло -  вкусни. Илианка от Щъркелово гнездо няколко пъти предлага да правим миди с бекон. Ама нямат сосче :) пък ние обичаме манджите със сос. Затова събрах нейното предложение и моето - Миди с тунизийски сос (който си е мАсло и чесън) и се получи невероятно вкусно ястие с приятен маслено лимонов сос и аромат на пушения бекон. Какво друго да се получи при съчетани моя и нейна рецепта  ;D;D 


Продукти за 4 порции: 
500г. замразени миди - ядки
200 г пушен бекон  и 1-2 лъжици зехтин 
1 голяма глава чесън 
150 г масло 
сок от 1 лимон и 1 портокал 
200 мл бяло вино 
сол, щипка копър и черен пипер 

Приготвяне: 
* В дълбок  тиган се поставя маслото и оставя да се разтопи  на слаб котлон . 
* Чесънът се почиства и счуква -  цялата глава :) Прибавя се в маслото и запържва за  2-3 мин. На бавен огън :) чесънът и маслото не трябва да прегарят, а да запазят цвета си.
* Сипва се виното, лимоновия и портокалов сок и оставя да покъкри на тих огън около 10 мин. 
* През това време беконът, нарязан на лентички,  се запържва в зехтина за 2-3 мин. . 
* В масления сос се прибавят замразените мидени ядки и  оставят да къкрят 5-6 мин, след като отново соса с тях  заври.  Посолява се. 
* Прибавят се подправките и запържения бекон. 
* Сосът се сгъстява с малко царевично нишесте (1 чаена лъжица), размита с малко вода, разбърква всичко внимателно и отстранява от котлона. 





10 коментара:

  1. Прекрасно предложение, напомняш ми, че не съм правила миди скоро! Приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  2. направо си е изумително! втори път да коментирам тези миди - точно по мой вкус!
    А за замразените, Пепи, не се тревожи - да не мислиш, че и тези по морето ядат само пресни ...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Знам ли, може пък да си ги ловят :) Нашите как ходят за дивеч из горите :)

      Изтриване
  3. Страхотно...,
    Илианка и Пепи - какво може да се очаква!?
    Благодаря ви дами, поздрави и хубави летни дни!

    ОтговорИзтриване
  4. Интересно,а съм и сигурна много вкусно!

    ОтговорИзтриване
  5. Кремена Русева7 юни 2015 г. в 13:05

    Пепи, Батето е прав.
    Дет сме по морето се опитваме да ядем пресни, но не винаги ни се получава.
    Предложението ти е чудесно!

    ОтговорИзтриване
  6. Мням,мням бих казала,Пепи!Тези миди изобщо не ги видях при нас,сигурно не съм огледала добре,а изглеждат отлично,а рецептата и сосчето са фантастични!Чаша бяло вино с тази порция и една пърленка за топене,и си в рая!
    Прегръдка от мен и то много,много голяма,другарче мило! :))

    ОтговорИзтриване
  7. Еха, Пепи, признавам те за шеф във всяка област на кулинарията. Експерт си! Неустоимо предложение !Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Много интересно, Пепи! Беконът променя ли вкуса на мидите, щото аз си ги обичам натюр:)

    ОтговорИзтриване
  9. ииии с огромно закъснение, искам да ви благодаря, дами, че наминахте да ми видите мидите :)
    Траянка, не, не променя вкуса. Придава лекинко опушен само. Ама нюню. Пробвай.
    Прегръдка за всички ви и хубава сряда!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...