16 декември 2015 г.

Пиле гунбао дзидин (пикантно пиле с фъстъци)

      
Леко залитване към китайската кухня от моя страна.  Одобрено от любимците пак.
По Фиеста ТВ отдавна гледам двама големи готвачи-китайци с каква лекота готвят, наблягайки на пърженото, но в крайна сметка се вижда, че те пържат всичко за бързо, на много силен огън и  за кратко време и обясняват, че по този начин пърженото не е вредно. Според тях всъщност тази рецепта е от съчуанската кухня. Не че ги разбирам и двете. 
      Аз пък не избягвам съвсем пърженото.  Когато може. Важно е да не се прекалява. 
      В последните месеци  изгледах на един дъх  много свеж руски сериал -  "Последният Магикян" за добродушен арменец, малко над моята възраст, веселяк, ревнив баща на дъщеря, която взе, че му доведе руснак за зет. И тук идва нишката на сериала и китайската кухня  :smile1:-   сватята на Каренчик обичаше да готви, имаше си собствен кулинарен блог и записваше клипчета с рецепти (а под секрет сватът-руснак имаше специален килер (пълен)  за напитките около 60кв.м.  Там някъде въпросната дама беше публикувала клипче за "Курица Гун бао", което име ме  спечели :smile1: и реших, че ще набавя различните продукти и ще го правя при първа възможност. Подобно свинско готвеше майстор Мин Сай, което така и не записах, но пък у дома пилешкото винаги е с предимство. 
     Не намерих сечуанския пипер - пипер, на който се използват чушките на семената, не самите зрънца. Според описанията, те са с аромат на лимон и могат да бъдат заменени от пипер меланж, както и аз направих. Фъстъчено масло съвсем не търсих - приготвих пилето със слънчогледово и сусамово олио. Последното освен полезно е и много ароматно. Всъщност на мен само то ми трябваше, тъй като заради сушито имам оризов оцет в шкафа. Това е - различните, нетипични за всяка бг кухня продукти - фъстъчено и сусамово олио и оризов оцет ги има в Лидъл и в Кауфланд     

   
   И след като обясних кое ме провокира да сготвя това пикантно пилешко със звучно име Гун бао дзи дзин , ще споделя, че се готви буквално за 6-7 минути, при предварителни още толкова минути подготовка, а ако имате и уок тиган, или поне голям, широк, в който месото няма да се смачква, а ще се пържи - става още по-добре, лесно и бързо.  
Натриевия глутамат от рецептата, която следвах (има и клипче там) го пропуснах - за мен този "препарат" подобрява вкуса на нещо не толкова добре приготвено :smile1: и е излишен. 
     Нещото, което ще променя още следващия път - ще сложа фъстъците предварително запечени. Яла съм месо с фъстъци в китайския и бяха хрупкави; тук са си пържени, но не са хрупкави. Нищо, че младите хора и така харесаха.      (ПП: Вече го правих няколко пъти с печените фъстъци, добавени в края на готвенето. Определено това е по-добър вариант)  
     Пилето не е люто. Чушките са разпецени и почистени от семето и когато се яде, единствено те налютяват леко. Затова писах в името, че е пикантно; не люто. 


Продукти: 

300 г бяло пилешко месо 

1 белтък и 1 с.л. царевично нишесте 
щипка сол 

ок. 100 г  белени фъстъци 

бялата част на 6-7 стръка пресен лук 
5-6 лъжици олио (фъстъчено трябваше да бъде)
5-6 люти чушлета
3-4 скилидки чесън 
парче  джинджифил, колкото кутре 
1 сладка червена чушка 

1 с.л. царевично нишесте 
3 с.л. светъл соев сос 
3 с.л. бяло вино 
1 с.л. кафява захар 
2 с.л.  оризов оцет 
2 с.л. сусамово олио 

1 лъжица белен сусам 


 Приготвяне:

* Пилешкото месо се  нарязва на хапки с еднаква големина. 

* Белтъкът се разбива с вилица с щипка сол и нишестето и с тази смес се заливат пилешките хапки; разбъркват се и оставят за 30 мин. да починат в хладилник. 

* Лукът се нарязва на парчета около 2 см (по диагонал ).
* Лютите чушлета се разполовяват се почистват от семките. Ако чушлетата са големи - могат да се нарежат на парчета. 
* Олиото се сгорещява в тигана и в него запържват фъстъците за 2 мин; изваждат се  в  чиния. !!! Тук ще напомня, както горе писах, че при мен остава прибавянето на фъстъците в печен вид, в края  на готвенето. 
* В същото олио се запържват пилешките хапки, докато се позачервят от всички страни - за около 3-4 мин. Изваждат се в чинията при фъстъците. 
* В мазнината се запържват смачканите скилидки чесън, нарязаното парче джинджифил, нарязаната  на тънки ивици чушка, лука  и лютите чушлета - за около 2 мин. 
* Нишестето, соевия сос, виното, оцета и захарта, заедно с две-три  лъжици вода се разбъркват, докато се разтвори захарта. . 
* В тигана се връщат пилешките хапки. 
* Соса с нишестето, който вече приготвихме се прибавя в тигана - но не директно върху хапките, а по края на тигана и се разбърква ...... за около 2 мин, докато този сос се сгъсти и всички хапки се покрият с него :) като глазура. 
* Прибавят се фъстъците, сусамовото олио, разбърква и веднага се разпределя в две чинии. 
* Поръсва се с беления сусам - сега тук ще вметна, че според майстор Мин сай, по съчуански, сусама не е запечен предварително.    Нещо, което тук правим редовно, когато поръсваме готово ястие, или салати и предястия -  със запечени ядки. 




11 коментара:

  1. Брей, че завъртяно го каза!:) Пепи, сигурно съм крейзи, обаче го искам на закуска!:))) Великолепно е! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Колкото е завъртяно - толкова е вкусно, Кате :)
      Поздрави и на теб!

      Изтриване
  2. Чудно е, Пепи!
    Само фъстъците бих пропуснала аз, защото не са ми много любими.
    Иначе ще го хапна с кеф!

    ОтговорИзтриване
  3. Леле, ама ти си знаела и чужди езизи, а?:) Разкошно е, Пепи!

    ОтговорИзтриване
  4. И сериали с кулинарни блогъри намери значи :) .
    Страхотно сочно и вкусно ми изглежда това пилешко,Пепи,ще опитам със соса,но без лютото (заради моите хора) и без фъстъците (заради мен,не съм им особен фен).Гледам,че се приготвя експресно,а и така панирано в белтък пилешкото сигурно остава много сочно,ще опитам обезателно!
    Сърдечна прегръдка от мен,мило другарче с пожелание за щастливо посрещане на коледните празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Роси, без фъстъците също ще е достатъчно вкусно. И като за теб - експресно приготвяно :)
      Сърдечна прегръдка и за теб, другарче мило!

      Изтриване
  5. Брей, и сериали намираш време да гледаш:)
    Много вкусно пиле!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, нали съм ти казвала, че има ли желание човек - намира време :)
      Да сготвиш пилето, вкусно е!

      Изтриване
    2. Намира, намира, колко да намира - 24 часа в деня, не повече:)) - за кое по-напред:))

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...